Video : Tipsbladet
EM

Spår Dovbyk "sindssygt skifte" efter EM

Erik Sviatchenko har ikke kun aktier i Danmark under EM, men også i Ukraine, hvor han især spår angriber Artem Dovbyk en stor slutrunde.

EM-feberen har endnu ikke ramt den anden side af Atlanten.

Det kunne Erik Sviatchenko konstantere over for Tipsbladet umiddelbart inden EM-slutrunden blev fløjtet i gang fredag aften til opgøret mellem Tyskland og Skotland, som værtsnationen vandt overlegent med 5-1. 

Men selvom de fleste amerikanere ikke går synderligt meget op i, hvad der sker inden for kridtstregerne i Tyskland den næste måneds tid, så har den tidligere FC Midtjylland-anfører valgt at alliere sig med en tidligere FCK'er, han nu er holdkammerater med i Houston Dynamo

- Selvfølgelig bliver EM-slutrunden præsenteret, men det er mest VM i 2026, der bliver snakket om. Heldigvis har jeg Jan Gregus, der spillede i FCK, og som har spillet rigtig mange landskampe for Slovakiet, som er gået hen og blevet min EM-makker. Vi snakker om EM, men ellers er der ikke mange af mine holdkammerater, der skal se det. 

Erik Sviatchenko er født og opvokset i Danmark, men har også en forbindelse til Ukraine qua hans ukrainske forældre. Derfor kommer han da også til at skæve over til Ukraines gruppe til EM, selvom det naturligvis er Danmark, som han primært holder med og kommer til at følge under slutrunden. 

- Jeg holder hundrede procent med Danmark, og jeg glæder mig til at se dem gå ud og gøre en god figur, hvor de forhåbentligt kan gå videre fra gruppen, selvom det ikke er givet på forhånd. Så kan jeg jo også følge Ukraine i den anden gruppe med Belgien, Rumænien og Slovakiet, og jeg håber selvfølgelig også, at de gør det godt. 

Artiklen fortsætter efter billedet ... 

Erik Sviatchenko har allieret sig med Jan Gregus for at sludre lidt om EM-slutrunden. Foto: Alamy

Hjalp ukrainsk stjerne i FC Midtjylland
På Ukraines hold kommer Erik Sviatchenko især til at holde ekstra meget øje med sin tidligere holdkammerat i FC Midtjylland, Artem Dovbyk. 

Sviatchenko fortæller blandt andet til Tipsbladet, at ham og Dovbyk fik opbygget et helt specielt forhold grundet deres ukrainske forbindelse. 

- Artem (Dovbyk, red) snakkede jo ikke et ord engelsk, så jeg var jo ligesom "hans storebror". Jeg hjalp ham i hverdagen og vi fik et rigtig godt forhold, hvor jeg støttede ham så meget, jeg kunne. Han kunne snakke det sprog, som jeg også kunne, så vi snakkede sammen og jeg hjalp ham og inviterede ham hjem til os.

Dovbyk fik det aldrig helt til at spille i FC Midtjylland, men ifølge Sviatchenko fik han heller aldrig helt chancen for at bevise sit værd i Superligaen, selvom ukraineren noterede sig for et sæsondefinerende mål i Superligaen. 

- Man kunne godt se, at han havde et stort potentiale, men han fik bare ikke chancen, hvor han måske skulle have haft den, men vi havde en god tid, og vi vandt jo også mesterskabet, hvor han i øvrigt scorede et meget vigtigt mål mod FCK. 

Spår stort gennembrud til Dovbyk
Men selvom det aldrig blev til den store succes i den danske Superliga, har Artem Dovbyk siden hen taget revanche. I den netop overståede sæson har han bombet den ene kasse ind efter den anden, og i sidste runde blafrede han et hattrick ind mod Granada, som hans tidligere assistenttræner Kristian Bach Bak faktisk forudsagde, at han ville gøre i et interview med Tipsbladet. 

Det er dog langt fra kun Kristian Bach Bak, der har stor tro på den tidligere FC Midtjylland-angriber. Det samme har Erik Sviatchenko, der spår hans ukrainske ven en stor slutrunde.

- Artem Dovbyk har jo virkelig ødelagt La Liga og er rygtet på vej videre til de helt store adresser, så jeg håber, at han får sit helt store gennembrud til EM og kan få sit sindssyge skifte, som han har fortjent. 

Bliver han topscorer for Ukraine til EM?

- Ja, han har i hvert fald gode forudsætninger, så jeg håber på, at han kan vise sig frem og score nogle mål. 

Artem Dovbyk og Ukraine indleder deres EM-slutrunde på mandag klokken 15:00 med en kamp mod Rumænien. drømm