Video : Tipsbladet
Champions League

Kontroversiel plan: De vælger pengene over fodbold

Det handler først og fremmest om penge, når UEFA og Europas storklubber overvejer at flytte Champions League-finalen ud af Europa, vurderer en ekspert.

Mens lørdagens Champions League-finale i Istanbul er kulminationen på en næsten 12 måneder lang turnering med Europas mesterklubber og stærkeste hold, foregår der i kulissen en længerevarende kamp om, hvordan spillet i Europa skal udformes i fremtiden.

På kort sigt er det stadig usikkert, hvordan man præcist kvalificerer sig til hvad gennem eksempelvis Superligaen, hvilket Tipsbladet kunne afsløre i tirsdag aften.

Men på de lidt større linjer og med fuldt engagement fra de største klubber i verden foregår der en kamp om, hvorvidt eksempelvis Champions League-finalen og andre turnerings-formater på den ene eller anden måde skal flyttes eller delvis flyttes ud af Europa og spilles i storbyer på andre kontinenter.

Overvejelserne om at spille gældende kampe har eksisteret både i UEFA og i andre af Europas førende turneringer i adskillige år.

Men med flere udenlandske ejere i europæisk fodbold end nogensinde før og en økonomisk og teknologisk udvikling og globalisering, der gør det lettere at spille kampe på andre kontinenter end for ti-tyve år siden, virker nogle klubbers og finansinteressers drøm og andres mareridt til at være tættere på end nogensinde før.

Tipsbladet har forholdt den fodboldpolitiske ekspert Stanis Elsborg, der er senioranalytiker ved Play the Game, udviklingen og de seneste diskussioner, og han er ikke overrasket over, at nogle kræfter forsøger at lægge UEFA-kampe på andre kontinenter.

- Det er den vej udviklingen går. Vi har i en årrække set, hvordan mellemøstlige, kinesiske og russiske interesser er trængt ind i europæisk og international fodbold, som ikke er for sportens skyld, men af politiske årsager, siger Stanis Elsborg til Tipsbladet.

Karim Benzema er skiftet til saudiarabisk fodbold, mens Lionel Messi skal have et kæmpe tilbud liggende fra Al-Hilal. Flere aktører vil gerne have del i europæisk fodbold i de kommende år.

- Vi har set, hvordan UEFA har dannet parløb med autoritære regimer i de sidste mange år – lige fra Rusland til Qatar. Desværre er det den vej, som fodbolden er gået – og det overrasker mig slet ikke, at der er de former for overvejelser blandt fodboldpolitikerne. De er jo blevet influeret i egen baghave, siger Stanis Elsborg.

Hvem er det her til gavn for? Og hvem risikerer at tabe på det?

- Det er først og fremmest til gavn for UEFA's pengepung. Man flytter naturligvis ikke så lukrative kampe til andre kontinentet med mindre der er en økonomisk gulerod for UEFA. Andet vil også være underlig forretningsdrift.

- Men UEFA skal jo gøre sig det klart, at man meget let kan blive en brik i et meget større spil, der handler om geopolitiske interesser og om at blive en del af det gode selskab. Saudi Arabien vil da være yderst interesseret i at kunne fremvise den ypperste fodbold for deres lokalbefolkning. Når man ikke kan tilbyde dem demokratisk frihedsrettigheder, så må man jo fodrer dem med noget andet, og her er sporten blevet en yndet kultursektor.

I dansk fodbold og sport taler man ofte om sammenhængskraft og demokratiske værdier. Hvad siger det os om muligheden for at gøre de værdier og tanker gældende i international fodbold, hvis UEFA ender med at gå skridtet videre end NBA og NFL og lægger en finale uden for Europa?

- Det er ikke kun dansk fodbold, der taler om et særlig værdisæt. Det er selve fodboldorganisationerne selv, der mener at sporten bygger på noget særligt. Men realpolitisk viser det sig, at værdier ikke altid står mål med handlingerne.

- For UEFA handler et partnerskab om CL-kampe i andre dele af verden jo ikke om værdier eller udbredelsen af et særligt ”UEFA-værdisæt”. Det er kommercielle interesser først og fremmest og markedsandele, siger Stanis Elsborg.