Superliga Troels Bager Thøgersen

Den omvendte powerranking: De risikerer nedrykning

Foto: Getty Images

SUPERLIGA-TRÆNINGSSTART: Det er en sjældent stærk Superliga i midten og bunden, Lyngby og AC Horsens kommer op til. Hvem skal de hænge deres hat på?

Af Troels Bager Thøgersen

Fodbold er ofte et nulsums-spil, hvor der nødvendigvis skal være en taber for hver vinder.

Og få steder er det mere tydeligt end i ligatabellen, hvor der pinedød ikke kan komme 10 hold med Top 6, selvom det vel cirka er klubbernes målsætninger, ligesom der heller ikke kan være seks-syv hold, der tager medaljer.

En ny sæson begynder i disse dage, og alle steder vil man hånligt fnyse af forudsigelser om, at ens egen klub kan ende som nedrykker eller levere en skuffende sæson.

Men nogen skal jo ned, en række klubber står skuffede tilbage til marts efter at have glippet Top 6.

Så her, hvor Superliga-holdene møder ind til træning, er den helt tidlige vurdering af, hvem der kan havne nede i en nedrykningszone, som vil være de to relativt små oprykkere Lyngby og AC Horsens' afsæt.

Sandsynlighed: En asteroide skal slå ned

12: FC København
Hvis FC København i morgen sælger deres 11 bedste spillere og ikke henter én eneste spiller ind, vil jeg stadig forvente, at de overlever i Superligaen. Det er en gigantisk skuffelse, hvis det hold ikke bliver nummer ét eller to, så selvfølgelig ryger de ikke ud, med mindre klubben går konkurs eller bliver knaldet i Nordeuropas største matchfixing-skandale nogensinde (det gør de ikke).

11: FC Midtjylland
Det er lige så urealistisk som med FC København. Det er umuligt, at et rekorddyrt og på flere måder dygtigt FC Midtjylland-hold ryger i nedrykningsfare, endsige ud af Top 6.

Sandsynlighed: Alt skal gå galt
10: Brøndby IF
Her er jeg en smule mindre kategorisk, fordi Brøndby IF i foråret viste et meget lavt gulv i præstationer og resultater. Men igen: Det sker ikke. Brøndby kan miste Andreas Maxsø og måske sælge en af de yngre profiler dyrt, men man vil stadig have et hold, der bør komme i Top 6.

Urealistisk
9: AaB
Allerede her begynder jeg at have lidt bævende underlæbe. For hvordan klarer AaB den, hvis det ikke kun er Jacob Rinne og Rasmus Thelander men også to-tre andre af de bedste spillere, der forsvinder? AaB bør dog være for stærk til en kamp ved nedrykningsstregen, men Top 6 er overhovedet ikke garanteret.

8: OB
Jeg er langt fra sikker på, at OB kommer i Top 6, faktisk vil jeg tro, at man igen bliver snydt. Men der vil være så tilpas mange jævne Superliga-spillere, der regelmæssigt vinder en kamp, til at man ender i nærheden af stregen.

Burde ikke blive et tema
7: FC Nordsjælland
Jeg var både fristet til at sætte FCN højere og lavere på listen. For ja, forårets overlevelse blev sikret nogenlunde gelinde, men imponerende var FC Nordsjælland altså ikke, slet ikke i efterårsmånederne, hvor man spillede adskillige kampe på 1. divisionsniveau.
Jeg tror så meget sportsligt på ligaens strategisk måske mest succesrige klub i den seneste håndfuld år, at man bør styre sikkert væk fra stregen, men det kræver bedre spil fra profilerne.

6: AGF
Der er jo vid forskel på, hvad ledelsen i AGF mener, truppen har talent og potentiale til, og så resultaterne i foråret, hvor man bare ikke kunne vinde.
Rygmarvsreaktionen er, at AGF ikke kommer i nedrykningsfare og kommer til at bokse omkring Top 6-stregen, men hvis nu ikke udskiftningen af David Nielsen virker, og spillerkøbene denne sommer heller ikke består af lutter pletskud, viste foråret med al tydelighed, at der ikke er nogen garantier for AGF.

Kan havne i nedrykningskamp
5: Randers FC
Nu bliver svært for Randers FC.
Profilerne forlader klubben efter tro tjeneste, og det er helt og aldeles fortjent men selvfølgelig også et problem for Randers FC lidt i stil med det, Silkeborg står foran.
For kan man virkelig blive ved med at ramme så meget plet, som har gjort på transfermarkedet, og med at snyde de andre, rigere klubber for Top 6 under Thomas Thomasbergs ledelse?
Loftet er stadig højt i Randers, men gulvet er potentielt også lavt.

4: Silkeborg IF
Silkeborg kan meget vel ende i Top 6, men der er så mange åbne spørgsmål omkring profilerne og den svære operation, der er at erstatte dem og omforme truppen, at Silkeborg også er en reel mulighed som bundkandidat trods det vildt gode spil i sidste sæson.

De tre forhåndsfavoritter
3: Viborg FF
Nu skal der skiftes ud i truppen efter den meget flotte oprykkersæson, og det kan vise sig at være en sværere øvelse, end det var at sammensætte det stærke oprykkerhold, selvom budgettet nu er mærkbart større.
VFF kan sagtens spille med om noget sjovt igen i denne sæson, men det kræver, at man rammer mange beslutninger rigtigt i de næste to måneder.

2: Lyngby
Fornemmelsen er, at det her er et stærkere Lyngby, end da man sidst var i Superligaen og næsten var fortabt, da man endelig begyndte at rykke på sig i foråret. Men historien viser, at man skal passe meget på med at sætte lighedstegn mellem en god sæson og mange point i 1. Division, og succes i Superligaen. Selvfølgelig er Lyngby en af forhåndsfavoritterne til nedrykning.

1: AC Horsens
En god slutspurt sendte Horsens forbi Helsingør, der fik gummiben, og man har nogle gode individualister, der kunne ende med at blive solgt enten nu eller efter en god sæson i Superligaen. Ligesom Lyngby har Freyr Alexandersson, har Horsens en god træner i Jens Berthel Askou, men man slipper ikke udenom at være et af de hold, de andre peger på som nedrykker.