Fyringsrunde i B.93

Fortællingen om B.93 har de senere år været rosenrød, men aktuelt er man blevet tvunget til at sænke farten. Akademiet har sagt farvel til ledelsen, mens genhusningen på Amager ender med flere tabte millioner.



Himmelflugten har ingen ende villet tage for B.93 de senere år.

Oprykningen og etableringen i 1. division under Kim Engstrøm var en stor milepæl. Og i takt med den sportslige succes eksploderede fanscenen på Østerbro Stadion.

Naturvin og fodboldfredagsbar blev et fast koncept i 1. divisionsklubben, der pludseligt kunne tiltrække flere tusinde tilskuere – langt flere end de lidt over 100, som få år forinden og i årtier var hverdag på lægterne.

Fortællingen har med andre ord været rosenrød de senere år, men nu presses økonomien og udviklingen fra flere sider.

Det kan Tipsbladet afdække.

Det gælder både i B.93 Copenhagen ApS, selskabet bag divisionsholdet, og hos moderklubben, Boldklubben af 1893, hvor akademiet er placeret, og hvor man torsdag sagde farvel til hele ledelsen.

B.93 har også selv meddelt, at de har set sig “nødsaget” til at afskedige talentchef Philip Ødegaard Hansen og en anden nøglemedarbejder i form af ungdomsudviklingstræner Kim Trier, og dermed er akademiet blevet skåret ind til benet.

– Af respekt for alle involverede kommenterer jeg ikke på personalesager, men jeg kan sige, at vi i B.93 altid stræber efter det bedst mulige setup, også på vores akademier, lyder det i et skriftligt svar fra Jesper Lauridsen, formand i foreningen og dermed også akademiet, til Tipsbladet.

Fyringsrunden gør samtidig, at man er blevet nødt til at omorganisere, så man fortsat kan bryste sig af at være et trestjernet akademi.

– I en tid med øgede krav fra blandt andet DBU skal vi som klub hele tiden være oppe på tæerne for at skabe de bedst mulige tilbud for børn, unge, drenge og piger, seniorer og vores to dygtige akademier. Det sker fra kontingentkroner, kommunalt tilskud som folkeoplysende forening og vores fantastiske hovedsponsor Sparekassen Danmark.

– Vi har fundet det rigtigt at omorganisere, men vi skal nok få en god struktur og organisation, så vi fortsat vil have et akademi på højt niveau. Det arbejder vi i fodboldbestyrelsen på hver eneste dag, og det gør vi naturligvis også fremadrettet, siger Jesper Lauridsen til Tipsbladet.

B.93 har gennem årene været med til at fostre spillere som Mathias “Zanka” Jørgensen, Bashkim Kadrii og Jores Okore, mens man de senere transfervinduer har tjent store summer på blandt andre Jeppe Erenbjerg og Abdullah Iqbal, der også har været akademispillere først.

Genhusning på Amager koster millioner
B.93 er som bekendt midlertidigt fraflyttet Østerbro Stadion dette forår, da stadion er under renovering med varme i banen og nyt græstæppe, så det kan leve op til kravene til et stadion i 1. division.

Imens er man genhuset i Sundby Idrætspark.

Omkring 1.000 så forårspremieren, hvilket er noget under det snit på over 1.700 tilskuere, B.93 har haft til sine hjemmekampe i denne sæson – nogle kampe har endda været med over 4.000 på lægterne.

– Det udfordrer økonomien betragteligt med færre stadionindtægter og har betydet, at vi overordnet er blevet nødt til at tænke os ekstra om, fortæller Lars Lüthjohan, formand i B.93, til Tipsbladet.

– Der skal omkring 800-1.000 tilskuere til, før sådan en kamp kan løbe rundt økonomisk. Det kan blive svært at komme op på 2.000 tilskuere eller derover, efter vi er rykket væk, selvom vi selvfølgelig håber på det og gør alt, vi kan, for at skabe et godt produkt i Sundby. Men forskellen er nemt et par tabte millioner kroner hen over foråret, hvis alt medregnes.

