Selskabsmeddelelser er sjældent lige så sindsoprivende, som det er at følge en fodboldkamp med et DM på spil eller et hektisk transfervindue med store millionbeløb og spændende profiler, der kommer til eller siger farvel.
Og efter januars aktiviteter og med en tæt guldkamp i foråret er der rigeligt at gå op i for FC København og klubbens fans.
Men den nylige opsplitning af selskabet bag FCK, Parken Sport & Entertainment, kan alligevel være årets største nyhed på sigt i både fodboldklubben og i forlængelse dansk klubfodbold.
Kort fortalt bliver de forskellige forretningsdele i Parken splittet op, så det bliver nemmere at finde medinvestorer, mens man går efter et decideret salg af Parken og de tilhørende kontortårne, enten helt eller delvist.
Det kan umiddelbart give mening, at man ikke selv skal punge ud for en gennemgribende modernisering af stadion og faciliteter omkring hjemmebanen, hvilket efter alt at dømme vil koste flere hundrede millioner kroner.
Og at man kan få en partner, hvis man i fremtiden ikke vil bygge ét nyt vandland ad gangen men måske i stedet brage ud med adskillige projekter på én gang i udlandet.
Men for de fodboldinteresserede er det naturligvis FC København, der er det mest interessante, og også her er muligheden for forandring styrket, selvom der formelt går indtil nytår, før fodbolddelen er spaltet helt ud i sit eget selskab.
Bliver FC København så købt fri? Der kan gå 10 måneder, fem år eller 50, men den seneste udvikling i januar er så markant, at den er værd at overveje.
Og så melder næste spørgsmål sig; hvem kunne tænkes at købe FC København, og hvorfor?
Det ser jeg nærmere på her.
En international virksomhed med lyst til både fodbold og underholdning
Hvorfor splitte noget, der har fungeret godt i et kvart århundrede, op?
FC København, Parken og Lalandia har på lange stræk været en god cocktail, og der findes både i Europa og Nordamerika store underholdningskoncerner, der gerne blander tingene sammen for at opnå den berømmede synergi-effekt.
Finder man en tilstrækkelig stor partner, kan det tænkes, at de er med på hele eller store dele af pakken: Stadionombygning, koncerter, arrangementer, fodbold og nye underholdningsparker.
Det kan også være, de vælger dele fra, men det er værd at se muligheden for, at en stor underholdningskoncern gerne vil ind i eller styrke sig i Europa i en af de mere attraktive hovedstæder og stadig have et fodbold, der spiller med om Champions League-gruppespil.
Så mange stæder i verden er det ikke, man kan få den kombination og et apparat, der har et par årtiers erfaring oven i handlen.
Hvem kunne det være
Et foretagende som AEG Worldwide ejer LA Galaxy, spiller en stor rolle i MLS, har andele i Hammarby og er stor koncertarrangør i Live Nation og driver den store festival Coachella i Californien foruden en række andre aktiviteter i underholdningsindustrien.
Disney er måske skudt lidt over målet, men man kan sætte flueben ud for samtlige aktiviteter, inklusiv at eje et sportshold (Anaheim Mighty Ducks i NHL) og aktiemajoriteten i sportsmedie-netværket ESPN.
Merlin, Lego (hvor Lalandia Billund og de tilhørende feriehuse ligger fremragende og allerede reelt hjælper hinanden, men som FC Midtjylland også burde være interesseret i at samarbejde med), Universal og nogle store kinesiske firmaer er også gode bud.
En investor med fokus på det sportslige
FC København ligger lige nu nummer 43 på UEFA-ranglisten, og det er en ekstremt attraktiv og værdifuld placering og et stort aktiv for virksomheden, som i at det i sig selv er et betydeligt, trecifret millionbeløb værd, hvis fodboldklubben helt eller delvist skal sælges.
Og det kunne meget vel lokke en investorgruppe eller rig forretningsmand til, der vil tjene penge på at blæse gennem Superligaen og spille Champions League- og Europa League-gruppespil på skift med et budget, der mere minder om noget, vi kender fra Belgien, Schweiz (Basel) og måske endda Red Bull Salzburg.
