Video : Tipsbladet
Superliga

Analyse: Derfor var der så få handler i transfervinduet

Januars transfervindue blev markant mindre i 2021 end for et år siden, hvor coronavirussen stadig kun var noget, der uopdaget var i færd med at sprede sig til hele verden.

Røgen har stadig ikke lagt sig helt på transfermarkedet, men billedet er nogenlunde tydeligt; både de store og de mellemstore handler var sjældne sammenlignet med januar-transfervinduerne i de seneste år.

I Superligaen var Alexander Bah det eneste salg for et tocifret millionbeløb.

Vi skal tilbage til januar 2015, før boomet på transfermarkedet i Danmark fra 2016 til 2020, for at finde et vintervindue, hvor kun én mand er røget afsted i den prisklasse.

Dengang var det Eddie Gomes, der skiftede fra Esbjerg til Henan Jianye,og dengang var der yderligere en håndfuld spillere, der blev solgt for mindst fem millioner kroner fra Superligaen. Det har der så vidt vides ikke været her i begyndelsen af 2021, hvor mange af de øvrige handler har været til to-tre millioner kroner stykket.

Beskeden derude lyder samstemmende.

Læs også:Officielt: Mike Jensen får lang kontrakt i 1. divisionsklub

Der er få eller ingen penge til rådighed, der er langt flere klubber, der vil af med spillere, end der er købende klubber, og udsigten til et 2021 massivt præget af coronavirussen skræmmer klubberne.

I Frankrig er situationen måske værst med en tv-aftale, der er gået op i røg få måneder efter underskrivelsen, og som nu er ved at kaste ligaen ud i et økonomisk kaos, hvor det for mange klubber kommer til at handle om ren økonomisk overlevelse.

FC Barcelona og Inter er blandt de klubber, der har haft besvær med at betale lønninger, og et biprodukt er det tavse transfervindue, vi lige har oplevet.

Superligaen holder på profilerne
I Danmark er situationen også alvorlig, men ikke mere, end at klubberne både i toppen men også i midten af rækken har været i stand til at holde på deres bedste i stedet for at sælge ud til discountpriser, mens der især i toppen endda har været plads til forstærkninger.

Både FC København, FC Midtjylland, Brøndby IF og AGF kommer styrkede ud af transfervinduet, hvis vi vurderer til- og afgange på papiret uden at have set de nye spillere i kamp for deres hold.

Jonas Lössl og backen Ailton giver FCM-cheftræner Brian Priske ekstra folk at vælge mellem til defensiven.

Læs også:Officielt: Brøndby køber Lyngby-målmand

Mustapha Bundu og Lukas Lerager booster et FC København, der helt tydeligt vil vinde DM.

Brøndby har tilknyttet Michael Lumb og et par unge talenter, og i Århus er Bubacarr Sanneh, Mathias Jørgensen og Daniel Arnazi udmærkede nye folk i bytte for angrebsreserven Nicklas Helenius og australske Mustafa Amini, der kun trænede med AGF i efteråret for at holde sig i gang.

Penge til sommer, tak
Havde der været flere penge i transfermarkedet i de større europæiske ligaer, var flere profiler blevet solgt, men nu bliver forårssæsonen i stedet ét langt attentat på den førsteplads, FC Midtjylland er forholdsvis klar favorit til.

Flere spillere kunne sagtens have været solgt fra Superligaen, hvis deres klub havde været desperat efter kontanter, men mange af buddene har været med relativt små fees for et lejemål, som til sommer så kunne veksles til et salg.

Selvom pengene i den grad mangler og de næste måneder bliver økonomisk nervepirrende, er det usædvanligt, at så relativt mange Superliga-klubber på papiret kommer styrkede ud af vintermarkedet med solide trupper til et komprimeret forårsprogram, og at kun én virkelig profil som Alexander Bah kom afsted til udlandet.

Der tegner sig et interessant kapløb om mesterskabet i forårssæsonen, der begynder tirsdag aften med Randers-Horsens og Vejle-AGF.

Og så håber både toppen og bunden i Superligaen, at den transeuropæiske pumpe med transferpenge bliver genstartet til sommer.

Læs også:Avis: Brøndby tæt på ny spiller

Læs også:Til fest med 45 andre: Brøndby-spiller sigtet for overtrædelse af forbud

Læs også:Kadrii er jaget vildt: Flere Superliga-klubber i spil