Har I en egenkapital, I kan bruge til at dække det her hul, eller skal I forsøge at kompensere på andre måder?

– Vi har en positiv egenkapital, men den vil vi helst ikke bruge af, udover de sportslige satsninger vi allerede har iværksat. Intentionen er, at egenkapitalen skal være evergreen. Vi vil gerne have, at indtægterne modsvarer udgifterne overordnet set. Nu har spillersalg bidraget betragteligt, selvom vi i udgangspunktet ikke ønsker at bruge provenuet til at dække økonomiske huller. Men vi kan ikke få driften til at hænge sammen uden pengene fra spillersalg i den her periode væk fra Østerbro Stadion.

– Det gør det også sværere at lukke sponsoraftaler, når vi er væk fra Østerbro Stadion. Lige nu ved vi heller ikke, hvornår vi kommer tilbage, og det gør forhandlinger med mulige sponsorer mere besværlige. Renoveringen har været udsat tidsmæssigt ad flere omgange, så det er vanskeligt at navigere i. Jeg tror ikke, at der er andre erhvervsvirksomheder, der står med tilsvarende udfordringer.

Faktisk burde B.93 være tilbage på Østerbro Stadion til næste sæson, men i den nuværende renoveringsplan fra kommunen er det fortsat usikkert, om der bliver lavet stadionlys og sæder med ryglæn. Det er et krav, hvis stadionet skal godkendes til 1. divisionsfodbold.

– Ja, det lyder bizart, at stadion lukkes ned for at blive renoveret, men at det så kun renoveres delvist, uden at det derefter lever op til kravene for 1. division, men det er den tilbagemelding vi har fået pt., siger Lars Lüthjohan, som håber på, at der er politisk opbakning til at sikre, at stadion genåbnes til brug for 1. divisionsfodbold til efterårssæsonen.

“Umuligt med DBU’s krav”
Økonomien på divisionsholdet og akademiet er i udgangspunktet uafhængigt af hinanden, men de senere år har elitesatsningen bidraget med tilskud til moderklubben.

Nu er der dog ikke udsigt til tilsvarende bidrag, hvilket selvsagt sænker udviklingen over hele organisationen.

– Hvis bæltet strammes lidt på nuværende tidspunkt, så er det udtryk for rettidig omhu. Nogle gange skal man et skridt tilbage for at komme to frem. Vi kan ikke styre kommunalpolitikken eller de krav, der stilles fra DBU til akademidrift, ligesom foreningen jo er demokratisk styret. Vi bliver nødt til hele tiden at kigge på økonomien, timingen, førsteholdets placering, og hvilke risici vi har fremadrettet, siger Lars Lüthjohan og fortsætter:

– Overordnet hænger tingene sammen, men det er klart, at vi ikke kan udvikle os på den måde, som vi gerne vil. Yderligere investeringer i akademiet eller klubben generelt forudsætter nok også en anden konstruktion end den, vi har i klubben lige nu. Det er udviklingen her og nu, som går lidt i stå af de her forskellige årsager.

– Det er ganske enkelt ikke muligt for en forening at drive et trestjernet akademi med de krav, DBU stiller herfor. For at kunne det, så skal bredden presses i helt urimelig grad, og det er vi ikke interesseret i. Jeg tror desværre, at der er mange der glemmer, at eliten kommer ud af bredden. Det er et gensidigt afhængighedsforhold. Der er generelt alt for lidt fokus på finansieringen af breddetilbuddet.

Lars Lüthjohan slår dog fast, at man som fan af B.93 ikke skal gå og frygte for klubbens fremtid, hvor en organisk tilgang til det at drive forretning fortsat er ambitionen.