Det er helt klart et sats, der kræver kvalifikation i de første år fra 2024, hvor både CL og EL bliver mange flere penge værd, og på at Superligaen bevarer en god placering på UEFA-ranglisten.
Men der er få andre steder, hvis nogen overhovedet, man får FCK’s kombination af klubrangering, lande-adgang i kvalifikationen, en god chance for at vinde mesterskabet og en rimelig pris for selve klubben, uden at det kommer op i Premier League-priser.
Så nogen vil det, kan FC København være et fint køb, såfremt man samtidig får en god aftale om at spille i Parken.
Det behøver ikke være en ny ejer, der køber rub og stub – men skal man for alvor ind og tage chancer med markant større budget, kræver det nok også udstrakt kontrol med klubben.
Hvem kunne det være?
Det er meget svært at sætte specifikke navne på her, men en type som amerikanske Wes Edens, medejer af Aston Villa, der var interesseret for et par år siden, er interessant.
En amerikansk milliardær eller investorgruppe kunne give mening, selvfølgelig også andre nationaliteter.
En pengestærk milliardær/nationalstat
Denne kategori af ejer minder meget om den foregående, blot med den betydelige forskel, at det at tjene penge på driften er mindre vigtigt end at vinde en masse kampe og gøre det godt i Europa.
At få nogen ind med tætte forbindelser til et lands regering er måske mindre realistisk end flere af de øvrige muligheder, men tanken er dog værd at tænke, når et statsstyret kinesisk selskab gider købe mindre glamourøse Slavia Prag, fordi Prag er udset som et vigtigt bindeled i Kinas gigantiske handelsprojekt ‘One Belt One Road’.
Ligesom for investorer med et mål om at generere store overskud vil det være FCK’s gode position i Europa, der lokker – ja faktisk alle de samme parametre, ud over det med at tjene penge relativt hurtigt.
Hvem kunne det være?
Den er endnu sværere at sætte navn på.
Der er stadig Golfstater, der kan have ambitioner om også at gå ind i fodboldverdenen, og milliardærer, der kan lokkes ind i fodbold, men det er mere sandsynligt, at de vil gå efter klubber i større lande end Danmark.
Danske investorer
Muligheden for at få nye danske ejere skal ikke undervurderes.
Pensionsfonde er et fornuftigt bud på købet af Parken, og hvis en dansk én af slagsen har styr på den del, kunne danske forretningsfolk med formuen i orden og mere lyst til at eje et fodboldhold end den nuværende ejerkreds sagtens være et bud på nye FC København-ejere.
FC København er ikke bare hvilket om helst sportshold i Danmark, og det kan tælle for muligheden for en dansk overtagelse, hvis det bliver aktuelt og udenlandske opkøbere nærmer sig.
Hvem kunne det være?
Aldo Petersen stod forrest for en gruppe mulige købere i 2018 og begyndelsen af 2019.
Hvem der præcist var med i gruppen er uvist, men det illustrerer, at det ikke kun er udenlandske opkøbere, der er en mulighed.
Et klubsamarbejde
Klubsamarbejder har været et populært fænomen i flere år i europæisk fodbold, og danske klubber har været en populær købsvare for dem, der gerne vil ejere to eller flere klubber i forskellige lande.
Det er overhovedet ikke lige så nemt eller oplagt med en storklub som FC København, men det betyder ikke, at muligheden automatisk skal afskrives.
Det oplagte er at gøre FC København til storebror i et klubsamarbejde med klubber andre steder i Europa eller på andre kontinenter, hvor FCK skal være omdrejningspunktet i Europa og ligesom i de andre modeller udnytte FCK's stærke UEFA-rangering.
Det er dog ikke lige så oplagt som andre muligheder, fordi nye regler muligvis gør det sværere at flytte spillere over landegrænser og leje dem mellem klubber i et klubsamarbejde.
FC Københavns folk anno 2022 vil helt sikkert afvise det, og det ville også være et potentielt spild af Europa-rangering og en veletableret klub.
