• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Benelux Troels Bager Thøgersen

Sådan blev Hjulmand hvirvlet ind i Ajax-trænerjagt

Foto: Getty Images

ANALYSE: Ajax har haft kig på Kasper Hjulmand, men klubben går i disse timer efter en anden træner, hvilket kan udløse en større trænerkabale her på tærsklen til sommerferie Fodboldeuropa.

Af Troels Bager Thøgersen

Det er en forandringens tid i Ajax, hvor direktør Edwin van der Sar er fortid efter en meget skuffende sæson, der endte i en tredjeplads i ligaen og en tabt pokalfinale.

Den midlertidige cheftræner Johnny Heitinga fik torsdag besked af Ajax om, at det ikke bliver ham, der skal overtage trænerjobbet, og samtidig kunne Ajax' tyske sportsdirektør Sven Mislintat bekræfte rygter om, at han rigtigt nok havde haft snakke med norske Kjetil Knudsens agent.

Også Danmarks landstræner Kasper Hjulmand blev bragt på bane som en mulig træner sammen med den tidligere Ajax-cheftræner Peter Bosz, der også er i spil til jobbet i PSV Eindhoven.

Så hvad er på spil her?

Meget handler tilsyneladende om den nye stærke mand, den nyansatte tyske sportsdirektør Sven Mislintat, der skal have Ajax tilbage på ret kurs og etableret sig selv i den nye rolle i Amsterdam.

Der skal sættes et hold, så Ajax kan vende tilbage til toppen af hollandsk fodbold i næste sæson, der skuffende ikke byder på Champions League-fodbold på grund af denne sæsons tredjeplads.

Og forventningerne til Mislintat, der før selv blev sat i forbindelse med et tilsvarende job i Liverpool, er skyhøje. Han skal præstere hurtigt.

Ajax plejer at rekruttere ledere indefra eller folk, der kommer fra en fodboldstil, der minder om Ajax'.

Den seneste Ajax-cheftræner, der ikke var hollænder? Han hedder Morten Olsen og var cheftræner i Ajax fra 1997 til 1999, og var dengang den kun anden ikke-hollænder på posten siden 1978.

Læs Morten Olsens reaktion på Hjulmand-rygterne her

Ergo er det særdeles påfaldende, at Mislintat ser på ikke bare én men flere udenlandske cheftræner-kandidater.

Landstræner Kasper Hjulmand blev tirsdag aften sat i forbindelse med trænerjobbet i Ajax i en historie i det hollandske medie De Telegraaf, og som Tipsbladet også berettede onsdag formiddag, har interessen været reel, uden at Ajax på noget tidspunkt har rettet en officiel henvendelse til DBU.

Som DBU-fodbolddirektør Peter Møller har givet udtryk for offentligt, ville den timing mildest talt ikke været god for DBU midt i en EM-kvalifikation, der tegner til at kunne blive sværere end forventet efter det overraskende nederlag til Kasakhstan.

Udefra set ville et skifte et år før kontraktudløb og midt i en kvalifikation med to uger til en vigtig kamp i Parken mod Irland heller ikke være ideel for landstræner Kasper Hjulmand, der har en stor stjerne efter EM i 2021 og arbejdet med landsholdet.

Dygtig nordmand
Ajax ser ud til i stedet at gå efter den norske træner Kjetil Knutsen fra den norske topklub Bodø/Glimt.

Bodø/Glimt, der har danske Albert Grønbæk i truppen, har vundet to norske mesterskaber og har vundet sølv to gange med Kjetil Knutsen som cheftræner, på trods af at Bodø/Glimt på papiret er en betydeligt mindre klub end Rosenborg, Molde og flere andre norske traditionsklubber.

Knutsens gode resultater i Europa er også blevet bemærket, ikke mindst en meriterende 6-1-sejr over José Mourinhos AS Roma i oktober 2021.

Bodø/Glimt skal være i gang med at sondere terrænet efter en afløser for Kjetil Knutsen.

En faktor, der er værd at have med i ligningen her, er den store interesse, der har været fra Premier League for Kjetil Knutsen.

Han er adskillige gange blevet sat i forbindelse med Premier League-klubber, og igen i disse dage nævnes Kjetil Knutsen i forbindelse med eksempelvis jobbet i nedrykkede, og pengestærke, Leeds United, der bliver ledigt efter Sam Allardyces vikartjans, og som Knutsen også tidligere er blevet sat i forbindelse med.

Knutsens navn dukkede også op, da Brighton sidste år skulle erstatte Graham Potter og endte med at hyre Roberto De Zerbi, der så her i 2023 er blevet forbundet med større klubber efter sin succes på den engelske sydkyst, og man skal ikke være blind for, at Ajax' interesse også kan jage eventuelle interesserede engelske klubber ud af busken.

Et andet alternativ til posten, Ajax' tidligere træner Peter Bosz, er en varm kandidat til jobbet i PSV Eindhoven.

Sven Mislintat har altså ikke ubegrænset tid i jagten på en ny træner, ligesom han også er ved at line et salg af den tidligere FC Nordsjælland-profil Mohammed Kudus op, efter denne har været en af Ajax' bedste spillere i en skuffende sæson, mens der også er et åbent spørgsmål om den til FCK udlejede Mohamed Daramy og hans rolle i Ajax.

Men nogen dansk cheftræner skal Daramy næppe vente at finde i Amsterdam, mens pilen altså lige nu peger mod Norge.