Video : Tipsbladet
Premier League

Det kan blive meget værre end Glazers for United

ANALYSE: Glazer-familien er blandt Premier Leagues mest upopulære ejere, men United kan sagtens ende på mere usikre og upopulære hænder, nu hvor klubben er sat til salg.

Meget kan og skal man sige om fodbold lige nu, og følelserne er forståeligt store med et VM, vi aldrig har set magen til, især for det dårlige og bekymrende.

Men stillestående og kedeligt, det er spillet omkring spillet i hvert fald ikke.

For et par uger siden blev Manchester Uniteds helt store rival Liverpool sat til salg, og i denne uge er det United, der er sat på markedet af familien Glazer.

Meddelelsen til børsen i New York var, at man ser sig om efter en strategisk partner, men i Storbritannien og på finansmarkederne tolkes det entydigt som et stort til salg-skilt.

Chelseas kæmpesalg i sommer har pustet til interessen for både at købe men så sandelig også for at sælge.

Husk på, at det var et brandsalg med en hård bagkant, hvor det ikke var helt umuligt, at Chelsea ville lukke, hvis man ikke fandt en afløser for Roman Abramovitj.

Den slags er ikke stimulerende for prisen, hvilket Abramovitj’ landsmænds krig i Ukraine så sandelig heller ikke var, men alligevel røg Chelsea for astronomiske 37 milliarder kroner, selvom forhandlingspositionen for den hidtidige ejer var elendig.

Det er ikke mindst de 37 milliarder kroner, der har fået ejerne i Manchester United men også i Liverpool til at spærre øjnene op og sætte deres klubber til salg.

Ja, United har endda hyret det amerikanske konsulentfirma Raine Group, der også stod for salget af Chelsea, til at håndtere buddene på klubben, og vi kan meget vel se nye ejere i United allerede i midten af 2023.

Mulige købere
I England og USA går spekulationerne på alt mellem 60 og 80 milliarder kroner i pris for Manchester United, og det indsnævrer jo meget naturligt kredsen af potentielle købere.

Og det er lidt af et håndværkertilbud, man overtager, da Old Trafford er decideret faldefærdigt sammenlignet med cirka samtlige rivalers hjemmebaner, og klubben trods fremgang under Erik ten Hag endnu lader til at være et stykke fra den absolutte top.

Så er Liverpool trods alt langt mere flyvefærdig, selvom man kan have sine tvivl om visse positioner i truppen og bekymrende opsigelser i staben i den seneste tid – et spritnyt træningsanlæg og mere konkrete planer for stadion betyder, at Liverpool er et stykke foran United for en ejer, der vil have resultater her og nu.

Jeg skal afholde mig fra at gå gennem alle rygterne og udvælger her nogle få.

Jim Ratcliffe, ejer af cykelholdet Team INEOS, tidligere Team Sky, er det gode bud på en britisk køber.

Han er United-fan og blev tidligere på året sat i forbindelse med et køb af Chelsea, uden at det førte nogen vegne.

Han har tjent en stor del af formuen på at fremstille kemikalier og på at hive skiffergas op af undergrunden, noget der har skabt stor debat i Storbritannien, da teknikkerne til at hente gassen op ofte smadrer miljøet og undergrunden.

Saudi-Arabien har også meldt sig på banen via sportsministeren Abdulaziz bin Turki Al Faisal.

Han er tidligere bodyguard for statsoverhovedet Mohammed Bin Salman og en meget vigtig person i det saudiarabiske styre, og torsdag sagde han i et interview, at han meget gerne ser private investorer fra Saudi-Arabien byde på Liverpool og på Manchester United.

Det med 'private' skal man tage med et meget stort gran salt i et land, hvor Mohammed Bin Salman bestemmer alt, også hvad forretningsfolk gør og siger, og nyheden fik da også en meget blandet modtagelse.

