Foto: Getty Images
Generelle

Leder: Qatar har købt vores fodboldbosser

På onsdag går det løs med Europas kvalifikation til VM-slutrunden i Qatar, og Tipsbladet kigger nærmere på omstændighederne omkring den slutrunde.

Lederen er fra Tipsbladet fredag. Du køber Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet hver fredag - du kan også få det leveret til døren - se mere om hvordan her.

På onsdag går det løs med Europas kvalifikation til VM-slutrunden i Qatar.

Der er Frankrig-Ukraine, Tyrkiet-Holland, Slovenien-Kroatien og Finland-Bosnien, og så er der det, der i hvert fald for mig er det helt enestående i denne landsholdssamling, nemlig kampen mellem Qatar og Luxembourg på et stadion i Ungarn.

Den opmærksomme læser vil nu begynde at undre sig, for siden hvornår har Golf-staten Qatar dog forladt Asiens fodboldforbund til fordel for det UEFA, hvor Danmark er medlem?

Ret skal være ret; Qatar er ikke blevet hevet op ved rode og placeret på den europæiske kontinentalsokkel.

Men på fodboldbanen, på sportspolitikkens bonede gulve og finansielt er Qatar og UEFA til gengæld så tæt på at være gift, som man nu en gang kan blive det, når man som Qatar også har rigtig gode venskaber i Sydamerika, Nordamerika, Afrika, Asien og hvor der end ellers spilles fodbold.

Ligningen lyder cirka sådan her: Qatar har økonomiske interesser for milliarder af kroner i adskillige af Europas største fodboldklubber, kommer til at poste milliarder af kroner i kompensation for brugen af spillere til VM til selvsamme klubber, og indgik for nylig den seneste i en række store sponsoraftaler i Europa, da Qatar Airways blev en af storsponsorerne til EM-slutrunden til sommer.

I Sydamerika spillede Qatar med i Copa América i 2019 og skulle have deltaget i 2020-versionen, hvis den ikke var blevet skubbet til sommer i år.

Det fulgte i kølvandet på enorme økonomiske aftaler med det nødlidende fodboldforbund CONMEBOL i Sydamerika, så selvfølgelig kunne Qatars landshold også få lov at spille med i Europas gruppe A i VM-kvalifikationen, hvor Portugal, Irland, Serbien, Aserbajdsjan og Luxembourg havde plads til et sjette hjul.

Qatars kampe tæller ikke i puljen, men signalet fra bosserne i Qatar og UEFA er tydeligt nok: Her står vi sammen.

UEFA-præsident Aleksandar Ceferin var til pokalfinale i Qatar før jul til indvielsen af et VM-stadion og roste de kommende VM-arrangører til skyerne, mens han måtte nedtone de lokale forventninger til, at Qatars landshold også en dag fik lov at spille med i Champions League.

Ceferin, Qatars loyale beskyttere Bayern München og Qatar-ejede Paris Saint-Germain er bare nogle få af de kræfter, der sikrer, at DBU og de nordiske fodboldforbunds snak om forandringer ikke fører til noget.

PSG's præsident, Qatars tidligere landsholdsspiller i tennis og nuværende beINSPORTS-præsident Nasser Al-Khelaïfi, sidder i øvrigt i UEFA's eksekutivkomité sammen med Jesper Møller, hvilket Al-Khelaïfi kan som næstformand i Europas klubsammenslutning ECA.

Qatar har arbejdet dygtigt og målrettet for at sikre sig, at fans og kritikere ikke kommer til at rokke ved noget som helst frem mod VM 2022, mens man blandt fans, spillere og den brede fodboldverden uden for den absolutte Champions League-elite kan spørge sig selv, hvem vores fodboldpolitikere egentlig tjener.