Video : Tipsbladet
Generelle

Messi sælger sig selv til Qatar og Saudi-Arabien

Hvis ikke FIFA-regler indført netop for at bremse Qatar forbød det, kunne jeg mistænke VM-værten for at ville købe Lionel Messi og stille med ham til VM 2022.

Var det noget med en sneboldkamp med Lionel Messi i Winter Wonderland?

Eller hvad med en shoppetur i en urbutik med den argentinske troldmand?

Man kan også spille en avanceret omgang laser tag, der mest ligner noget fra konsolspillet HALO, møde Messi på restaurant, og så minsandten blive tryllet væk og få PSG-trøje på og støde ind i Neymar, Kylian Mbappé og den nyligt afslørede skattely-bruger Ángel Di María.

Alt sammen er del af en to minutter lang video til promovering af Riyadh Season, en stor kulturfestival i Saudi-Arabiens hovedstad, der begynder 20. oktober og byder på tusindvis af begivenheder.

Omtrent samtidig offentliggjorde Qatar Airways, og blandt andre Neymar på hans profiler på sociale medier, en kampagne for VM-rejser til slutrunden næste år med Kylian Mbappé, Marquinhos, Sergio Ramos og Neymar, hvor det mest opsigtsvækkende næsten var Lionel Messis fravær.

Men bare rolig – argentineren har i et årti optrådt adskillige gange for Qatar Airways i alt fra danse og ninja-kluns til en sikkerhedsvideo for luftfartselskabet.

Lionel Messi har også optrådt for det Qatar-ejede teleselskab Ooredoo, tidligere Qatar Telekom, siden 2013, samtidig med at Ooredoo har støttet Leo Messi Foundations godgørende projekter rundt om i verden.

Allerede i FC Barcelona-tiden var forbindelserne tætte med et Qatar Foundation-sponsorat af FC Barcelona, hvor Josep Guardiola var ambassadør for Qatars VM-bud, mens Messis chancestøber fra dengang, Xavi, i dag er træner i Qatar og længe lignede et godt bud på en landstræner under VM, om end det nu ser ud til, at Xavis dygtige landsmand Félix Sánchez beholder jobbet.

En kamp i Qatars hovedstad Doha mellem Argentina og Brasilien i 2010 med Messi og Neymar på hvert deres hold skadede i hvert fald ikke Qatars status forud for den afstemning, der gav slutrunden til den lille Golf-stat.

Daværende FIFA-præsident Sepp Blatter siger, han håbede på USA som VM-vært i 2022. Her præsenterer han Qatar som VM-vært efter afstemningen i FIFA's eksekutivkomité, som fandt sted 2. december 2010.

Qatar Airways er også alle vegne i Sydamerika (og resten af verden for den sags skyld, bare tjek bandereklamerne på stadion og tv) med kæmpe sponsoraftaler med det sydamerikanske forbund CONMEBOL.

Lionel Messi har været i Qatar adskillige gange, har haft fælles projekter med Qatars storstilede talentprojekt Aspire Academy, og det helt store kup var det naturligvis det, vi så i august.

For selvfølgelig var skiftet til Qatar-ejede Paris Saint-Germain kulminationen på et årtis samarbejde, som altså nu betyder, at Qatar har det perfekte ansigt til at markedsføre VM-slutrunden.

Lionel Messi med PSG's qatarske præsident, Nasser Al-Khelaïfi, der er tæt på kongefamilien i Qatar. PSG er ejet af Qatars statslige investeringsselskab.

Observatører med politisk tæft bider mærke i, at Lionel Messi og Paris Saint-Germain spiller en hovedrolle i en PR-video for et kulturelt prestigeprojekt i Saudi-Arabien, som den seneste håndfuld år har ligget i alvorlig konflikt med Qatar. Måske er en forbrødring på vej forud for VM, som der også har været andre tegn på?

Uanset er det stadig værd at holde sig for øje, hvem det er, Lionel Messi her tjener.

Det er velbeskrevede Qatar (læs vores serie her, hvis nogen er tvivl om, hvad Qatar står for) med fortsatte brud på menneskerettigheder og elendig behandling af migrantarbejdere.

Og det er et Saudi-Arabien, der gerne vil fremstå mere moderne, men som altså også er hovedaktør med mange civile liv på samvittigheden i en blodig krig i Yemen sammen med de nære allierede i De Forenede Arabiske Emirater (hvis man spørger Amnesty International, som også nævner europæiske våbenproducenter her), og nogle af verdens groveste krænkelser af menneskerettighederne, som er adskillige oktan værre end i Qatar.

Og nå ja, så godkendte landets de facto-leder Prins Mohammed Bin Salman ifølge USA's efterretningstjeneste det bestialske mord på systemkritikeren Jamal Khashoggi, der blev lokket ind på Saudi-Arabiens ambassade i Istanbul i 2018 og forlod bygninger i adskillige dele, skjult af kufferter.

Som professionel fodboldspiller langt fra Nordeuropa kan det ofte være svært selv at bestemme over karrieren, især når man er ung, også når man hedder Lionel Messi.

Men det er svært at komme udenom, at verdens bedste fodboldspiller nogensinde i den grad har valgt Qatar og nu altså også Saudi-Arabien til, og dermed bliver et af de største symboler overhovedet på en udvikling, hvor fodboldspillet udnyttes af kræfter, der bestemt ikke er demokratiske eller bekender sig til menneskerettigheder.

Tilbage i nullerne hentede Qatar adskillige udlændinge til landsholdet ved stort set at forære dem statsborgerskab uden krav – i 2004 strammede FIFA kravene på globalt plan som direkte konsekvens af, at Qatar havde forsøgt at købe Bundesliga-succesangriberen Ailton.

Løber man gennem Qatars trup, der skal bruges til VM næste år, støder man nu alligevel ind i en stor gruppe spillere født uden for Qatar, mange af dem integreret og nationaliseret gennem Aspire-talentprojektet, der henter talentfulde teenagere og børn i især Afrika.

Men hvis Qatar kunne, ville det da ikke undre mig, at man havde tilbudt Lionel Messi en tur i Qatars landsholdsdragt med tanke på de meget tætte bånd.

Så langt kan man ikke gå, men det er tankevækkende, at spillets måske største stjerne nogensinde tilsyneladende frivilligt og velvilligt stiller op som reklamesøjle for en land og et projekt, millioner af fans ser som selve symbolet på modernes fodbolds problemer og usunde relation til diktaturer og lyssky økonomiske aktører.

For han er vel efterhånden i stand til at sige fra, den gode argentiner. Se det havde i sandhed været et slag for fodbolden i stedet for et reklamefremstød for to af verdens mest lukkede og topstyrede kongedømmer.