Video : Tipsbladet
1. division

Dansk klubejer: Forventer at hente mindst syv mand

Der skal ske ting og sager i Esbjerg fB i denne sommer. Klubben har allerede budt på 20 spillere og forventer at hente syv-otte nye. Både de og den nye træner skal være eksponenter for klubbens valgte spillestil.

Esbjerg fB's nye ejere overtog først klubben i begyndelsen af foråret, så de har endnu ikke haft mulighed for at vise deres værd på transfermarkedet. Det har de dog i sinde at gøre til sommer.

Allerede nu har EfB været særdeles aktiv og sendt bud ud på en snes nye spillere. Derudover skal klubben ansætte en ny cheftræner, efter den fyrede Olafur Kristjansson.

Det er dog ikke sådan, at de forventede transfers er fuldstændig afhængige af, hvem træneren bliver. Det er derimod vigtigere, at både den nye træner og de nye spillere passer til den måde, som holdet skal spille fremover.

- Vi vil gøre, som vi har sagt, og som vi har gjort med andre klubber: Vi skal have en træner, som er dedikeret til angrebsivrig fodbold med højt pres. Det er sådan, det bliver, siger Paul Conway, der er talsmand for ejerkredsen, til tipsbladet.dk.

- Vi er ligeglade med, hvor træneren er fra. Vi er dedikeret til højtpressende, angribende fodbold. Vi gør det i Belgien og i England, og vi har stor succes med det. Barnsley er i Premier League-playoff med det 21. største budget i rækken. I Belgien (med Oostende, red.) har vi det mindste budget, men holdet sluttede på femtepladsen.

- Det fundamentale problem er, at de fleste klubber ansætter en træner, og så henter de spillere ud fra hans strategi. Når de ansætter en ny træner, kommer han med en ny strategi og nye spillere, der passer til den.

Hvis man tæller midlertidige cheftrænere med, bliver den kommende af slagsen nummer syv i Esbjerg fB, siden klubben rykkede ud af Superligaen i 2017. Paul Conway lægger da heller ikke skjul på, at de fejltagelser, han skitserede ovenfor, i hans øjne også har gjort sig gældende i EfB.

- Hvis man har seks trænere på fire år, er der et problem, siger han.

Kiggede på 4.000 spillere
Cheftræner Kristjansson er dog den eneste ledende EfB'er, der har mistet jobbet under Conway og co.'s ledelse. Sportschefen, direktøren og den øvrige ledelse er fortsat de samme.

- Alle får en chance i vores klub. Men hvis de ikke konverterer til vores filosofi, laver vi forandringer, slår ejertalsmanden fast.

Til gengæld sidder de nye ejere på tre af fem poster i bestyrelsen, og det er ifølge Paul Conway i høj grad bestyrelsen og ejerne, der træffer beslutningerne om, hvem EfB henter. De får noget at se til i det forestående transfervindue.

- Vi henter mindst syv-otte spillere, siger Conway.

- For to sæsoner siden i Barnsley solgte vi to spillere for syv millioner punds profit. Det nvesterede vi i 12 nye spillere, blandt andet en dansker (Mads Juel Andersen, red.). For at komme op på de 12, bød på vi 50 spillere. Og for at nå derop, kiggede vi på 4.000 spillere.

- Den proces er vi i gang med i Esbjerg. Flere spillere kommer i de kommende uger.

Klubben har allerede hentet unge Kristoffer Lund i FC Midtjylland og Emil Holten i Silkeborg IF. Generelt skal holdet være yngre, og spillerne skal først og fremmest kunne holde til at presse højt og meget.

Ifølge Conway kan de dataglade ejere måle den slags ved at se på statistik for løb, dueller, fart. Esbjerg har måske ikke råd til de bedste teknikere, siger han, men til gode atleter.

Er det et problem at overtale spillere til at komme til EfB?

- Vi skal nok få spillerne. Vi vil helst have nogle fra Danmark, men hvis klubberne ikke vil sælge, eller spillerne ikke vil skrive kontrakt, henter vi dem fra andre markeder.

- Hvorfor danskere? De er professionelle, undervurderede og gode at eksportere. Mads Anders er et eksempel. Mange i Danmark mente, vi overbetalte for ham, men nu han er på Årets Hold i The Championship.

Netop forbindelsen til Barnsley bruger Conway og de andre ejere aktivt, når de skal lokke spillere til EfB, som han fortæller i denne artikel.