Men man kan ikke totalt afskrive muligheden for, at FC København kunne blive den lille i et klubsamarbejde, hvor man så skulle arbejde sammen med en klub i Top 5-ligaerne, for at det giver mening.
For det vil kræve en storklub som del af samarbejdet – det ville være et voldsomt spild ikke at satse på at have FCK som fast deltager i de europæiske gruppespil.
Hvem kunne det være?
Vi kender City Football Group, og vi kender Red Bulls fodboldprojekt med Leipzig, Salzburg og nu også et rigtig stærkt hold i Brasilien, Bragantino.
Der er mange om buddet, men der har været rygter om forhandlinger om nye klubber i begge samarbejder.
Skal det ske, er det nok et nyt samarbejde, der skal på banen – og som sagt virker det ikke overmåde sandsynligt, at nogen skulle købe klubben uden at give absolut topprioritet til at udnytte den europæiske rangering.
Sløj timing: Det virker amatøragtigt, Brøndby!
Brøndby-chef fyret: Her er Neestrups svar
‘Han har nogle ekstraordinære kompetencer’
Kæmpe optur for Elias Jelert
Sublimt mål: FC Midtjylland i knæ!
Sådan! Rasmus Højlund med to kasser for Man Utd
Havde spillernes opbakning: Fyring overrasker i Brøndby
Sådan stiller FCM op mod FC Porto
Gigantisk flertal – Silkeborg IF er solgt
Juventus lurer på dansk angriber
Nu forklarer Brøndby-boss timingen af fyring
I chok: ’Det er jo en kæmpemæssig krise!’
Ekspert: Brøndby ansætter ny chef i morgen
Silkeborg-fan: Her er min drømmetransfer
Kasper Schmeichel: Ved I, hvor irriterende han var?
Her er fem bud på en ny Brøndby-træner
Hyrede Brøndby-træner: Overbevist på 30 sekunder
Zorniger-episode drev BIF i mediestorm: ‘Var en såret klub’
Nyder Superliga-livet: Som under Bo Henriksen
FCK-stjerne advarer: Så får man aldrig et godt resultat
Skal hans lillebror også til Danmark?
I frostboksen: Det bliver mellem mig og ham
FCK og FCM bød på Brøndbys stjerne: ‘Jeg var i chok’
Tøffe dybt chokeret: Hvad fanden betyder det?
Fem spilforslag til weekenden 13.-15. December
En pinlig falliterklæring, DBU
Her er reaktionerne på Jesper Sørensens fyring
Thomasberg reagerer på BIF-bombe: Bryder mig ikke om trænerfyringer
Dansker-klub har hentet fem nye spillere
Voldtægtssag mod Mbappé droppet
FC Midtjylland ramt: ‘Det var uheldigt’
Lind bomber i Italien: ‘Ustoppelig’
Stortalent droppede FCK for FCM
Thomasberg vil gøre ondt på stjerne: Vi skal spille ham hårdt!
Trist Thomas Gravesen: ‘Uklædeligt af Brøndby’
Brøndby meget tæt på sportsdirektør
‘Verona har problemer, men Tengstedt stråler’
Her er Danmarks næste toptrænere
Niels Frederiksen forbyder det: ‘Jeg sender et signal’
Nu går Thomas Frank viralt
De kan snuppe Andreas Maxsø
– Kent Nielsen gør et eminent arbejde
Drama i Milan: Færdig efter konflikt med Zlatan
Tryllebundet af Braithwaite: Aldrig set lignende!
Købt i stedet for Oskarsson: – Ikke kun ham
Superliga-klub interesseret i norsk mester
Ingen vil have ham: ‘Det er vanvittig besynderligt’
AaB-scoop? Fulgte ham i Manchester United
Brøndby-profil træt af AGF: – Alt irriterer mig
Ildevarslende nyhed for Andreas Christensen
Ekspert revser Brøndbys ledelse: ‘Respektløs behandling’
Chok i Man Utd – på vej til rival?
Scorer nyt job: ‘Noget i Brøndby var skide-godt’
Hvordan kan han være så dum? Kan koste jobbet
Afsløring: Vendsyssel afviser bud på Øhlenschlæger