Bruce Rioch forlod OB efter forårets første ligakamp, fordi han ikke længere kunne klare at være væk fra sin syge kone i Ipswich. Sådan lød den officielle forklaring, men måske var den virkelige årsag en økonomisk strid med OB-ledelsen.

Kilder, som TIPS-bladet har talt med, siger således, at der er en direkte sammenhæng mellem det lukrative salg af den serbiske målmand Nenad Novakovic og Riochs afgang halvanden måned senere. Fordi den skotske træner ønskede sin andel af OB’s gevinst, da han havde hentet målmandstalentet til Ådalen.

De oplysninger afvises dog i kraftige vendinger af OBs ledelse:
-En spejlblank hypotese, lyder det således fra direktør Kim Brink.

Salget af Novakovic kom på transfervinduets sidste dag, mens OB-truppen var på træningslejr i USA, hvor Bruce Rioch kom med flere udfald mod klubbens ledelse bl.a. omkring for ringe trænings-faciliteter, og hvor Rioch også tændte voldsomt af på den mangel på disciplin og takt, som den uregerlige angriber Rajko Lekic diskede op med.

Siden faldt der mere ro over det hele, indtil Rioch efter nederlaget til Randers i årets første ligakamp meddelte sin afgang, der vakte undren ikke mindst i OB, der havde stillet ekstra frihed i udsigt til træneren.

Et halvt år før kontraktudløb var han pludselig væk. Nogle mener, han ikke kunne tåle at tabe to kampe i træk. I Royal League til Brøndby og så forårs-premieren hjemme mod Randers FC med hans afløser som træner, Lars Olsen, ved roret.

Men mange i den danske fodboldverden er af den opfattelse, at der ligger noget mere bag, når en træner pludselig stikker halen mellem benene. Hvorfor gik han ikke ved årsskiftet, da OB havde sat en deadline med hensyn til et fortsat samarbejde efter kontraktudløb i sommeren 2007?

Det er derimod opfattelsen, at Rioch forlod OB i huj og hast om søndagen og mandag hjemme fra England sendte sin opsigelse, som flere OBere i øvrigt forsøgte at snakke ham fra, af en helt anden årsag.

Han ville score en bonus på salget af Nenad Novakovic, som sønnen, Greg Rioch, havde trænet i Køge og anbefalet til faderen, der selv så ham i aktion flere gange og var med til møderne, hvor kontrakten blev forhandlet. Rioch betragtede Novakovic som sin »opfindelse« og ville have sin andel af OB-gevinsten på otte mio. kr. Formentlig 10 procent som det typisk har været kutyme i England for hans manager-generation. Han fik bare et nej fra OB.

Som en kilde udtrykker det:
- Der er sket mærkelige ting, og der har været aftaler, som ikke er blevet overholdt af OB, og så er han blevet tosset.

Eller som en anden kilde siger:
- Bruce Rioch er en utrolig fin fyr, men han har bare en brist med penge.

Og penge er lige så godt som respekt. Rioch lod det tidligere sive, at han ikke følte at have fået nok kredit for at være med til at finde Junior og bringe ham til OB. Den brasilianske angriber blev en succes, og OB scorede 10 mio. kr. sidste sommer, da han pludselig og uventet blev solgt til Malmö FF.

Historien melder dog ikke noget om, hvorvidt Rioch dengang krævede sin andel udbetalt ved kasse et. Men et halvt år efter stod der Junior plus Novakovic på Riochs liste. Solgt for i alt 18 mio. kr. til OB. Sammenlagt var de to spillere mindre end et år i den fynske klub.

Bruce Riochs farvel til OB ligner noget, man kender fra hans forhistorie som manager i flere britiske klubber. Fem-seks gange før har Rioch forladt en klub i utide, flere gange som følge af uoverensstemmelser omkring spillertransfers.

OB’s køb af Novakovic åbnede for flere spørgsmål end svar. OB havde i forvejen en af SAS Ligaens bedste målmænd i form af Arek Onyszko, der faldt til patten og forlængede sin kontrakt 10 dage før Novakovic blev solgt til Reggina.

Ifølge Kim Brink var det dog rent held, at man ikke havde lejet den ambitiøse tredjemålmand Anders Lindegaard ud, inden man fik tilbuddet fra Reggina på Novakovic, og ingen af de mange kilder TIPS-bladet har været i kontakt med mener, at videresalget af Novakovic har været planlagt fra dag 1. Selv om OB med smart købmandskab undgik at give Køge en procentdel ved videresalg, der kunne have reddet den sjællandske klub fra betalingsstandsning.

Kendsgerningen er, at OB scorede kassen på Novakovic, der på kort tid fik et tæt og godt forhold til Bruce Rioch. Hvorefter skotten kort tid efter forlod jobbet med en tåget undskyldning.

OB-ledere fra formand Niels Thorborg til direktør Thomas Christensen og til Rioch-assistent Michael Hemmingsen er blevet spurgt til sagen, og alle afviser som Kim Brink, at der skulle være den mindste sammenhæng. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bruce Rioch, som OB-ledelsen ifølge Brink fortsat er i dialog med. Han vil fortsat ikke udtale sig om sit farvel til Odense.

På trods af OB-toppens afvisning af TIPS-bladets udlægning i spillet om Novakovics og Riochs afgang er hele sagen fortsat omgærdet af ikke så lidt mystik og undren i det hjemlige fodboldmiljø.

Som en menig OBer uden kendskab til sagen i øvrigt konstaterede forleden:
- Der er da vist noget, der lugter lidt.

Selv er hovedpersonen overrasket:
- Det er en stor overraskelse for mig alt, hvad der er sket.

Sådan siger Nenad Novakovic i telefonen fra Beograd, hvor han holder ferie med sin serbiske familie om det seneste års hændelser, hvor han først forhandlede kontrakt med italienske Reggina, siden valgte at skifte til OB og derpå kort efter til samme Reggina.

- Jeg havde et møde med Reggina i oktober, efter at vi havde slået Fredericia 1-0, men deres første kontrakttilbud var jeg ikke tilfreds med. Siden hørte jeg ikke fra dem en måned eller to, og så kom tilbuddet fra OB, fordi Bruce Rioch kendte mig via sin søn Greg, fortæller Nenad Novakovic.

Målmanden understreger, at Bruce Riochs tilstedeværelse i OB gjorde, at han valgte Odense-klubben, og på de få uger i OB’s tjeneste nåede Novakovic at få et rigtigt godt indtryk af den skotske træner.

Nenad Novakovic blev på sidste dag i januar under OBs træningslejr i Miami kontaktet af agent Nikola Juric omkring Regginas fornyede interesse i at købe ham med et væsentligt bedre personligt tilbud end det foregående, og det endte med, at han skrev kontrakten under pr. fax. Bagefter havde han et møde alene med Rioch.

- Han var meget glad på mine vegne, måske lidt skuffet over at jeg rejste så hurtigt, fordi han så mig som kommende førstemålmand, men på den anden side havde han stadig to gode målmænd, siger Nenad Novakovic, der arbejder hårdt for at blive førstemålmand for Reggina i Serie A den kommende sæson, men kunne i øvrigt godt tænke sig en dag at komme tilbage til en af de store klubber i Danmark.

Læs meget mere om Bruce Rioch og AaB her:
Alt om Rioch