• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Premier League Troels Bager Thøgersen

Det betyder Man United-jagt for Schmeichel

Foto: Getty Images

ANALYSE: Nices ejer Jim Ratcliffe forsøger at købe Manchester United, og det kan både få konsekvenser i Manchester og for Kasper Schmeichel og kollegerne i Nice.

Af Troels Bager Thøgersen

DENNE TEKST ER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 5. MAJ 2023

Ironien er til at få øje på i såvel Frankrig som England, når det nu er netop Jim Ratcliffe og Ineos, der på papiret er den store rival til Qatars bud på Manchester United.

Qatar forsøger at maskere Manchester United-købet som værende på vegne af en privat erhvervsmand, Jassim bin Hamad Al Thani.

Han er søn af den tidligere premierminister, og, skal vi ifølge Qatars velplacerede propaganda tro, helt uafhængig af den altdominerende kongefamilie i hjemlandet, som om man lige fik lov at købe verdens mest omtalte fodboldklub for omkring 50 milliarder kroner uden at gøre det på vegne af det sports-storsatsende emir-dømme.

Han og Qatar ser nu alligevel ud til at kunne byde på Manchester United uden at frygte for ejerskabet af Paris Saint-Germain, da UEFA-præsident Aleksandar Ceferins medie-udtalelser om at lempe forbuddet mod at eje to eller flere klubber, der mødes i samme Europa-turnering, er tegn på, at UEFA er ved at kaste håndklædet i ringen mod flerklubs-ejerskaber.

Det vil på papiret også være en redning for Jim Ratcliffe og Ineos, hvis de til sidst står tilbage som hovedaktionærer i Manchester United, samtidig med at man ejer Nice.

Bliver Nice klemt?
Ét er, at Jim Ratcliffe måske juridisk kan få lov at eje både Manchester United og Nice, og sende dem i Champions League samtidig.

Noget andet er, om det er den bedste løsning for Jim Ratcliffe, Nice og Manchester United.

Ud over, at Ceferin og UEFA faktisk skal ændre reglerne og tillade to klubber med samme ejer at spille i Champions League (om end man på mystisk vis har tilladt Leipzig og Salzburg netop det), er der forskel på nationalstaten Qatars lyst og mulighed for bare frit at bruge milliarder på fodbold, og så Ratcliffes.

Ligesom FC Midtjylland oplever i disse år, hvor ejer Matthew Benham forståeligt nok er mest fokuseret på favoritklubben Brentford i Premier League, kan Nice trods alverdens forsikringer om det modsatte ende som en forsømt eftertanke, mens Ratcliffe forsøger at føre Manchester United tilbage til storhed.

De seneste års slutplaceringer i Ligue 1 som nummer syv, seks, ni, fem og den aktuelle niendeplads umiddelbart bag miniputten Clermont dufter ikke af storhed eller kommende år med masser af hæder og triumf, når nu Ratcliffe har brugt så mange penge i Nice, som han har.

Manchester United har efterhånden været til salg i et halvt år, og de potentielle købere anført af Ratcliffe og Jassim bin Hamad Al Thani har flere gange indsendt opdaterede bud til familien Glazer.

Der er i såvel Storbritannien som USA en mistanke om, at brødrene Joel og Avram Glazer, der er de mest aktive i arbejdet med Manchester United, i virkeligheden ønsker at beholde kontrollen med klubben.

Qatar ses som den mest realistiske køber af United til en pris omkring 50 milliarder kroner.