Video : Tipsbladet
Generelle

Handler VM-vanvid om at indføre vildt klub-VM?

FIFA og forbundets præsident Gianni Infantino forsøger at få indført VM-slutrunder hvert andet år. Men handler det i virkeligheden nærmere om at indført en pengemaskine af et klub-VM med 24 eller 32 hold?

En VM-slutrunde hvert andet år i stedet for hver fjerde er stadig det helt store internationale emne i fodbold.

I sidste uge præsenterede FIFA, der i den grad arbejder for at få indført VM hvert andet år på præsident Gianni Infantinos ordrer, en meningsmåling, der i FIFA's fremlægning af sagen viste fan-opbakning til VM hvert andet år, men som ved nærmere eftersyn ville have dumpet i enhver gymnasie-test ud i statistik og sandsynlighed.

Det fulgte efter en meget omtalt konference i Qatar, hvor FIFA havde inviteret blandt andre eksspillere til at høre mere om VM hvert andet år. Sjovt nok støttede samtlige inviterede eksspillere forslaget.

Onsdag kritiserede UEFA så nok en gang forslaget om VM hvert andet år sønder og sammen, og på de vandrør, jeg banker på rundt om i fodboldverdenen, lader det ikke til, at nogen tror, VM hvert andet år kommer til at ske, selvom Gianni Infantino formelt har flertal til bare at beslutte det og indføre de ekstra turneringer.

I kender det måske fra andre forhandlinger mellem parter, der ikke just er enige på forhånd.

Man sætter modparten under pres ved at bede om/foreslå noget, der er helt uantageligt og urealistisk, og efter lang tids slagsmål kommer der så et nyt, mindre omfattende forslag, som i virkeligheden var det, der hele tiden har været målsætningen.

FIFA-præsident Gianni Infantino blev i den forgangne uge fotograferet til blandt andet NFL-kamp i Foxboro mellem New England Patriots og New York Jets i selskab med Patriots' ekstremt indflydelsesrige ejer Robert Kraft.

Formelt skulle Infantino og FIFA se nærmere på forberedelserne til VM 2026, hvor Patriots' hjemmebane sandsynligvis skal være VM-stadion, men senere på ugen var Infantino et smut forbi New York.

Her mødtes han med blandt andre Tyrkiets præsident Recep Erdogan, og så mødtes han angiveligt med investeringsfonden SoftBank.

Det lyder måske fløjtende ligegyldigt, men det er det selvfølgelig ikke.

For det var SoftBank, der tilbage i 2018 fik Gianni Infantino på sporet af at skabe et udvidet klub-VM med 24-32 hold, der i første omgang skulle spilles hvert fjerde år men over tid hvert andet og måske endda hvert år.

Coronavirussen fik sat den plan på pause, men nu kunne det lyde til, at turneringen igen stikker hovedet frem.

Hvad nu, hvis klub-VM i virkeligheden er det, Gianni Infantino vil opnå ved at smide VM (for landshold) hvert andet år i hovedet på europæerne, et lille halvt år efter at Infantino angiveligt havde en hånd med i Super League-planerne i Europa?

En vigtig detalje at huske her: Forslagsstilleren, der fik VM hvert andet år sat på agendaen på FIFA's kongres i maj? Det var Saudi-Arabiens fodboldforbund.

Da klub-VM før coronavirussens udbrud var ved at blive forhandlet på plads, nægtede UEFA og europæerne, at de ville slippe deres klubber til den udvidede turnering.

FIFA-præsident Gianni Infantino sammen med New England Patriots' ejer Robert Kraft (til venstre). Infantino mødtes et par dage efter besøget hos Robert Kraft og Patriots med kapitalfonden SoftBank, der har Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater blandt hovedinvestorerne.

Uden Europas bedste klubber er det indlysende, at et klub-VM vil være totalt værdiløst for FIFA og Infantino.

Men hvad nu hvis UEFA og europæerne sluger et klub-VM med 24-32 hold hvert andet eller fjerde år mod, at forslaget om VM hvert andet år dør?

FIFA og Infantino får ekstra milliardindtægter, som kan hjælpe Infantino til et sidste genvalg ved FIFA's præsidentvalg i 2023, og UEFA slipper for et VM, det åbenlyst kun er Infantino og nogle få hundrede fodboldpolitikere i mindre nationale forbund, der vil have.

Klub-VM er værd at have i baghovedet, når der de kommende måneder skal kastes med verbalt mudder mellem FIFA, præsident Infantino og hans proselytter i Caribien, Afrika og de mindre fodboldlande i Asien og Stillehavet, og Europa.

Det kunne sagtens ende med at være kompromiset, der redder ansigt for alle, og med fordoblingen af gruppespilskampe i Champions League fra 2024 kan UEFA og Europa jo dårligt sige, at man ikke selv bidrager til at belaste kampprogrammet og de fysiske krav til topspillerne.