Video : Tipsbladet
Generelle

Fodbolds misforståede liste: Det er så hjernedødt!

KOMMENTAR: Fodboldbranchen og mange på min side af skrivebordet har brug for et kursus i simpel fodboldøkonomi.

Det er den tid på året.

Konsulentfirmaet Deloitte lægger traditionen tro deres liste over verdens økonomisk største klubber ud, og lige så traditionelt bliver listen gjort til en opgørelse over, hvem de rigeste klubber i fodboldverdenen.

I år er ingen undtagelse – Tottenham rykker forbi Chelsea og Arsenal som den rigeste klub i London, Barcelona er nummer fire på listen over de rigeste klubber, Real Madrid er den rigeste klub i verden.

Bare søg på 'Deloitte rich list' og find alle artiklerne og de friske memes.

Jeg er nødt til at have luft: DET PASSER IKKE!

Real Madrid har en gæld på 12 milliarder kroner efter et vanvittigt dyrt stadionbyggeri.

Joan Laporta har pantsat en stor bid af FC Barcelonas indtægter flere årtier ud i fremtiden og, siger aldeles ubekræftede rygter, hele La Masia-årganges førstefødte for at stable det førstehold på benene, der skal vinde samtlige spanske mesterskaber og indtil flere Champions League- og klub VM de kommende år.

Tottenham skylder milliarder for stadion, Juventus' og Inters fremtid er helt og aldeles uafklaret, og jeg tror, jeg kan låne penge i banken til en betydeligt mere fordelagtig rente end økonomisk kriseramte Olympique Marseille.

Min pointe: Lad nu være med at forveksle omsætning med, at en klub er rig. Jeres bankmand køber heller ikke en forklaring om, at de 2.500 kroner brændt af på shots, shawarma og 13 kilometer i en cykel-taxa i twillight zone mellem lørdag nat og søndag morgen gør jer rige, vel?

Jeg siger ikke, at jeg ligger søvnløs, eller andre bør gøre det.

Men det kan nytter altså ikke at misforstå en så vital del af fodboldspillet, som disse tal og milliarder af kroner er.

Tallene er overhovedet ikke dækkende i sig selv for, hvem der har de største muskler på transfermarkedet, hvordan økonomien i fodbold overhovedet fungerer, og hvem der er stærke og svage.

Tænk på Saudi-Arabiens vanvittige indkøbstogt sidste sommer, der alene i transfers kostede syv milliarder kroner.

Fordi de penge stammer fra staten Saudi-Arabien, figurerer de ikke her, selvom Saudi-Arabien ude i virkelighedens verden har manifesteret sig som en af stærkeste aktører overhovedet i fodboldverdenen og på transfermarkedet.

Så nej, gu er FC Barcelona ej rige, og selvfølgelig har Tottenham ikke overhalet Chelsea og Arsenal, brug nu indersiden af hovedet.