Der kommer også et væld af investorgrupper, mange med afsæt i USA, og snuser til Manchester United, og nogle kommer med garanti også til at afgive bud.

Selvom ikke alle rygterne holder vand, kan jeg sagtens se for mig, at Chelseas salgsrekord i fodboldverdenen bliver slået med op mod det dobbelte beløb ved en United-handel.

Og selvom rygtet om Apple måske ikke holder, kan Manchester United være så stor og populær en klub, at teknologivirksomheder også ender med at byde på klubben til trods for, at det risikabelt for virksomheder, der skal være venner med alle, at kaste sig over én klub og dermed risikere at gøre sig upopulær ved alle rivalernes fans.

Store risici
Familien Glazer har forståeligt nok været meget upopulær, men der er ingen garantier for, at situationen bliver bedre under en ny ejer, hvilket fanorganisationer som Manchester United Supporters Trust også er meget opmærksomme på.

I Newcastle har Premier League-truppen været på træningstur i Saudi-Arabien (der har United også været tidligere) og fået en ny udebanetrøje, der minder meget om Saudi-Arabiens landsholdstrøje.

Selvom man ikke har gjort som PSG og købt globale stjerner som Zlatan Ibrahimovic og Neymar, er der lagt flere milliarder i spillertruppen og klubben allerede, og der er også linet projekter op omkring stadion og et nyt træningsanlæg, der er inspireret af Manchester City og Abu Dhabis fælles projekt i Manchester.

Saudi-Arabien vil være verdens sportscentrum som del af en stor moderniseringsplan ved navn Vision 2030, man vil bygge en futuristisk underholdnings- og sportsby, NEOM, og et købt af verdens måske største fodboldklub giver i det lys mening.

Men bliver Manchester United købt af Saudi-Arabien (og glem som sagt det der med private investeringer, det eksisterer ikke i virkelighedens verden) vil års stormvejr og kritisk debat om sportswashing og døde migrantarbejdere i Qatar op til VM 2022 blegne – det bliver helt ekstremt.

Og hvad vil det betyde for klubbens forhold til fansene, og omvendt?

I Newcastle har især de lokale fans entusiastisk sluttet op om støtten til de nye ejere fra Saudi-Arabien, men at storklubben Manchester United skal bruges til at hvidvaske et af verdens mest blodige diktaturer vil provokere mange United-fans og yderligere puste til splid og strid i fodboldverdenen.

Amerikanerne synes, det er billigt
Heller ikke opkøb af englændere og amerikanere er risikofri.

Hvad forhindrer en ny ejer i at gå efter en ny Super League-model, nu hvor Juventus, Real Madrid og FC Barcelona indædt kæmper i retten i EU for at få liv i turneringen igen og juridisk fratage UEFA's ret til at forhindre turneringen i at blive oprettet?

Det er specielt at se ejerne i Manchester United og i Liverpool at gå efter jackpot nu.

Klubberne i Europa vurderes af amerikanerne stadig stadig at være billige sammenlignet med, hvad det koster at få fat i et hold i de store ligaer i USA, især i NFL og de store hold i basketball og baseball.

Det kan lokke købere til, men verden er usikker med en spirende recession, krig i Ukraine og generel usikkerhed.

Køber Saudi-Arabien eller et af emiraterne Manchester United, bliver der stormvejr og års fokus på sportswashing.

En forretningsmand fra USA eller en reel fan som Jim Ratcliffe virker som en nemmere løsning, men garanti for succes kan en ny ejer ikke give, når man nu reelt har haft penge nok gennem ti år til at købe de spillere, der har vundet mesterskaber andetsteds.

Ironisk nok ville John Henry og Fenway Sports Group slet ikke være så dumme endda, men den kombination af viden og erfaring med at eje et vindende sportshold og midlerne til at slås med Manchester City, Paris Saint-Germain, Real Madrid og Bayern München foruden de øvrige rivaler i Premier League er ikke så nem at finde.