• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Leder: Derfor er Messi og Cristiano Ronaldo ikke længere på dansk tv

Leder: Derfor er Messi og Cristiano Ronaldo ikke længere på dansk tv
Foto: Getty Images

Den spanske La Liga og Serie A er klar til premiere-runden - men det bliver uden kampe på de danske tv-kanaler.

Af Troels Bager Thøgersen

Professionel fodbold handler om at vinde fodboldkampe. De fleste skal købe og skrue gode fodboldhold sammen af spillere, der tjener hundredtusindvis, i nogle tilfælde millioner om måneden. De penge skal i hus via sponsoraftaler, via rigmænd, via transfermarkedet og ikke mindst os forbrugere.

I to-tre årtier er det primært sket via tv-pakker, hvor vi støt og roligt har betalt mere og mere for at se de største stjerner i verden spille for deres klubber i Premier League, La Liga, Serie A og de andre topligaer i Europa.

Vi har sat tv-pakker sammen, i de seneste år med større individuel mulighed for at vælge kanaler til og fra, og nu sker den næste større forandring.

Cristiano Ronaldo og Lionel Messi har vundet Ballon d’Or hver eneste gang, siden Kaka vandt trofæet i 2007, men med mindre der sker noget markant i løbet af de kommende eller uger, kan man ikke længere se de to superstjerner, deres klubber eller for den sags skyld ligaer på dansk tv i den kommende sæson, ja faktisk ikke i de kommende tre år.

Medierettighedsfirmaet IMG har købt rettighederne til La Liga og Serie A, og i sidste uge fortalte firmaet, at man gennem et nyt streamingmedie, Strive, vil sende kampene via et nyt website og app på det danske marked mod betaling, og, indtil videre, uden at nogen dansk tv-kanal får del i kampene.

Ændringen har været undervejs i flere år. I 2017 viste blandt andre tipsbladet.dk og eb.dk streamede kampe fra Bundesligaen, da ingen danske tv-kanaler ville betale det, Bundesligaen og deres partner krævede for rettighederne, og i denne uge tog Facebook hul på en længe ventet test af sportsmarkedet ved at købe rettigheder til Premier League fra 2019 i Indien og flere andre folkerige lande i Sydasien.

Det er langt fra umuligt at forestille sig, at der på et tidspunkt bliver fundet en løsning, så man igen kan se ligakampe fra La Liga og Serie A på dansk tv, især hvis tilslutningen til Strive ikke bliver overvældende.

Men forandringerne kommer. Mit bud er, at det bliver en blanding af betalingstjenester, hvor vi køber os til adgang, gratis kampe via Facebook eller andre tech-giganter som Amazon, Google og i mindre grad Twitter, som vil tjene penge gennem massiv annoncering.

Mange især yngre mennesker, der allerede ser fodbold på mobiltelefon eller tablet, vil byde de nye tiden velkommen, vi, der er vokset op med fodbold på et TV, vil nok undre os over, at vi skal til at betale endnu mere for at se kampe uden danske kommentatorer via en app.

Når fodbold er en attraktiv, kommerciel vare, er det logisk, at Viasat/Nordic Group Entertainment og Discovery får hård konkurrence. Og så er der ingen garantier for, vi får de kampe og spillere at se, som vi gerne vil, uanset hvor stor en tv-pakke, vi har betalt for.

Her er det også værd at bemærke, at der i fremtiden vil vil være i frit udbud for EM- og VM-slutrunder, i stedet for at disse er forbeholdt TV2 og DR, hvis regeringens nuværende udspil til et medieforlig ellers går igennem i sin nuværende form.