• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
1. division Jacob Quvang

Sviner Hyballa: Han er rablende vanvittig

Foto: Getty Images

Peter Hyballa skulle angiveligt have afstraffet, mobbet og slået en eller flere af sine spillere. TV3 Sport-ekspert Poul Hansen kalder tyskeren for rablende vanvittig.

Af Jacob Quvang

Der går nærmest ikke en dag uden historier med Esbjergs nye cheftræner Peter Hyballa i hovedrollen. Tyskeren skulle angiveligt have afstraffet og mobbet sine spillere, blandt andet ved at vride brystvorterne rundt på en med ordene 'du har større bryster end min kæreste', ligesom det også rygtes, at han har slået en spiller. 

Selv afviser Hyballa at have slået en af sine spillere med begrundelsen, at han motiverer dem, ligesom han også afviser at have vredet en brystvorte rundt på en anden. 

TV3 Sports fodboldekspert Poul Hansen er mildest talt chokeret over at følge med i, hvad der sker på den jyske vestkyst. Det siger han til tipsbladet.dk.

- Det er fuldstændig vanvittigt, og han bliver jo bare ved. Jeg troede, at den her kadaverdisciplin og det her dinosaurværk døde, da Felix Magath stoppede. Jeg havde slet ikke forestillet mig, at det kunne være her mere.  

- For mig at se er han rablende vanvittig, forklarer Poul Hansen.

Sagerne med Hyballa har efterhånden fået Spillerforeningen til at anmelde sagen til Arbejdstilsynet, ligesom Esbjerg også har valgt at hente eksterne rådgivere ind for at finde hoved og hale i det hele. 

Og Poul Hansen kan da heller ikke se, hvordan det kan føre til andet, end at Esbjerg fyrer sin 45-årige træner. Det kræver dog, at resultaterne svigter, for Esbjerg-ledelsen har været ude og bakke træneren op, og de vil i så fald tabe ansigt. 

- Jeg kan ikke forestille mig, at de får ret mange point. De har en ambition om at rykke op, og derfor gør han, som han gør, fordi der skal ske noget andet. Men jeg kan ikke forestille mig, at de kan blive et tophold med den ledelsesstil. For hvis han er så dårlig på det ledelsesmæssige, så kan jeg ikke forestille mig, at han er god på det fodboldmæssige. 

- Jeg tror slet ikke, at de får de point, der skal til for at matche de andre. Det vil så også give ledelsen en mulighed, for de er gået skridtet ud og sagt, at de beskytter ham. Får de dårlige resultater og kan se, at de andre stikker afsted, så kan de være nødt til at fyre ham, selv om de egentlig har den holdning, at han gør det rigtige. Så kommer de også ud af det uden at tabe alt. De kan ikke bare gå ud og sige lige pludselig, at de har taget fejl, vurderer Poul Hansen, som via sit arbejde dækker Superligaen og særligt de jyske klubber tæt. 

To verdener
Egentlig er det iøjnefaldende for Poul Hansen, at dette sker samme sommer, som det danske landshold har betaget Danmark via sammenhold og fællesskab. Det får ham også til at undre sig over Esbjergs amerikanske ejere, der kommer fra et land, som han selv er inspireret af i forhold til ledelsesstil. 

- De må ikke spille brætspil, og det er jo noget, som samler folk i Danmark. Vi får kæmpe succes ved EM på trods af alle de ting, der skete ved netop at kunne det der. Sociale kompetencer og et hold som står sammen og vil dø for hinanden. Så kommer ham her ind og er så langt væk fra det. 

- Tager vi landsholdet og Kasper Hjulmand og holder op mod Hyballa, så er det bare to forskellige verdener, men i samme land. Det undrer mig, at amerikanerne accepterer det. Det fatter jeg ikke.