– Vi fokuserer på grundforretningen, og det er den, der gerne skal fungere, hvor spillersalg, sponsor- og stadionindtægter er nøgleområder for driften og skal være med til at køre vores forretning. Det skal ikke være løbende kapitalindskud – det får man ikke en sund forretning ud af.

Salget af klubbens tidligere akademispiller og siden profil Tammer Bany fra Randers FC til West Bromwich for omkring 30 millioner kroner er også en fremtidig saltvandsindsprøjtning, da man har 20 procent af et videresalg.

B.93 har indledt forårssæsonen med en 4-2-sejr over Hvidovre IF og et 0-3-nederlag til Kolding IF. Det efterlader dem på niendepladsen i NordicBet Ligaen – tre point over nedrykningsstregen.

Foto: Christian Midtgaard / B.93.





Ude af holdet: FCM-boss åbner for skifte



" Det mener Tipsbladet

Trods 3-3: Strategisk brøler til 100 mio, Brøndby!


United på kurs mod ren engelsk finale

FCK-profil jubler: ‘Jeg kommer til at gøre alt’



Jacob Neestrup: ‘Den skal du ikke tørre af på mig’

Sådan gik det, da FCK slog Viborg med 1-0

Vildt: Sporting tager Conrad Harder-dom til CAS

Neestrup skifter seks mand mod Viborg

Meister sparker Pisa millimeter fra drømmeland



Luk øjnene, Viborg: Lejesvend i katastrofal sæson

Flået ud i pausen: Brøndby-profil ærgrer sig

Danske toptrænere skal ikke til Wolfsburg

På tur med Superliga-rival: Rødvin og faglighed



TOPNYHED

Afslører venskab: Brøndby-stjerne hjalp mig meget


Her er Jesper Sørensens drømmespiller

Afsløring: Kallesøe vil væk fra kaosramte Horsens

Kan ryge af holdet efter stort skænderi med Mæhle

Færdig i OB

Frederik Birk giver status på Nicolai Vallys


– Rigtig mange samtaler med Neestrup om det


Rødglødende telefon: Åben for Superliga-comeback

Tipsbladet finder ny chefredaktør i egne rækker

Randers – FC Nordsjælland

Brøndbys sommerflirt forlader Bayer Leverkusen



AaB styrtbløder: Så dyr vil nedrykning være

Brøndby-fans raser – nu svarer direktør

‘Vi kan gøre ondt på FCK’

Har håneretten over FCK-vennerne

I svime over Brøndby-profil: For pokker mand!

Kent Nielsen med klar tale til kritikere

Lamine Yamal skriver Champions League-historie

Jesper Sørensen i stor triumf


AVIS

Joakim Mæhle i totterne på holdkammerat


Chelseas reserver overmander svenskere

Kent Nielsen dybt imponeret af ‘magiker’

Forsøgte at beholde FCK-talent: Han er enormt rar

Brøndby pebet ud: Var røv og nøgler

Fantastisk og vanvittig fodboldkamp ender 3-3

Kæmpe kollaps – men han må vælte sig i tilbud!

Vildt comeback! Han reddede Brøndby fra fadæsen

Klar på transfers: ‘Godt forhold til Nees og Sune’

Silkeborg-stjerne færdig: Udlandet kalder

Fredericia gør stadion klar til Superligaen

Wow for en fodboldkamp!

Brøndby skifter tre mand

FCK-boss ramt: Har jeg det sindssygt stramt med

FCK uden stor stjerne til pokalbrag

AGF får tilskuerstraf efter pyro-brug

Ståle Solbakken: De er Skandinaviens bedste hold

Hård Bruun Larsen-melding: ‘Et vinterflop’

Diant Ramaj: Jeg siger undskyld på søndag

Pokalfinale på MCH Arena: Trist vi er nået dertil

Nu åbner dansk træner op om fyring

Oprykning kan sætte fut i Fredericias stadionplan

Dansker fik fejlagtigt skylden for Haaland-hetz