Video : Tipsbladet
Champions League

Ren politik: Liverpools eliteliga kopierer 30 år gammelt Berlusconi-trick

Når Europas storklubber igen har en lukket members-only liga på dagsordenen, er det for i fremtiden at slippe for kommercielt ligegyldige kampe mod hold som FC Midtjylland, FC København og Brøndby IF.

Læs blogindlægget herunder eller hør det som podcast:

For nylig var Europas største fodboldklubber igen på spil, da britiske Sky Sports kunne fortælle om en plan for en lukket europæisk superliga.

Der skulle være 18 deltagere, Liverpool, Manchester United og Real Madrids navne var fremhævet, og ifølge Sky Sports' oplysninger skulle FIFA også være inde over projektet, der i første omgang skulle finansieres og startes med hjælp fra den amerikanske investeringsbank og hedge fond JP Morgan.

Idéen er, at turneringen skulle spilles sideløbende med de turneringer, vi kender i dag, og der ville være tale om et lukket eller næsten lukket selskab for klubber som Juventus, Bayern, Paris Saint-Germain og lignede superklubber.

Der er flere interessante aspekter, også for dansk klubfodbold, i historien og det tænkte, noget luftige projekt, jeg tvivler stærkt på nogensinde ser dagens lys.

Først og fremmest er det her politik fra storklubbernes side.

De skal til at forhandle Champions League-strukturen fra 2024 med UEFA, og der er det en forhandlingstaktik at have en slet skjult trussel om, at man har en anden turnering at spille med i, hvis man ikke får udformet Champions League, som man vil.

Historien gentager sig
At bruge en europæisk udbryderliga i en eller anden form er sket mange gange, og gennem mange år.

Champions League blev skabt i 1992, efter AC Milans præsident Silvio Berlusconi sammen med 10-15 andre klubber havde truet med at skabe deres egen udbryderliga.

Et hurtigt kig i nyhedsarkivet viser, at historien så dukker op igen og igen i de efterfølgende år.

Cirka 1998: Ny trussel om en udbryder, igen fra Italien, som UEFA svarer på ved at udvide Champions League og at skabe to gruppespil i stedet for ét fra 1999/00-sæsonen. Idéen med to gruppespil blev sløjfet igen et par år senere, til storklubbernes store vrede, og den eksisterer stadig den dag i dag blandt nogle af Europas største klubber.

2006: Gennem interesseorganisationen G14 truer en række af Europas største klubber med at skabe deres egen liga, hvis de ikke får en større del af indtægterne og garanteres at være med i Champions League hvert år.

2009: Real Madrid ville sikre, at de største klubber mødtes hver sæson i en alternativ turnering, noget klubpræsident Florentino Pérez sagde offentligt i tiden omkring rekordkøbet af Cristiano Ronaldo.

2013: En ny snak om udbryderliga i Sydeuropa opstår, flere forskellige formater er på tegnebrættet, alle med det fællestræk, at der skal flere kampe til mellem de store klubber, og mindre plads til mindre klubber fra mindre ligaer som Superligaen i Danmark.

2016: UEFA og G14-afløseren European Club Association diskuterer muligheden for en lukket struktur i eller uden for Champions League med 16 hold, der skulle deles i to grupper med otte hold.  Stor modstand i resten af fodboldverdenen sætter en stopper for storklubbernes drøm.

Danske klubber diskuterer sammen med kolleger fra Skandinavien, Skotland og Benelux-landene muligheden for en fælles turnering som modsvar til superklubbernes planer.

2018: Før, under og efter VM i Rusland er der hektisk aktivitet i fodboldeliten, hvor blandt andet et Champions League-format med 48 hold delt i tre divisioner med op- og nedrykning mellem rækkerne er på bordet på de europæiske superklubbers initiativ.

Football Leaks viser senere på året, hvordan storklubberne i hemmelighed igen har sat gang i arbejde om en mulig, lukket turnering fra 2021.

