Superliga Troels Bager Thøgersen

Hvad skal FCM og Vagner Love dog sammen?

Foto: Getty Images

ANALYSE: Vágner Love har haft en flot karriere, men det er ikke kun målscoringen, der bliver hans opgave i FC Midtjylland.

Af Troels Bager Thøgersen

Hvad i alverden skal Vágner Love og FC Midtjylland med hinanden?

Det lød i første omgang som en joke, da FCM’s brasilianske profil Evander offentligt opfordrede til en aftale.

For hvad skulle FC Midtjylland med en 37-årig forward, der har haft en flot karriere med højdepunkter i CSKA Moskva, Flamengo, Monaco og Besiktas, men som også er, ja, 37 år gammel?

Det virkede helt skørt at bruge penge på, når nu man har Marrony og Júnior Brumado, og det fik FCM da også på frakken for.

Men Evander vidste nok godt, at der var noget i gang i kulissen, for hans far har været agent for Vágner Love gennem hele karrieren.

Og jeg tror ikke, at Vágner Love skal ses som FCM’s store forsøg på at vinde DM eller som et radikalt kursskifte, hvor Marrony og Júnior Brumado nu skal trille tommelfingre på bænken for at give plads til en veteranangriber.

Bare se på historien og FC Midtjyllands håntering af angrebspositionen.

Klubben har i flere omgange henter veteranangribere til i januar, senest i 2020, hvor man købte Ronnie Schwartz og gav Lasse Vibe kontrakt.

De var ikke i idealopstillingen, men de fik bidraget med mål og et DM, uden det kostede FCM ret meget økonomisk. I kan også placere Martin Pusic i den kategori, da han blev købt tilbage i 2015 før FCM's første DM-triumf, som Pusic bidrog til, præcis som Schwartz og Vibe havde en fod med i FCM's tredje DM-titel i 2020 og i øvrigt gav cheftræner Brian Priske luft til at spare andre spillere, så man stod så skarpt som muligt til de efterfølgende Champions League-kvalifikationskampe i et ekstremt hektisk corona-program det år.

Og så er der det med Marrony og Júnior Brumado, for selvfølgelig kommer Vágner Love ikke til at spærre væsentligt for deres spilletid, det ville være sportsligt og finansielt vanvid for en transferklub som FC Midtjylland at sætte klubbens to dyreste angrebsspillere i skyggen for at spille fast med en 37-årig landsmand på en seks måneder lang kontrakt.

Som Ronnie Schwartz (seks mål) og Lasse Vibe (fire mål) skal den nye brasilianske forward såmænd nok bidrage på banen. 

Han spillede 1.076 minutters europæisk fodbold sidste sommer og efterår for Kairat i Kasakhstan, der kom i gruppespillet i Conference League, og har også været i idealopstillingen i selvsamme klub hjemme i ligaen, så det er ikke en spiller, der kommer fra bænken og ikke længere har luft til mere end 10 minutter.

FC Midtjylland sigter tydeligvis efter at vinde guld og gør selvsagt vejen til spilletid længere for unge Victor Lind og Mads Hansen fra egen ungdomsafdeling, men når man har Superligaens næststørste budget og på sigt vil være en aktør i FC Københavns vægtklasse i de europæiske turneringer, følger det også, at vejen til spilletid for talenter er længere end i FC Nordsjælland og de fleste andre Superliga-klubber.

Men det er mindst lige så meget udenfor banen, FC Midtjylland må se en rolle til den 37-årige forward.

Den 15 år yngre Marrony havde et besværligt første halvår i FC Midtjylland med skader, et fysisk efterslæb og tilvænningen til Europa, som er et anderledes stort skridt end dengang, han som teenager flyttede lidt over 100 kilometer fra Volta Redonda til Rio De Janeiro for at spille med Evander i Vasco Da Gama.

Også Júnior Brumado tog et godt stykke tid med tilvænningen og har stadig nogle procent tilbage i tilvænningen til europæisk fodbold.

Det er oplagt at få en erfaren, vellidt og kendt figur ind til at hjælpe især rekordkøbet Marrony men også hele flokken af brasilianere med at finde sig tilrette – selvom der er adskillige brasilianere i truppen allerede, er de ligesom de unge brasilianske forwards på vej frem og har uundgåeligt et stort fokus på egen karriere, mens 37-årige Vágner Love ikke har så meget tilbage at bevise men til gengæld stor erfaring at øse af og har spillet steder i Europa, hvor albuerne sidder både højere og betydeligt løsere end i fællesskabsorienterede Danmark.

Det er en spiller med 20 A-landskampe for Brasilien og over 100 kampe i de kontinentale klubturneringer i Europa og Sydamerika, og vurderingen i FC Midtjylland må være, at forwarden er den rette person til at dele ud af og præge det brasilianske miljø, som er uhyre vigtigt med tanke på FCM's enorme satsning, der i de kommende år skal generere mesterskaber, europæiske gruppespil og akkumulerede spillersalg i den trecifrede millionklasse.

Og i Evanders far Evandro Ferreira har Claus Steinlein og Svend Graversen haft den rette mand at spørge – han har været agent for Vágner Love det meste af karrieren og har hånden på kogepladen i forhold til, at man får en motiveret spiller ind.

Mon ikke også, at det har været et fint tidspunkt at komme videre fra Kasakhstan efter de seneste ugers politiske uro og voldsomme angreb på demonstranter, der vil af med landets enevældige styre – så er et halvt års rolle som læremester i Ikast slet ikke så tosset endda, mens man overvejer, hvad den lidt længere fremtid skal byde på.