Kæmpe pres på Anderlecht: Vil være en katastrofe
Foto: Getty Images
Benelux

Kæmpe pres på Anderlecht: Vil være en katastrofe

Der er et kæmpe pres på Jesper Fredberg og de øvrige danskere i Anderlecht i denne sæson, hvor den belgiske storklub ikke har råd til at skuffe. Sådan lyder vurderingen fra belgisk journalist, der roser Fredberg for sommerens arbejde på transfermarkedet.

Med 34 mesterskaber er Anderlecht historisk set den mest succesfulde klub i Belgien, men i de seneste sæsoner er tingene gået ned ad bakke for Bruxelles-klubben. 

Anderlecht er ikke blevet mestre siden 2017, og tilbage i november valgte Anderlecht-ledelsen så at sætte deres lid til danske Jesper Fredberg, der i rollen som fodbolddirektør har indledt lidt af et danskerprojekt i den belgiske traditionsklub. 

- Anderlecht har haft nogle virkeligt svære år. De var en topklub tidligere, men de har taget et skridt ned i de seneste fem år. De blev nummer 11 i sidste sæson, så de kigger efter løsninger. Og en af løsningerne var at hente en som Jesper Fredberg til at omstrukturere klubben, siger den belgiske journalist Jurgen Geril til Tipsbladet. 

- De har faktisk givet ham al magten. De har overdraget ham nøglerne til klubben. Inden da havde de allerede prøvet en masse ting, blandt andet Vincent Kompany, som var træner for Anderlecht. Det projekt gik godt i et stykke tid, men så begyndte der at komme diskussioner med præsidenten.

Jurgen Geril, der arbejder for den belgiske avis Het Nieuwsblad, er ikke overrasket over, at Jesper Fredberg er gået efter danske spillere og en dansk cheftræner. 

- De har sat deres lid til Jesper Fredberg. Han er i gang med at omstrukturere klubben, så hvad gør han? Han læner sig selvfølgelig op ad sit eget netværk. Han henter både spillere, og endda en chefræner i Brian Riemer, som han kender rigtig godt, og som passer til den måde, han gerne vil spille, siger Geril. 

Den belgiske journalist ser frem til at følge Anderlechts to nye danske profiler, som Jesper Fredberg har hentet til Belgien denne sommer. 

- De har hentet to nøglespillere i Kasper Dolberg og Thomas Delaney. Dolberg var virkelig vigtig, for hvis du ønsker at slutte i top fire, så har du brug for en virkelig god angriber. De forhandlede længe om Dolberg, inden de til sidst fik ham, siger Jurgen Geril. 

- Og hjertet på holdet, midtbanen, havde brug for noget mere rutine. De havde brug for en spiller, der er god på bolden og god til at læse spillet, og det er derfor, de har hentet Delaney.

Alt eller intet
Anderlecht har fået en fin start i denne sæson, hvor danskerklubben har vundet tre ud af fire kampe, men ifølge Jurgen Geril er der ingen tvivl om, at mange fans var nervøse i begyndelsen af Jesper Fredbergs projekt. 

- Alle var meget skeptiske i begyndelsen. Delaney er deres 10. indkøb, og måske kommer der flere spillere til. I begyndelsen var alle i tvivl om, hvad der ville ske, og hvor mange spillere, klubben ville hente, siger Jurgen Geril. 

- Men nu er de begyndt at tro på det, også på grund af de transfers, han har foretaget. Delaney, Dolberg og Rits er ret store navne, og de var ikke billige, men det er heller ikke sådan, at de har brugt 20 millioner euro på en spiller. Så har han formået at hente store navne uden at bruge mange millioner, og derfor har han fået ros for det arbejde.

Alligevel er der dog ingen tvivl om, at Anderlecht ikke har råd til endnu en skuffende sæson, lyder det fra den belgiske journalist. 

- Det er selvfølgelig alt eller intet for Anderlecht i den her sæson, for de har allerede forsøgt så mange ting for at komme tilbage til toppen. Og hvis det ikke lykkes i den her sæson... hvis de ikke kommer i top seks og i playoff-1 (mesterskabsspillet i den belgiske liga, red.), så vil det være en katastrofe, siger Jurgen Geril. 

- Men som jeg ser det nu, så er der håb for, at de har et hold, der som minimum kan komme i top fire. Det skal de bevise, at de kan.

Anderlecht spiller sæsonens femte ligakamp søndag klokken 18.30 hjemme mod Charleroi. 

Læs også: Kasper Dolberg hyldes: Det er en fornøjelse at se

Læs også: - Måske var det det, der overbeviste Delaney