Video : Tipsbladet
Superliga

PC, CV, Steinlein og Bjørnebye mister pengemaskine

ANALYSE: Her i de sidste timer og døgn i transfervinduet er der begyndt at komme gang i handlerne i Superligaen og ude i Europa, og der er en besynderlig forklaring på, det er gået så langsomt.

Her torsdag middag har Premier League købt og solgt for omkring 10 procent af det beløb, man brugte for et år siden takket være Chelseas indkøbsvanvid.

Og billedet er ikke helt anderledes i Superligaen, hvor man foreløbig ligger milevidt fra sidste års salg for op mod 400 millioner kroner takket være store afgange til udlandet.

Det billede kommer til at ændre sig i de kommende timer, men der er en grund til, at det er gået så trægt.

Og det er, overraskende, ikke mindst den britiske premierminister Rishi Sunak og hans regering, der er skyld i det, de transferhungrende og klubberne givetvis vil mene er et alt for stille vinter-transfervindue.

Der er en mening med galskaben – jeg har hverken fået vinter-kuller eller spist noget, jeg ikke kunne tåle.

Forklaringen er al den ballade, der er i Storbritannien omkring udenlandske ejerskaber, vildt forbrug i Premier League på lønninger og transfers, og det pengeræs, Premier League i det hele taget har udviklet sig til.

Det har fået den britiske regering til at varsle, at man vil skabe et kontrolorgan, der skal sørge for, at Premier League ikke bliver endnu vildere i de kommende år.

Det bryder klubberne og ligaforeningen sig ikke om.

Så gennem 2023 fik man i huj og hast sat fart på efterforskningen af Manchester Citys mulige brud på licens- og finansregler i ligaen, Everton blev tildelt en pointstraf for brud på lignende regler, og Everton står sammen med Nottingham Forest foran endnu en potentiel pointstraf for andre forseelser uden for banen koblet til alt for stort forbrug på spillerindkøb.

Det er ikke fordi, Premier League-klubberne pludselig er blevet ludfattige, tværtimod.

Men af politiske hensyn og for ikke at miste point vil man nu signalere, at man er enormt ansvarlig og voksen, og bestemt kan styre egen forretning.

Formålet er at afværge, at Rishi Sunaks regering indfører rigid politisk kontrol med Premier League, og koster det så et spillerkøb eller to her i vinter-transfervinduet, lever alle nogenlunde med det af frygt for at miste magten til politikerne.

Man kan selvfølgelig sidde her i Danmark og mene, at Peter Christiansen, Carsten V. Jensen, FCM's nye fodbolddirektør Peter Sand, der i dette vindue får god hjælp af Svend Graversen og Claus Stienlein, og AGF's Stig Inge Bjørnebye bare skal være ligeglade, gå amok i spillerkøb og sælge til de fire andre store ligaer i stedet, som de plejer.

Men når Premier League hakker bremsen totalt i, får mellemklubberne i Tyskland, Italien, Spanien, Belgien og Portugal ikke solgt deres profiler til England, og så køber de ikke som sædvanlig ind i Superligaen.

På den måde hænger Superligaen uløseligt sammen med resten af Europas transfermarked, uanset om man som Superliga-interesseret er totalt ligeglad og bare vil se noget action nu.

Det kan komme i de næste timer, hvis Premier League-klubberne på falderebet køber ind og sætter en domino-effekt i gang, men kan takke Rishi Sunak og forskrækkede Premier League-bosser for, at det har trukket så længe ud.

Følg transferdeadline dagen igennem på tipsbladet.dk og i vores live-dækning lige her.