• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

FCK og FCM er igen i fare for at blive snydt

Foto: Getty Images

FC Nordsjælland gør det så godt, at FC København og FC Midtjylland løber en reel risiko for igen at gå glip af et mesterskab, de to klubber ellers burde tage patent på.

Af Troels Bager Thøgersen

DETTE ER EN LEDER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 16. DECEMBER

Der er stadig lang vej igen. 

FC Nordsjælland er før endt i slutspillet for derefter at gå i stå, når modstanden bliver sværere og de gode individualister står klar til at bremse de unge nordsjællændere weekend efter weekend.

Men det ser altså godt ud her i vinterpausen.

Med Efterårets Profil Andreas Schjelderup til at tiltrække sig opmærksomheden er Ernest Nuamah vokset til nok en kommende udlandsstjerne fra Right To Dream-akademiprojektet i Ghana, og Mads Bidstrup og Mohammed Diomande spiller fremragende på midtbanen.

Men stikker vi snuden dybere ned i FC Nordsjællands sæson, er det faktisk effektiviteten i den modsatte ende, der virkelig skiller sig ud.

For nordsjællænderne formår at skubbe modstanderne ud af sync til dårligere afslutningspositioner, og fra målmandskrisen i efteråret 2021 har vi nu bevæget os hen, hvor den fra AaB købte Andreas Hansen er en målmandsprofil i Superligaen for såvel sit spil med hænderne som fødderne.

Nordsjællænderne kan statistisk få svært ved at bevare træfsikkerheden i front, men hvis man denne gang klarer overgangen fra grundspil med trods alt mere overkommelige modstandere til et svært Top 6-program, har vi en seriøs guldkandidat i Farum.

Topplaceringen må give et positivt dilemma eller to for klubbens ledelse og ejerne i den egyptiske familievirksomhed Mansour Group.

Hvis det var det, havde Mansour Group råd til at købe tre dyre profiler eller 30 for den sags skyld, når man har milliarder nok til at købe et Premier League-hold og lige nu forfølger et MLS-hold i San Diego eller en anden amerikansk by, ligesom man bygger nyt akademi i Kairo og sandsynligvis også kan finde på at købe en klub i England om få år og starte andre projekter.

Det gør ejerne næppe, men hvis der er en spiller eller to, den sportslige afdeling i Farum kunne tænke sig, er nu nok trods alt tidspunktet at handle med en status som vintermester, man næppe kan gentage de kommende år.

FCN's topplacering må vække glæde internt i klubben, hvor man med åbne øjne valgte at fortsætte sammen og forstærke truppen med usædvanligt mange erfarne spillere i januar 2022, i stedet for at fyre Flemming Pedersen.

Jeg kan huske en vis forargelse over, at FCN dog ikke fik mere skældud for at holde fast i Pedersen eller for det elendige spil i efteråret 2021, der i en normal Superliga-klub nok  havde udløst en fyring.

Men man må bare erkende, at FC Nordsjælland har fat i den lange ende med deres megen snak om kontinuitet, og med akademier på vej i USA og Egypten vil man om få år kunne få talenter fra fire forskellige kilder i stedet for de nuværende to i Storkøbenhavn og Ghana.

På Østerbro og i Herning har man al mulig grund til at skæve til Farum i januar og til at fundere over, om man kan få Flemming Pedersens båd til at rokke lidt mere, end den har gjort i 2022, hvor det også er værd at bide mærke i, at FCN led færrest nederlag af alle i kalenderåret (5).

FC København får to indbyrdes kampe i slutspillet til at ryste FCN, men Farum-klubbens forspring på otte point ned til FC København på tredjepladsen er betydeligt: Kan FCN holde det nuværende pointsnit, skal FCK hente 40 ud af de resterende 45 point.

Det regnestykke er endnu værre for FC Midtjylland, der har solgt Evander og nok bare skal være glad for at komme i Top 6 fra den nuværende, skuffende syvendeplads.

Det er en stor udfordring for de to pengestærke FC-klubber, der hver især aldrig har brugt flere penge på spillere og uanset omstændighederne kan se tilbage på et skuffende efterår.

Der er noget betryggende i, at andet end budgettet bestemmer, hvordan man spiller, og hvor mange point, man får, i hvert fald over kortere tid.

De to nye cheftrænere og de chefer, er har ansat dem, skal ramme 2023-foråret perfekt.

Og det begynder med et transfermarked til januar, hvor FCM stensikkert skal købe ind, og hvor jeg også har mistanke om, at FC København kommer til at gøre det oven på efterårets store udmeldinger om ny strategi, uden at man skal udskifte et kvart hold, som man har gjort i hvert af Peter Christiansens tre første transfervinduer som sportsdirektør.

Kunne FCK finde på at snuse til klubbens tidligere akademiprodukt Mads Bidstrup, der var så fremragende for FCN i foråret?

Jeg tror, begge de store FC-klubber handler til januar, og så skal det blive morderlig spændende at se, om FC Nordsjælland denne gang kan gå fra rollen som udfordrer uden forventningspres til at spille fra forhjul.

Og så glemmer jeg naturligvis ikke Viborg – spillerne er jo de samme, selvom sportsdirektør Jesper Fredberg er rykket til Anderlecht. 

Det er ingen selvfølge, at FCK og FCM bare rykker forbi, og presset for at tage alle de rette beslutninger ligger allerede tungt på de to klubber nu, hvor forberedelserne til januar-transfervinduet snart skal kulminere og munde ud i stærkere trupper i foråret.