CL-forhandlinger
Man kan finde historier helt tilbage i 50'erne og 60'erne, omkring hvor Mesterholdenes Turnering blev skabt, hvor flere parter er inde på, hvor økonomisk og sportsligt spændende en fælles europæisk liga kunne være.

Her i oktober dukker historien igen op, og efter min vurdering sker det, fordi der igen skal til at være forhandlinger om Champions League.

Denne gang skal klubberne og UEFA se på, hvordan Champions League skal se ud fra 2024 og frem.

De største klubber fra England, Italien, Spanien, Tyskland vil igen presse sig til en større del af pengene i Europa og til flere pladser til sig selv.

Denne nye lukkede turnering, der nævnes i den seneste uge, er ikke det eneste, der sker for tiden.

Selvom man glemmer det her i corona-æraen, kommer der jo også en stor udvidelse af klub-VM fra sommeren 2021, hvor 24 hold spiller i Kina til sommer med store præmiepenge på spil. Den turnering kan blive udsat på grund af førnævnte virus, men den kommer og er et direkte angreb på UEFA fra FIFA's side i kampen om magten over fodbold og adgangen til at vise de superattraktive storklubber i Europa.

At UEFA har oprettet den ny Conference League fra sommeren 2021, hvor de mindre klubber i Europa kan spille med, hvis de ikke kommer i Champions League eller Europa League, er for mig at se ren politik.

Som modydelse vil storklubberne nu have endnu flere penge til sig selv fra 2024. I sidste ende vil de i så høj grad som muligt have lov til at spille kampe mod hinanden, kampe på andre kontinenter, i Kina, i USA, i Mellemøsten, hvor end der er flest penge at hente.

Den her snak om udbryderliga er også ren politik. Det er en trussel, hvis ikke UEFA og de nationale forbund som DBU nikker ja til det, storklubberne vil.

Liverpool gider ikke FC Midtjylland
Jeg tror ikke, den europæiske Superliga bliver til noget, heller ikke i denne omgang.

Til gengæld bliver adgangen til Champions League, også Europa League, sværere og sværere for danske hold.

At det danske mesterhold har gode muligheder næste sommer handler kun om, at Danmark er i en sjældent god position på Europa-ranglisten som nummer 13. Allerede nu står Danmark til at rutsje nedad fra sommeren 2022, med mindre FC Midtjylland begynder at høste point mod Liverpool, Ajax og Atalanta.

Storklubbernes drøm om en lukket liga er reelt et pres for at lukke Champions League og også Europa League til for alle andre end dem selv, og det er et problem for FC Midtjylland, for FC København, for Brøndby, for AGF og hvem der end må drømme om Champions League og Europa League-gruppespil.

Storklubberne vil have plads og tid til at tjene milliarder og spille de kampe, de selv helst vil, og på et politisk plan er Conference League i høj grad blevet til, så man kan sige til kritiske røster, at der stadig er adgang til europæiske gruppespil fra lande som Danmark og Sverige.

Jeg lover jer, at Liverpools ejer John Henry og den kommercielle afdeling i Liverpool ikke gider spille mod FC Midtjylland. De ville meget hellere møde AC Milan eller for den sags skyld Shanghai SIPG eller Los Angeles Galaxy i en eller anden ny global turnering, end et hold fra et lille mediemarked som Danmark.

Det er det, som de her forslag om udbryderligaer handler om.

Storklubberne vil minimere antallet af kampe mod økonomisk ligegyldige hold som FC Midtjylland, FC København og Brøndby, og de vil have ret til at spille flere kassekampe, at få lov til at have 40 spillere i truppen i stedet for de nuværende 25, så man kan spille 80-100 kampe om året og tage endnu flere penge til sig selv.

Det kan sagtens være, kampene fortsat bliver i UEFA- og FIFA-regi, men når storklubberne og hedge fond-milliardærerne først kommer i gang, kan jeg godt love, at de ikke interesserer sig en døjt for Danmark som andet end en rugekasse for talenter og som 5,8 millioner potentielle forbrugere i højindkomst-land.