Video : Tipsbladet
Superliga

Han kan blive Superligaens største salg nogensinde

ANALYSE: FC Nordsjællands gode sæsonstart har igen skabt stor interesse for Andreas Schjelderup. Vi ser nærmere på teenage-nordmandens mange muligheder og FCN's krav til en transfer.

I mandagens topkamp mellem FC Nordsjælland og Randers FC var det Jakob Ankersen, det gik ud over.

En hurtig dribling og et følt spark ved den fjerneste stolpe sendte FCN på førstepladsen i Superligaen efter 11 runder, og det var yderligere et argument i rækken for, at Andreas Schjelderup er en særdeles dygtig fodboldspiller med potentiale til eliten i Europa.

FC Nordsjælland scorer noget, der ligner tre millioner kroner ekstra i tv-penge sammenlignet med for et år siden, hvor klubben var i frit fald gennem Superliga-tabellen efter en fin sæsonstart, men alene Schjelderups mål mod Randers kan i sidste ende vise sig at være mere værd, når den unge nordmand skal videre.

For videre, det skal Andreas Schjelderup, der som B.T beskrev i september og nordmanden selv bekræftede for ganske nylig var på tale til Sevilla allerede i sommer.

Vi har set nærmere på spillet om Andreas Schjelderup, og hvad der skal ske med den måske mest hypede og eftertragtede unge spiller, FCN overhovedet har haft fingrene i.

Derfor skal han videre
Syv mål i de første 11 spillerunder er blot ét af symptomerne på, at Andreas Schjelderup er bedre end nogensinde og rammer det topniveau, han i glimt viste allerede i foråret for halvandet år siden.

Både som centerforward i begyndelsen af sæsonen og venstre kant siden lukningen af transfervinduet er 18-årige Schjelderup mere toneangivende og delagtig i spillet, end han var i den uventet blege og skuffende FC Nordsjælland-sæson 2021/22, hvor den dengang 17-årige nordmand måtte nøjes med fire scoringer i 22 ligakampe.

Opbremsningen var naturlig men nok også lidt overraskende, fordi Schjelderup og FC Nordsjælland i den grad havde stortrivedes i foråret 2021, hvor Kamaldeen Sulemana tiltrak sig stor opmærksom fra modstandere, der mere eller mindre forgæves forsøgte at bremse den initiativrige fodboldbegavelse fra Ghana.

Sulemanas skifte til Rennes for et Superliga-rekordbeløb var ikke hele forklaringen, men bremset op blev der.

Nu peger pilen for alvor mod udlandet efter en flot sæsonstart, der Schjelderup fremstår som en af Superligaens bedste spillere overhovedet i en alder af 18 år.

Og det kan endda være, det allerede skal være til januar, at en handel bliver effektueret, for med kontraktudløb i sommeren 2024 skal FCN ikke tættere på slutdatoen end højst nødvendigt, hvis man skal fastholde en tårnhøj pris.

Schjelderup-lejren, der først og fremmest består af den unge mand selv og hans far, har signaleret, at den kontrakt ikke bliver forlænget, selvom den drøm stadig lever på ledelsesgangen i Farum og ikke helt kan udelukkes endnu.

Så også af den grund giver et Schjelderup-salg i 2023 mening, og når den unge spiller og hans far begynder at tale om det til citat i norske medier, hvor man også begynder at tale om Ståle Solbakkens A-landshold, dufter det af et klubskifte.

Destinationer
Af flere årsager giver Spanien god mening.

Der er Sevillas konkrete bud i sommer, der lå i omegnen af 75 millioner kroner, men endnu er det, at andaluserne ligesom adskillige andre klubber har haft øje på Schjelderup i flere år.

Populært sagt er det ikke sikkert, at en superklub som Real Madrid eller Manchester United kan springe ud i faldskærm over Farum med en kæmpe kuffert penge og sikre sig Schjelderup, hvis de ikke har været inde i billedet tidligere.

Ligesom i en anden og mere berømt norsk fodboldfamilie tages karrieren dybt alvorligt, og det er faglighed og seriøst, der her vægtes, ikke hvad klubber og agenter kan lokke med af betaling her og nu.

Så dukker en storklub op uden at cheftræneren i klubben overhovedet aner, hvem Schjelderup er, ligner det et no-go.

England ligner den endelige destination, men når der nu er tale om en ung mand, der ikke ligefrem minder om Erling Haaland i statur, virker et mellemtrin før Liverpool og de andre engelske storklubber, der nævnes, som det mest sandsynlige træk.

