Video : Tipsbladet
Generelle

Leder: Dette kan vi glæde os over midt i corona-katastrofen

Tipsbladets chefredaktør ser nærmere på nogle af de ting, han glæder sig til i fodboldåret 2021.

Lederen er fra Tipsbladet fredag. Du køber Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet og kan også få det leveret til døren - se mere her.

Det er nemt at blive lidt vintertrist i januarmørket. Vi læser uhyggelige prognoser om en ekstremt smitsom britisk virus-mutation, og er vi uheldige, kan der også dukker versioner op, der i nogen grad er vaccine-resistente eller bider lettere på vores børn og unge.

Uanset hvad er vi stort set låst inde i vores eget hjem resten af vinteren, og så snart vi skal have en liter mælk i supermarkedet, skal der mundbind på.

Samfundsøkonomien er presset, og det politiske klima og diskussionstonen på sociale medier i Danmark og udlandet er benhårdt og går for ofte ud på at tilintetgøre modstandere.

Læg dertil, at vi end ikke kan se frem til at komme på stadion 2. februar, fordi Superliga-ordningen med 500 tilskuere er sløjfet.

Udsigterne er ikke just opløftende, men lyspunkter er der.

Og for at det hele ikke skal sovse til i sjap, lukkede døre og generel januar-elendighed, ser jeg her nærmere på noget af det, vi efter min mening kan glæde os over og til i det kommende fodboldår.

Fans og fodbold er meget mere end de 90 minutter

Hvis der er én ting, der står klart fra de seneste 11 måneder, er det, at fans på stadion og fans i det hele taget betyder enormt meget. Selv i den glittede, moderne fodboldverden, hvor det hele nogle gange minder lidt for meget om et computerspil, kan man mærke tomheden, når der ikke er nogen på stadion ud over nogle få heldige tilskuere og et par frysende journalister.

Nu tyder meget på, at der bliver helt lukket for fans i Superligaen og 1. Division, når der igen spilles vinterbold om to ugers tid.

Det er trist, men det er også en kærkommen og egentlig positiv påmindelse om, at mennesker på stadion er mere end match day revenue og en lækker lydkulisse til tv-stationerne.

Det bliver skønt at mærke kemien mellem banen og tilskuerpladserne igen, og tro mig: Spillerne savner det også.

Hygge og grillpølser på stadion

Læs også:Officielt: Vejle køber forsvarsspiller i Kroatien

Jeg har naturligvis været til fodbold på Tipsbladets vegne under coronanedlukningen, og det er på ingen måde det samme på en stille arena.

Det bliver herligt at komme på stadion, rigtigt på stadion, ikke på arbejde, når der igen er åbent uden restriktioner.

Mine unger må få alle de grillpølser og sodavand, de kan holde i sig, og selv den mest tarvelige 0-0 kamp i regnvejr bliver en fest, når vi endelig må komme afsted igen.

Jeg tror, håber, gætter på, at der igen bliver åbnet for fri adgang til tilskuere i 2021, og det bliver forrygende, hvad end man skal på det lokale 2. divisionsstadion, til topopgør i Superligaen eller skynder sig til fodboldfest i udlandet med 50.000 andre mennesker.

Et drama venter i Argentina og Colombia

Jeg aner ikke, om Copa América overhovedet bliver spillet. Hvem ved, hvordan virussen opfører sig om tre måneder, og hvilke mutationer der dukker op og spreder sig i Sydamerika, hvor sundhedssystemerne ikke er på europæisk niveau.

Og hvad sker der for, at der skal spilles fem gruppespilskampe? Selv efter sydamerikanske standarder er det vanvittigt at spille fem kampe på 16 dage i Argentina og Colombia.

Læg dertil, at der spilles EM samtidig.

Men der er alligevel noget ved den turnering, der får mig til at følge med til juni.

Det kan meget vel være Lionel Messis allersidste chance med landsholdet. De spiller hjemme i Argentina i gruppespillet, og VM 2022 skal argentinerne vel først og fremmest bare håbe, de kvalificerer sig til. Vinde det kan de vel næppe.

Til næste Copa América i Ecuador i 2024 fylder Messi 37, så det her ligner sidste dans. Stiller Chile eller Brasilien sig i vejen igen?

Læg dertil, at Qatar spiller med, og Australiens globetrottere gør det samme. Det bliver nok ikke god fodbold i alle otte kampe fra premiererunden til finalen, men historierne derfra bliver mindeværdige.

Endelig bliver hovedskader taget alvorligt

Læs også:Spelmann vild med tidligere Brøndby-kammerat: Der venter ham noget stort

Hovedskader som noget positivt? Nej, det er skrækkeligt, at fodboldspillere i årtier ser ud til at have fået varige mén af hjernerystelser og stød i hovedet.

Men det er så vigtigt, at vi nu er begyndt at få øje på problemet. Man kender problemet fra boksning, amerikansk fodbold og ishockey, og i USA er NFL efter årtier endelig begyndt at tage hovedskader alvorligt, efter man ikke længere kan benægte, at for eksempel CTE er katastrofalt for spillerne.

CTE er en uhyggelig lidelse, hvor hjernevæv bliver ødelagt og gennem år fører til både personligs-forandringer, sygdom og i nogle tilfælde selvmord og død.

Demens og andre neurologiske lidelser er blevet påvist hos ældre britiske eksspillere, og det gode her er, at alvoren er ved at gå op for fodboldverdenen.

De første forsøg med midlertidige udskiftninger kommer snart, og jeg kan forestille mig, at hovedstød om få år er begrænset eller ligefrem forbudt på spillere under 18 år.

Eksspillere i Danmark kan tale med om, hvordan det er at have mén år efter, karrieren er ovre, og det er godt, at der nu kommer fokus på problemet.

Ellers glæder jeg mig til at ...

Vaccinerne fungerer.

Der kommer tilskuere i Parken til EM-slutrunden.

Ligaerne fortsat er jævnbyrdige.

Der forhåbentlig kommer ét eller to danske hold i CL-gruppespillet.

Få rigtig tilskuerlyd på stadion.

Læs også:FCN-spiller skubber kontraktsnak til efter sæsonen
Læs også:Viborg FF nærmer sig ny cheftræner
Læs også:Anders Lindegaard bliver i traditionsklub trods nedrykning