Video : Tipsbladet
Superliga

Nerver og strategi: Derfor er FCKs fremtid på spil

KOMMENTAR: Det kan ikke overgøres, hvor vigtigt det er for FC København at vinde guld og få en reel chance for at komme i Champions League-gruppespillet. Hør hvorfor fra chefredaktøren for Tipsbladets avis.

Sikke en redning til sidst af Kamil Grabara.

Var det guldet, han reddede?

I så fald bør han ikke betale for drinks og Michelin-stjerne-middage i København i resten af sin fodboldkarriere, kære Jess Thorup, Lars Seier og Allan Agerholm

Det var ikke meget, FC København kom frem til i søndagens intense og alt andet end velspillede topkamp i Herning mod FC Midtjylland.

Lidt spredte chancer og tilløb ved FC Midtjylland-fejl og tilfældigheder blev det til på en aften, hvor FC København det meste af opgøret lignede et hold, der var kørt fra Østerbro med en plan for at få et point mod FC Midtjylland.

Og det lykkedes da også takket være fornuftig håndtering af et hav af FCM-bolde ind i feltet og Kamil Grabaras mindre mirakel-redning efter et kvarters spil, hvor Nicolai Boilesens hasarderede tilbagelægning ellers var set inde af det meste af stadion i stedet for vippet op på stolpe i sidste brøkdel af et sekund.

Dermed er der lagt op til tre nervepirrende uger for FC København, der altså stadig kun har vundet over kriseramte Brøndby, siden man vandt over FC Midtjylland i Parken 10. april. 

Hvis vi tager blikket op fra slutprogrammet et øjeblik og ser på de større linjer, kan det næsten ikke overdrives, hvor vigtigt det er for FC København at vinde det her DM og dermed chancen for at spille sig i Champions League til august.

Ja, for selvforståelsen er det essentielt at vinde det første DM, siden man gjorde det i sikker stil i 2019 med Robert Skov som superprofil og Ståle Solbakken på trænerbænken.

Men strategisk er Europa vigtigere end selve guldmedaljen .

Lad os se på hvorfor.

Her er FC København i Europa:
14 gruppespil på 16 sæsoner.
Heraf tre gange Champions League.
Og seks gange avancement fra gruppespillene til forårets knockoutfase.

Det giver en 41. plads på den aktuelle UEFA-klubrangliste, umiddelbart efter FK Zenit, Dynamo Kiyv, Olympique Marseille og Olympiakos, og foran Valencia, Club Brugge, Feyenoord og AC Milan.

Den position er rigtig, rigtig attraktiv for FC København.

Man tiltrækker spillere ved, fuldstændig reelt, at kunne sige, at man tilbyder fast europæisk fodbold.

Man høster millionerne, der skal til for at finansiere spillerkøbene, og de penge kommer der langt flere af om to år, når de tre Europa-turneringer udvides voldsomt og præmiepengene tilsvarende bliver større.

I den kommende uge kommer vi til at høre mere om, hvordan byggeprojektet i Parken kan komme til at se ud, og muligvis også hvem der kunne være interesseret.

Ud over at Parken Sport & Entertainment søger medinvestorer til Parken, hvor vi ved, at DBU er interesseret i at være ombord med et ønske om at få flere tilskuerpladser, skal der heller ikke megen fantasi til at se for sig, at der inden for en overskuelig tidshorisont kan dukke en eller flere potentielle investorer i fodbolddelen af forretningen op.

I det spil er det essentielt at ligge fremragende til i Europa, som man gør i dag, og mon ikke prisen og interessen stiger, hvis man avancerer fra Conference League til Europa League, ja måske Champions League, hvor FCK's gode klubkoefficient også gør et mesterskab yderst interessant.

Men først og fremmest er det her et sportsligt spørgsmål.

FC København tager ikke Europa som flødeskummet på toppen og en glædelig bonus – det er noget, man SKAL spille med i, og med seks år siden seneste Champions League-optræden er det ærlig talt på høje tid, selvom Europa-turneringerne er blevet betydeligt sværere at færdes i siden gruppespillet med Leicester, FC Porto og Club Brugge i 2016.

Lars Seier, storaktionær i PSE (til venstre), og formand Allan Agerholm (i midten) skylder Kamil Grabara efter den redning til sidst.

Danmarks Europa-adgang kan meget vel blive forbedret i de kommende uger, hvis Ruslands klubhold som ventet ikke får lov at spille med i næste sæsons europæiske klubturneringer, hvilket det trods FIFA og UEFA's tøven ligger til lige nu med en udelukkelse på ubestemt tid.

Med FC Københavns klubkoefficient er der virkelig alt at spille for i mesterskabskampen, før Danmarks adgang til sæsonen 2023/24 bliver betydeligt sværere.

Der var nerver på fra de to hold søndag aften, og det er i den grad til at forstå.

Det her er langt fra en done deal for FC København, selv om guldchancen er større nu efter 0-0 i Herning end før kampstart.

Strategisk er det her de vigtigste uger for såvel fodboldklubben som forretningen FC København, siden man med Ståle Solbakken vippede Rosenborg ud af Champions League-kvalifikationen efter et sandt drama og endte med at spille sig frem til en ottendedelsfinale mod Chelsea.

Så mon ikke nerverne er der igen til weekenden, selvom Brøndby med syv nederlag på stribe næppe er set svagere i Niels Frederiksens regeringstid.