På den ene side gør FCN’s manglende Europa-deltagelse og ingen A-landsholdsplads, at Schjelderup ikke kan gå direkte over og få arbejdstilladelse i Premier League.

På den anden side findes der i papirerne en Premier League-undtagelse for U21-spillere, så man faktisk godt kunne hente en spiller som Schjelderup, men det virker alt i alt urealistisk med et skifte til England i 2023.

Så hvem skal det være?
Sevilla er helt oplagt som destination og har fået ros af Schjelderup Senior for en seriøs tilgang til et skifte.

Spanien passer i det hele taget som en god destination.

Der er høj faglighed, og en vis grad af beskyttelse af unge spillere sammenlignet med de hamrende hårde miljøer i Tyskland eller i Italien, hvor især sidstnævnte mildest talt er en shaky destination for unge spillere med tanke på den italienske hang til erfaring og til udlejninger.

Juventus nævnes som mulighed mens AC Milan står godt med en oprigtig interesse for og viden om unge spillere i hele Europa, men om det er nok er uvist.

Borussia Dortmund er også på banen, og det virker måske mere realistisk, hvis ellers man tror på Schjelderups trivsel i kombinationen af boldbesiddelse og det vildt opskruede tempo i tysk fodbold.

Topklubberne i Portugal og Holland kan måske være med finansielt, hvis de står på tæer, men en klub som Ajax er blevet svær at slå til i, ligesom Benfica og Porto har voldsomt stærke hold i disse år.

Kunne Real Sociedad blande sig? Eller Valencia, Celta Vigo eller Betis?

De tre sidste har næppe penge nok, mens Ødegaard og Sørloths succes i San Sebastian og klubbens gode ry må virke tillokkende.

Der er dem, der vurderer, at skridtet ikke skal være alt for stort med tanke på, hvor langt der er fra kunstgræsbanen i Farum til presset i Sevilla, i Tyskland eller Italien, og en realistisk mulighed for at spille og ikke være nummer 24 i truppen lader til at være den måske største prioritet.

Prisen
Hvis opturen i Farum fortsætter, er vurderingen hos Tipsbladets kilder, at FC Nordsjælland kommer til at kræve Kamaldeen Sulemana-penge for Andreas Schjelderup.

Kamaldeen Sulemana koster 15 millioner euro plus fem millioner euro i sandsynlige klausuler, hvortil der kommer videresalgs-procenter.

FC Nordsjælland har givetvis intet imod, at et medie som Daily Mail i sidste uge satte Schjelderup i forbindelse med både Liverpool og Arsenal, mens gamle prøvetræninger hos Tottenham og Fulham også bliver nævnt.

For Premier League-interesse puster til prisen, selvom det altså fra Tipsbladets redaktionslokale lyder som en usandsynlig destination til sommer. Det gjorde ligaen så også i tilfældet Simon Adingra, indtil Brighton slog til og fluks udlejede Adingra til Union SG i Belgien.

Den vej skal Schjelderup sandsynligvis ikke med de klubnavne, han kobles til.

Yderligere succes i den næste håndfuld kampe kunne være det, der skaber en auktion til januar og får prisen banket derop, hvor FCN ønsker det, efter Sevilla ikke var højt nok oppe til Mansour Groups smagsløg i sommer.

Sidst men ikke mindst må man også skæve til Schjelderups skæbne i FC København.

Da nordmanden var 15 år, hvilket altså ikke er længere tilbage end 2019/20-sæsonen, var FC København interesseret, og det hedder sig i markedet, at noget af grunden til den offensive rekruttering af Roony Bardghji i Malmö FF var, at man gik glip af Schjelderup.

Får FCN sendt Schjelderup afsted for noget, der nærmer sig 150 millioner kroner, er det både en fin skabelon at følge men også noget, der giver et vist pres.

For FC København vil være stedet for de bedste nordiske talenter som Bardghji og Ísak Bergmann Jóhannesson, den skal FC Nordsjælland ikke løbe med.

Men så skal Bardghji og Jóhannesson også på banen og være Superliga-profiler og sælges svimlende dyrt til udlandet, og mens islændingen nu er begyndt at spille fra start, skal Bardghji sammen med FCK finde vejen fra talent til profil.

For talenterne og deres familier holder øje, som familien Schjelderup gør med, hvem der har holdt i en håndfuld år, og hvem der bare læser Daily Mail og tjekker mails og Whatsapp-beskeder fra agenter på jagt efter det næste store konsulenthonorar.