Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
EM

Forudså allerede dansk semifinale for to år siden

Åge Hareide så allerede i 2019 for sig, at Danmark kunne gå i EM-semifinalen. Nu forudsiger en anden Hareide, at landsholdet bliver endnu bedre til VM næste år.

Efter Åge Hareide havde været til EM-lodtrækning i Bukarest i 2019, kunne han somme tider sidde i stolen derhjemme og så pludselig udbryde: Vi kan fandeme komme i semifinalen på Wembley.

I morgen aften går den tidligere landstræners spådom i opfyldelse. Danmark møder England på et af fodboldens mest berømte og mytiske stadioner. I den anledning mindes Åge Hareides søn Bendik sin fars profetiske evner.

- Det kunne bare være ud af det blå. Vi taler meget om fodbold, men nogle gange kunne han bare sige: "Ja, for fanden, semifinale er realistisk. Det kan vi nå."

- Da han kom hjem fra lodtrækningen i Bukarest, var det ikke afklaret, om Danmark fik to eller tre kampe. Men jeg kan huske, at han sagde: "Prøv lige at høre. Et EM på hjemmebane, et fyldt Parken. Det er en kæmpe fordel for Danmark."

- Han satte sig ned og kiggede på kampplanen: Finland, Belgien, Rusland. "Vi kommer videre. Og så er der alle muligheder for gå videre endnu. Semifinalen er fandeme realistisk."

"Jeg kan mærke en kæmpe kærlighed"
Bendik Hareide husker, at hans far nærmest helt fra begyndelsen af sin tid som dansk landstræner så frem mod EM i 2020. VM 2018 ville være en bonus, men det var først ved EM, at holdet ville være voksent og modent nok til at toppe.

Derfor var det en stor bet, da det stod klart, at Hareide ikke fik lov til at stå i spidsen for de danske landshold under slutrunden. Omvendt var hans fire år som landstræner med til at styrke båndet mellem Danmark og familien Hareide.

Det var i forvejen stærkt, efter Åge Hareide havde tilbragt to år som Brøndby-træner i starten af 00'erne, og Bendik Hareide blev der to år længere for at gøre sin uddannelse færdig.

- Det var utrolig trist isoleret set, at han ikke kunne lede Danmark til EM. Der er større ting, og vi kan glæde os over, at vi har vores helbred og vores job i behold, så når alt har lagt sig, tror jeg, man sidder tilbage med en kæmpe stolthed over, hvad han har været med til at bygge op, siger Bendik Hareide.

- Jeg kan også mærke en kæmpe kærlighed fra folk, der skriver til mig på Twitter og sender beskeder: "Tusind tak for, hvad han har gjort. Det har lagt fundamentet til Danmarks succes." Det varmer utrolig meget, at han bliver anerkendt for arbejde, han har gjort.

Misundelige Norge
Nogle af Bendik Hareides ældste og bedste venner kender han fra tiden i Danmark. Læser man kun hans Twitter-profil under danske landskampe, skulle man ikke tro, han var nordmand. Og når han evaluerer EM, lyder han som det, han også er: fan af det danske landshold.

- Frankrig er ude, Belgien er ude, Tyskland er ude, men de er stadig med. Det er så fedt, mand. Og det er vildt. Det er så vild en præstation. Alle de store er ude, men Danmark er tilbage!

- Vi i Norge er lidt misundelige. Vi er i en overgangsfase med Haaland, Ødegaard og masse spændende spillere, men der er også nogle huller, som Danmark ikke har. Så vi kigger mod EM 2024. Det er vores mål, siger Bendik Hareide.

Han er med egne ord født ind i fodbolden og er spillerudvikler og bestyrelsesmedlem i Molde FK, og han er ikke bange for at gå sin far i bedene som spåmand:

- Jeg lover dig: Til VM 2022 kommer I til at blive endnu bedre. De rutinerede er kun et år ældre, og de unge udvikler sig endnu mere. Hvis du ser på spillerne, er ingen på vej ned, hverken fysisk eller mentalt.

Er han lige så dygtig til at forudsige begivenhedernes gang som sin far, går Danmark en lys fremtid i møde.