Video : Tipsbladet
EM

Fik tilbudt DK-Wembley-billet for 26.000 kroner

Efterspørgslen på semifinalebilletter er enorm fra både danskere og englændere. De udlandsdanskere, der kommer ind, kan opleve en helt særlig nationalfølelse.

Mens lørdag og søndag bød på nedslående nyt for de fleste danskere, der gerne ville til London og se EM-semifinale, var Theis Brøgger en af de heldige. Han fik tre billetter til sig selv og sine to sønner. Men ventetiden, den var lang.

- Søndag var rædselsfuld, mens vi ventede på, om vi fik billetterne. Drengene kom ind hver halve time og spurgte: "Har vi fået dem nu?" Så snart vi fik dem, blev der skruet op for Re-Sepp-ten, og vores engelske naboer tænkte nok: "Hvad sker der?"

- Deres venner i skolen er helt sindssygt jaloux. Herovre har 60 millioner mennesker forsøgt at få 60.000 billetter. Forhåbentlig bliver det med dansk succes, men selv hvis England skulle gå hen og vinde, bliver det første gang, de kvalificerer sig til en finale siden '66, siger Brøgger til tipsbladet.dk.

Han er en af de godt 30.000 danskere, der bor i Storbritannien, som kan købe billet til EM-semifinalen. Og selv om englænderne har langt flere billetter til rådighed, er der også langt flere af dem i Storbritannien. Så efterspørgslen er høj. Prisen ligeså.

- Jeg fik tilbudt en neutral billet for 3.000 pund (26.000 kroner, red.), men det sagde jeg pænt nej tak til. Det var lidt uden for budget, siger Theis Brøgger med et grin.

- Men det siger også noget om, hvor stor kampen er for dem herovre.

Det er den også for Brøgger og hans landsmænd. Blandt andet fordi de og mange andre udlandsdanskere har haft svært ved at rejse hjem eller få besøg fra familie og venner under pandemien.

Ikke set familien i 11 måneder
Theis Brøgger, hans kone og deres børn flyttede til England for halvandet år siden, da han fik job som kommunikationschef for Arla i Storbritannien, men familien Brøgger har ikke set deres slægtninge og venner i Danmark i snart et år.

- Hvis man vælger at blive udstationeret på anden side af kloden, regner man måske ikke med at se dem så tit. Men i en moderne verden er England to timers flyvetur væk, så man har nok planer om, at familie og venner kan besøge én, og man kan besøge dem. Men covid har bare fuldstændig ødelagt det, siger han.

- Hvis vi flyver til Danmark, skal vi betale næsten det samme, som flybilletter koster, i tests, men værre er, at man skal i næsten to ugers isolation bagefter. Det er svært, når man har børn, der går i skole, og et travlt job.

- Vi var senest hjemme I Danmark i august måned sidste år. At se ens børn savne Danmark og ikke kunne se deres venner, er ikke altid nemt. Det skal ikke lyde, som om vi sidder og har voldsomt ondt af os selv. Det er bare for at sige, at der ikke er nogen, der hellere vil have, at der bliver åbnet op for rejser, end udlandsdanskere.

Af den årsag, forudser Theis Brøgger, bliver følelserne onsdag aften endnu forstærket.

- Jeg tror, at det for mange af os danskere kommer til at blive en meget stærkere følelsesmæssig oplevelse, end hvis det havde været under normale omstændigheder. Jeg er dybt misundelig på at se billeder hjemme fra Danmark og vide, hvor fantastisk det er at være hjemme til sådan en fodboldfest.

- Så at kunne komme ind på stadion, stå der i det danske fanafsnit med 8.000 andre danskere, som bare giver los og fejrer det, at vi er danskere, er noget af det, jeg glæder mig allermest til. Jeg tror, der vil blive givet slip for nogle højlydte nationalfølelser, siger han.

"Det er jo sindssygt"
Theis Brøgger har tidligere boet i Thailand og USA. Han mener, at det giver et andet perspektiv på nationalfølelsen at være udlandsdansker.

- Det er der ingen tvivl om. Det går op for én, hvad ens hjemland betyder på en måde, det ikke altid gør, når man bor derhjemme. Jeg kan godt lide at være i udlandet, kan godt lide at komme ud, men det er ikke det samme. At høre Re-Sepp-ten for fulde drøn er som at stå hjemme i Fælledparken igen.

Fodboldlandskampe har i generationer dannet ramme om danskeres kollektive oplevelser, både i de store fællesskaber og i de små. Onsdags kamp kommer ikke kun til at aktivere nationalfølelsen i familien Brøgger, den bliver formentlig også en uforglemmelig oplevelse for familiens to sønner på 11 og 7 år.

- Jeg skal have mine to drenge med ind. Det er deres første landskampe. Jeg havde aldrig troet, deres første kamp skulle være en EM-semifinale på Wembley, siger Theis Brøgger.

- Det er jo sindssygt. Jeg kan huske min egen første landskamp helt ned i detaljer. Jeg var inde at se den sidste opvarmningskamp inden VM i Frankrig i '98 (mod Cameroun, red.). Det var Michael Laudrups sidste kampe på hjemmebane i Parken, og vi vidste så ikke, det også blev Brians sidste. Det var også Schmeichels kamp nummer 100.

Danmark vandt EM seks år forinden, var Theis Brøgger 12 år. Minderne fra dengang hænger ved her næsten tre årtier senere. Måske kommer onsdagens minder til at gre det samme for hans sønner.

- Jeg kan huske, at jeg stod på plænen i Tivoli og så John "Faxe" banke den ind mod Tyskland. Nu er min ene søn 11, og den anden er 7, og vi skal ind og se en semifinale.

Mandag aften meldte DBU ud, at forbundet havde fået flere billetter til danskere til kampen på Wembley. Nu kan der komme næsten 8.000 ind.