Video : Tipsbladet
VM

Du tager helt fejl, Tøffe: Spillet er ligegyldigt

KOMMENTAR: Jeg forstår Tøftings frustration over, at anførerbind og menneskerettigheder overskygger fodboldspillet ved Danmarks VM, men problemerne er så vilde, at spillet på VM-banerne faktisk bliver ligegyldigt, også hvis vi kun ser på, hvad der er til spillets bedste.

Kommentar fra Troels Bager Thøgersen, chefredaktør på Tipsbladet

- Jeg bliver træt helt ind i knoglerne, når jeg kan se Kasper Hjulmand klynke over, hvor svært det er at være i, at han selvfølgelig ikke er enig i Qatars syn på menneskerettigheder og bla, bla, bla…

- Altså hold nu kæft - og spil fodbold!

Stig Tøfting er i en klumme på tipsbladet.dk sur og vred over, at VM-slutrunden er sandet til i diskussioner om anførerbind, menneskerettigheder og protester, og jeg er 100 procent sikker på, at det rammer lige i hjertet på mange i Danmark.

Jeg ville ønske, at vi alle bare kunne koncentrere sig om at spille og se fodbold.

Det ville jo betyde, at fodbold var inde i en god udvikling, og at fremtiden så lys ud.

Og det er fremtiden så overhovedet ikke, hvis man ikke sidder på et bjerg af penge eller kan trykke sedlerne selv, fordi man er et land med uendelige mængder olie og gas i undergrunden.

Det er selve mantraet 'hold kæft og spil fodbold' og kulturen bag, der har bragt fodboldspillet i de enorme problemer, spillet er i nu.

Stig Tøfting har ganske ret i, at man ikke beklagede sig, dengang han var spillede, eller blandede sig i, hvordan fodbold fungerede uden for banen.

Og det var dengang, kimen til en bundkorrupt og totalt umoralsk fodboldbranche blev lagt.

Brune konvolutter for at blive valgt til et fedt hverv som fodboldboss med frynsegoder og mulighed for at fylde dine egne lommer? Tjek.

Milliard-forretningsaftaler og vennetjenester mellem kammeraterne for at tildele slutrunder til dem, der tilbød mest, uanset om det er et godt sted at spille fodbold? Tjek.

Slår du kvinder og børn ihjel med dine bombefly Eller ved at sulte dem?

Eller kapper du hovedet af dine fjender men vil gerne være venner med Danmarks statsminister og USA's præsident, og lave forretninger i hele verden?

Så køber du en fodboldklub og bruger den til at få alle til at lide dig.

FIFA rammer også selve sporten
Og det betyder også noget direkte for spillet på banen.

FIFA skabte i den her uge en elendig situation for Danmarks landshold og seks andre VM-deltagere ved bevidst at trække tiden ud i sagen om anførerbindene, så man kunne lægge maksimalt pres og skabe kaos og splid.

Det var 100 procent bevidst manipulation af FIFA og af forbundets præsident, Gianni Infantino, der er en diktator, der bruger fodboldens regler til at straffe dem, der går mod ham.

Hvorfor? Fordi han kan, og fordi VM og fodbold ikke er andet end et middel til at blive genvalgt og til at holde sig gode venner med sine allierede.

Skal vi have tillid til en mand, der ikke er bleg for at torpedere syv hold ved FIFA's største turnering?

Er I klar over, hvor mange andre vanvittige ting, den mand har haft gang i, som også rammer Danmark, for eksempel når DBU og de nordiske lande må opgive at få kvinde-VM i fodbold, fordi Infantino dengang tilsyneladende var ved at love det væk til Saudi-Arabien, så alle ville glemme den vanvittige forskelsbehandling af mænd og kvinder i landet?

Lad os et øjeblik sige, at alt, der hedder menneskerettigheder, LGBT, demokrati og rådden behandling af migrantarbejdere og andre mennesker er lige meget, når bolden ruller.

Selv da er facit, at FIFA, Infantino og en række andre magtfulde aktører er ved at smadre fodboldspillets fremtid, også for de professionelle spillere.

VM i Qatar er bare et symptom på, at topfodbold lige nu bliver foræret til diktaturer, oligarker og forretningsmænd, der er fløjtende ligeglade med spillet.

Saudi-Arabiens sportsminister sagde torsdag, at man meget gerne vil opkøbe Manchester United og Liverpool.

Han sagde også, at det ville være en drøm at se klubløse Cristiano Ronaldo spille i den saudiarabiske liga, hvor topklubben Al-Hilal byder sig til.

Det kan sagtens være, de to traditionsklubber bliver købt af amerikanere eller englændere i sidste ende, men det må stadig være tankevækkende og dybt bekymrende, at stenrige amerikanere ikke længere føler, at de i Liverpool og Manchester United ikke kan følge med i konkurrencen i toppen af fodbold.

Hvordan i alverden skal resten af engelsk fodbold på nær Manchester City og Newcastle så kunne følge med, når Liverpool og Manchester United mener, at det er for svært?

Den lukkede Super League, der stadig lever, VM 2022 i Qatar, udvidelsen af Champions League, kapløbet om at få så rige ejere som muligt, og et VM 2030 i Saudi-Arabien og måske i Kina i 2034 er alt sammen symptom på det samme.

Topfodbold er til for, at nogle ganske få lande og milliardærer, og samtlige spillere på nær den allerbedst betalte promille af dem på millionlønninger, fodboldfans og de lokalsamfund, fodbold er vokset frem af, er blevet ligegyldige.

Fodbold er ved at blive smadret, også for dem, der er professionelle lige nu, og for de 99,7 procent af fansene, der ikke lige har en klub ejet af et land eller en af verdens rigeste mennesker, og derfor kan se deres klub og liga forfalde.

Og spillerne? De bliver fortsat ikke spurgt. 

De fik dårligt nok et træningspas sammen, før VM 2022 begyndte, og de skal bare spille og smile, når de får besked på det, også når der kom 10, 20 eller 30 kampe ekstra per sæson i de kommende år.

Det er i høj grad derfor, så mange har mistet alt, der ligner glæde ved, at der er VM.

Og at Qatars og FIFA's massive problemer har været kendt i lang tid betyder jo ikke, at korruptionen og de døde mennesker dermed betyder mindre for holdene, trænerne og fansene, når turneringen er begyndt blandt andet på stadions, folk er døde for eller har fået ødelagt livet af at være med til at bygge.

Hvis Hjulmand, DBU, frie medier og andre holder bøtte og kun taler taktik og ønsket om at vinde den næste kamp, kan fodbold som verdens mest populære spil og fritidsinteresse allerede være ødelagt inden for få år.

Derfor siger jeg, at kampene her ved VM er mindre vigtige, end hvad der sker med et kriseramt fodboldspil i fremtiden, og at det er rigtig godt, at problemerne har fyldt så meget i debatten, som de har.