- Da jeg lærte meget om fodboldledelse, som jeg i øvrigt underviser i på trænerkurser, var jeg meget inspireret af amerikansk basketball- og amerikanske fodboldtrænere. De var nogle af dem, som opstillede de her værdier med, hvor meget det betyder at have holdet. Du er ikke en skid værd uden dine spillere, og hvis ikke de vil gå en meter for dig, får du aldrig succes. Det fylder også kolossalt meget på træneruddannelsen, og det skal trænerne kunne. Samle holdet. Så hvis alt går galt, har I stadig holdet omkring jer, og så går det alligevel ikke helt galt. Han gør så det stik modsatte, fortæller Poul Hansen til tipsbladet.dk.

For ham er det okay at markere sig selv over for spillerne, for de skal vide, hvem der bestemmer. Men han mener, at Hyballa træder over alle grænser. 

- Et eller andet sted er det så fuldstændig fejlcastet i et land som Danmark. Kommer du til Hamborg, bor der flere mennesker i det område, end der bor i Danmark, og alligevel laver vi rigtig gode resultater, fordi vi er gode til noget andet. Det gør han op med. 

- Du kan altid sætte nogle spillere, som ikke træner godt nok, til at løbe en ekstra tur, eller du kan give dem en straf i et par dage for lige at sætte en markering, også mod de bedste spillere, for at træde i karakter og vise, hvem der bestemmer. Det er bare slet ikke det, vi taler om her. Det strider imod alt det, jeg tror på, siger Poul Hansen, som selv har en lang trænerkarriere bag sig. 

Brændt sine broer
Indtil videre har Esbjergs ledelse valgt at bakke den nye tyske træner op, men med en løftet pegefinger om, at han skal slappe af over for spillerne. Dette også selv om profiler som Jakob Ankersen, Yuri Yakovenko, Kevin Conboy og Zean Dalügge er degraderet til U19-holdet på trænerens opfordring.

Poul Hansen tror dog ikke, at der er nogen vej tilbage for Hyballa, hvis det skal blive et godt match mellem ham og klubben. 

- Han kan aldrig samle det hold her. Det er håbløst, og han har fuldstændig brændt sine broer. Du kan aldrig nogensinde rette op på det. Så skal du lægge dig helt fladt ned, og det er hans eneste mulighed. Men det gør han jo ikke, for så har han heller ikke nogen autoritet. 

- Der er en høj fodboldfaglighed i trænerjobs, men det handler lige så meget om de ledelsesæssige kompetencer. Derfor er han ikke nogen god træner. Han er så svag på de punkter, at det vil undre mig, hvis hans tanker om 'gegenpressing' vil virke. Få dem til at løbe ekstra meter med trusler og frygt? Det er helt håbløst. 

- Han siger, at han er en træner, som gerne vil have intensitet i sin træning. Men hvem vil ikke have det? En træner som stiller store krav, men det gør de da alle sammen, siger den 67-årige TV-ekspert.

Kærligheden til fodbold og til klubbens lokale hold er stor på den jyske vestkyst, men Hyballa-sagen har allerede fået minimum én sponsor til at trække stikket til nytår.

Ifølge Poul Hansen skal klubben prise sig lykkelig over, at de lokale holder af traditionsklubben. 

- De skal være glade for, at der er så meget kærlighed til den klub, og det er der jo, for ellers var det gået helt galt. Der er rigtig mange, der vil den klub det så godt, at de nok skal være med, for de ønsker jo heller ikke sådan noget her, forklarer Poul Hansen, inden han sætter punktum:

- Det er en total lortesag. Hyballa må have haft en god agent, der har haft nogle gode forbindelser, siden han kunne ende i så god en klub som Esbjerg. Jeg kan ikke forestille mig, at han er der sæsonen ud. 

Esbjerg har tabt de to seneste testkampe og indleder sæsonen i NordicBet Ligaen på søndag hjemme mod Vendsyssel. 

Tipsbladet.dk har forholdt Poul Hansens kritik for Esbjerg, der ikke ønsker at kommentere på artiklen.