Foto: IMAGO
Bundesliga

Bayern München og Tuchel vilde med 18-årig dansker

Et af Danmarks største talenter gør store fremskridt i Bayern München, hvor Jonathan Asp Jensen også er blevet bemærket af Thomas Tuchel. Tipsbladet har talt med storklubbens talentchef, der spotter et kæmpe potentiale i den 18-årige dansker.

I Danmark er han ikke for alvor kendt endnu, men de, der har hørt ham, kender ham under navnet Jonathan Asp Jensen. Det er da også det navn, der står i den 18-årige jydes pas. 

I Bayern München kalder de ham bare "Jonny".

Min kilde fortalte, at der løb et ekstraordinært talent rundt i Danmark

For halvandet år siden købte den tyske storklub Jonathan Asp Jensen i FC Midtjylland, og nu er midtbanespilleren, der lige er fyldt 18, på en mission i Bayern München - at snige sig igennem nåleøjet og blive en stjerne på Allianz Arena.

Danskeren er på rette vej - det fastslår Jochen Sauer, der er director of youth development i Bayern München, i et eksklusivt interview med Tipsbladet.

- Vi er meget glade for "Jonny", og jeg håber, han også er glad for at være her. Han er en meget vigtig brik på vores U19-hold, og han er faldet godt til. Da vi hentede ham i sommeren 2022, kom han til klubben sammen med tre andre udlændinge, og det kræver selvfølgelig noget integration. I sådan en situation er især de første tre-fire måneder afgørende, når man har med unge spillere at gøre. Jeg synes, vi er landet et rigtig godt sted med "Jonny", siger Jochen Sauer til Tipsbladet.

Jonathan Asp Jensen er den første danske spiller i Bayern München siden Pierre-Emile Højbjerg, der forlod storklubben i 2016. Det er altså ikke hverdagskost at se en dansker i Bayern, for sydtyskerne plukker sine talenter med kirugisk omhu. 

Da Jonathan Asp Jensen dukkede op på Bayern Münchens radar, var der imidlertid ingen tvivl.

- Inden vi skrev kontrakt med "Jonny", havde vi gjort et kæmpe forarbejde. Vi havde haft ham i kikkerten i godt to år, og jeg tror, jeg fik det første tip om ham, da han blot var 13 år. Min kilde fortalte, at der løb et ekstraordinært talent rundt i Danmark, og vi fulgte "Jonny" meget tæt - jeg tror, vi så ham an i 20-25 kampe, fra han var 14, til han fyldte 16. Derfor var vi sikre på, han kunne være en spiller for Bayern München, siger Jochen Sauer. 

- Vi kunne lynhurtigt se alle hans kvaliteter - ikke mindst rent teknisk. Han er en meget speciel spiller. Når man spiller for Bayern München, er de tekniske færdigheder vigtigst kombineret med evnen til at finde løsninger med bolden. De evner besidder "Jonny" til fulde, og han har især taget et stort skridt i sin udvikling i den her sæson - ikke mindst rent atletisk.

Imponerer Thomas Tuchel
Jonathan Asp Jensen jonglerer lidt mellem holdene i Bayern München i øjeblikket.

Han er en fast del af U19-holdet, men var i januar med klubbens andethold på træningslejr i Spanien i otte dage. Sideløbende er det også blevet til et par træninger med førsteholdet, hvor Thomas Tuchel har kunnet se Jonathan Asp Jensen an i selskab med stjerner som Harry Kane, Leroy Sané og Jamal Musiala. 

Danskeren befinder sig lige nu på et afgørende stadie i Bayern München.

Den feedback, jeg har fået fra Thomas Tuchel, har udelukkende været positiv

- Vores U19-hold er sat sammen af spillere fra 2005 og 2006, og "Jonny" tilhører den yngste gruppe af vores U19-trup i denne sæson. Vores mål er, at vores mest talentfulde spillere blot skal spille U19-fodbold et enkelt år, men det er til gengæld også et vigtigt år. Det er det punkt, "Jonny" er nået til nu.

- Derudover har "Jonny" trænet med førsteholdet - det er ikke unormalt, at nogle af de unge får en chance for at vise sig frem. Den mulighed har "Jonny" fået denne vinter sammen med et par af sine holdkammerater på U19, og den feedback, jeg har fået fra Thomas Tuchel, har udelukkende været positiv. Han var imponeret over "Jonny" og de andre unge spillere.

- Det er jo et godt tegn, og når man gør det godt i Bayern München, er døren til førsteholdet altid åben - i den forbindelse spiller alder ingen rolle. Det kan man bare se med Aleksandar Pavlovic, der kun er to år ældre end "Jonny", og som jo er fast mand i øjeblikket, lyder det fra Jochen Sauer.

Skal stadig forbedre sig
Selv om det går godt for Jonathan Asp Jensen i Bayern München, skal man dog ikke regne med at se det danske stortalent på førsteholdet i denne sæson. Dertil er vejen ganske enkelt for lang.

For selv om Asp Jensen imponerer trænerstaben i storklubben, er der stadig aspekter af spillet, han skal forbedre.

- Hans tekniske færdigheder er helt specielle, så det er det fysiske, han skal arbejde på - og det er jo helt normalt, når man kun lige er fyldt 18. Det kommer automatisk. Men det er helt klart et fokuspunkt, og vi skal virkelig være opmærksomme lige præcis her.

- Hvis vi bringer "Jonny" for tidligt på førsteholdet - altså før han er klar til det rent fysisk - risikerer han at blive ramt af et setback, fordi det ikke nødvendigvis bliver en god oplevelse. Derfor er tålmodighed også et nøgleord.

- Jeg kunne også godt tænke mig, at han havde lidt færre boldberøringer og blev dygtigere til at positionere sig. Samtidig skal han score flere mål, men jeg tror, det kommer automatisk, når han bliver dygtigere til at indtage de rette positioner, fastslår Bayern Münchens talentchef over for Tipsbladet.

Jonathan Asp Jensen har noteret sig for et mål og otte assister for Bayern Münchens U19-hold i denne sæson. I DBU-regi har han senest slået sine folder på U18-landsholdet. 

Onsdag er Jonathan Asp Jensen en del af truppen, når Bayern München møder FC Basel i UEFA Youth League. 

PollMaker