Video : Tipsbladet
Generelle

Kontroversielt EfB-drama er en snedig genistreg

KOMMENTAR: På et overordnet plan er det en katastrofe, at en traditionsklub som EfB er kommet hertil. Men i rekonstruktionen og pointstraffen gemmer en genistreg og vej tilbage til fodboldlivet sig.

Var jeg for hård ved Esbjergs amerikanske flertalsejere, da nyheden om Esbjergs rekonstruktion breakede i går?

- Det er en katastrofe for dansk fodbold og årene med uhindret adgang til at købe klubber. Og bekymrende, for jeg tror ikke, de nuværende regler havde forhindret Pacific Media Group i at købe EfB. Man bremser agenter, bettingselskaber og dømte personer i at købe sig ind i klubber, men jeg tror, den her ejergruppe havde bestået tjekket uden videre, også her i 2024.

Jeg kaldte det også pinligt og en skamplet, for det er det: For et årti siden spillede Esbjerg i Europa League, og for kun fem år siden tog man bronze, og det amerikanske ejerskab af Esbjerg har været en katastrofe og en alvorlig streg i regningen for dansk fodbold, der ikke med et trylleslag er repareret og glemt med fredagens rekonstruktion.

Sagen her burde virkelig vække til eftertanke derude, for Esbjergs amerikanske ejere var strøget lige igennem de nuværende tests, der skal si uønskede ejere fra, og hvis det og de samtidige problemer i ejernes øvrige klubber Oostende, Nancy og Barnsley ikke er noget, der vækker eftertanke og bekymring, har vi et alvorligt problem.

Men: I fredagens meldinger gemmer der sig også en snedig genistreg, hvis det lykkes at få klubben tilbage på lokale hænder.

Vi må konstatere, at de amerikanske ejere behandler Esbjerg, præcis som man har gjort med især Oostende, dybt uansvarligt, uanset at ejerne mener det stik modsatte og selv synes, de har gjort det fantastisk.

Derfor strækker man sig langt for at redde EfB, og det er, hvad fredagens manøvre skal, selv om det kan virke som det stik modsatte at få fratrukket seks point og tale om kun at have få ugers kontanter tilbage til driften.

På denne måde er der ikke mulig for yderligere tidsudtrækning fra de amerikanske flertalsejere, der nu enten må acceptere de lokales forslag om en genstart og et amerikansk exit, mens alternativet må være at stille med nok penge, så man ikke lever fra hånden til munden måned efter måned.

Det er kontroversielt, man finder det absolut ikke i håndbogen over god og sund klubdrift i topfodbold, men lige nu er det nødvendigt for at få Esbjerg fB tilbage til livet og mod bedre tider, hvilket man sagtens kan nå i foråret, når pointstraffen betyder, man fører 2. Division med fem point stedet for 11.

Det er uendelig meget bedre end alternativet, og derfor en god dag for fans af EfB.