EM Ole Hoffskov

Optakt: England - Kroatien

Foto: Getty Images

Søndagens tidlige kamp byder på en gentagelse af VM-semifinalen fra 2018.

Af Ole Hoffskov

Kampfakta:
Kampstart: Søndag klokken 15.00
Spillested: Wembley, London
Dommer: Daniele Orsato, Italien 
Gruppe: Gruppe D
På TV: 3+
Hashtag: #engkro #emdk

Holdnyt:
England:
Fodboldens moderland er naturligvis blandt værterne til EM, og derfor får England fornøjelsen af at spille hjemme på Wembley - samme sted, som finalen spilles. En finale, "Three Lions" drømmer om at deltage i.

England har et uhyre talentfuldt mandskab med unge løver som Jadon Sancho, Jude Bellingham og Phil Foden. Det kan man krydre med navne som Harry Kane og Harry Maguire, og det er ikke svært at forstå, hvor englænderne er blandt EM's største favoritter.

EM-kvalifikationen var en smertefri omgang for England, der vandt syv ud af otte kampe og sluttede med god afstand ned til Tjekkiet. 

Midtbanespilleren Jordan Henderson har været skadet op til EM, og selv om han er meldt klar, skal man næppe regne med at se Liverpool-spilleren i startopstillingen i åbningskampen. Det samme gælder Harry Maguire. 

Gareth Southgates mandskab varmede op til slutrunden med sejre over Østrig og Rumænien. 

Kroatien:
Viceverdensmestrene skal forsøge at følge op på succesen fra 2018, og rygraden på holdet er mange af de samme spillere som for tre år siden - Domagoj Vida, Ivan Perisic, Marcelo Brozovic og naturligvis anfører Luka Modric. Landstræner Zlatko Dalic er også den samme.

Kroatien har imidlertid ikke imponeret voldsomt siden VM-finalen mod Frankrig. Siden den flotte sommeraften i Rusland har holdet tabt 11 kampe - senest en venskabskamp til Belgien. Undervejs har holdet blandt andet tabt hele 0-6 til Spanien.

Ikke desto mindre vandt kroaterne sin gruppe i EM-kvalifikationen - en ganske overkommelig gruppe vel at mærke.

Både Ivan Rakitic og Mario Mandzukic er stoppet på landsholdet, og det bliver formentlig den sidste EM-slutrunde for 35-årige Luka Modric.

Karantæner:
England: Ingen
Kroatien: Ingen

Bud på startopstillinger:
England (4-3-3): Pickford - Walker, Stones, Maguire, Chilwell - Rice, Mount, Grealish - Sancho, Kane, Foden

Kroatien (4-2-3-1): Livakovic - Vrsaljko, Vida, Caleta-Car, Barisic - Brozovic, Modric, Kovacic - Rebic, Kramaric, Perisic

Profilen:
Phil Foden er måske det største talent under hele EM-slutrunden, og der hviler et enormt forventningspres på den blot 21-årige Manchester City-spiller. Det er ikke længe siden, at Foden var med til at tabe en Champions League-finale, men den skuffelse skal han have rystet af sig. Alles øjne hviler på ham.

Vidste du, at..:
Luka Modric har spillet på Kroatiens landshold i 15 år. Han debuterede tilbage i 2006 i en venskabskamp mod Argentina - samme år fik han også slutrundedebut, da han var med for Kroatien ved VM i Tyskland.

Dom:
Der venter en gentagelse af VM-semifinalen fra 2018. Ved den lejlighed vandt Kroatien efter forlænget spilletid, men denne gang skal det hele afgøres over 90 minutter på Wembley. Englænderne ser umiddelbart stærkest ud, og vi gætter på en 2-0-sejr til Gareth Southgates mandskab.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel: