18+ | Spil ansvarligt –  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet – Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening
Video : Tipsbladet
EM

Spanien - Kroatien

EM-slutrundens gruppe B åbner med en kæmpe kamp mellem Spanien og Kroatien. Det er en gentagelse af sidste års Nations League-finale. Den endte 0:0 og blev først afgjort efter straffespark.

Kampfakta:
Kampstart: Lørdag klokken 18:00
Spillested: Olympiastadion, Berlin, Tyskland
Dommer: Michael Oliver
På TV: TV 2 Sport X

Holdnyt:
Spanien
Spanien måtte forlade EM-slutrunden 2021 efter semifinalen, hvor de tabte til de senere vindere fra Italien.

Dét exit sammen med to skuffende VM-slutrunder i Rusland og Qatar, hvor de begge gange er røget ud i ottendedelsfinalerne, gav en fornemmelse af, at Spaniens storhedstid måske var ovre for denne gang.

Under træner Luis de la Fuente, der tog over efter VM i Qatar, blomstrer optimismen dog igen.

Spanien vandt for et år siden Nations League med finalesejr mod netop Kroatien, og de kom smertefrit gennem kvalpuljen til EM med syv sejre i otte kampe.

Det vrimler med talentfulde spillere på holdet, og på midten er det Manchester Citys Rodri, der styrer løjerne. Måske verdens bedste defensive midtbanemand netop nu.

Han må undvære Gavi, der stadig er skadet, men han får dog Pedri som legekammerat.

Den 21-årige Barcelonamand, Pedri, virker næsten erfaren, når man ser på endnu en Barcelona-spiller, Lamine Yamal.

Yamal tager rekorden som den yngste ved en EM-slutrunde nogensinde med sine bare 16 år. Han starter med al sandsynlighed inde i kampen mod Kroatien.

Det offensive omdrejningspunkt hos Spanien er Dani Olmo fra RB Leipzig.

Han har flest assists af alle med fire fra de to seneste EM-slutrunder, og måske skal han holde sig til at assistere, for han har også rekorden for flest skud på mål uden at score.

Score skal spanierne dog nok gøre ved slutrunden, og deres seneste slutrunde-åbningskamp var mod Costa Rica ved VM i Qatar. Der vandt de 7:0.

Kroatien
Kroatien virker til at have opfundet det nærmeste, vi kommer en evighedsmaskine i fodbold. Den hellige treenighed på midtbanen, Modric, Brozovic og Kovacic, er sammenlagt 99 år og noteret for 372 landskampe.

Der er helt sikkert rigeligt med rutine på det kroatiske hold, men det er nok ved at være tiden, at yngre talenter stempler ind og hjælper med opgaven også.

Gvardiol i forsvaret er fremtidens mand, mens de skakternede i front stadig skal sætte deres lid til Kramaric og Budimir, der har haft en stærk sæson i Spanien. De er dog begge også over 30 år.

Den lille balkannation har været en helt usandsynlig magtfaktor i verdensfodbolden i en årrække og været i VM-semifinaler både i 2018 (finalen endda) og 2022, mens de var i finalen i Nations League i 2023.

Det har knebet mere ved EM-slutrunder, hvor de er røget ud af ottendendelsfinalerne i de to seneste udgaver.

I 2021 var det kroatiske exit såmænd i knockoutkamp mod Spanien i Parken i København.

Det var en helt forrygende fodboldkamp, der endte 3:3 efter 90 minutter og sluttede 5:3 til Spanien efter forlængelse.

I EM-kvalen sluttede Kroatien lidt skuffende som nummer 2 i en overkommelig gruppe med Tyrkiet, Wales, Letland og Armenien.

Skulle det have givet en nervøs sitren hos kroatiske fans, blev de formentlig beroligede, da Kroatien slog Portugal 2:1 i den sidste testkamp før slutrunden.

Karantæner:
Spanien: Ingen
Kroatien: Ingen

Bud på startopstillinger:
Spanien (4-2-3-1): Simon – Carvajal, Le Normand, Laporte, Grimaldo – Rodri, Pedri – Yamal, Olmo, Williams – Morata

Kroatien (4-3-3): Livakovic – Juranovic, Sutalo, Gvardiol, Sosa – Modric, Brozovic, Kovacic – Majer, Budimir, Kramaric

Dom:
I Nations League-finalen sidste sommer spillede Spanien og Kroatien 0:0 efter 90 minutter.

Det virker usandsynligt med en gentagelse af dét resultat. Blandt andet fordi Spanien i deres to sidste testkampe har scoret 10 mål, og de havde et snit på mere end 3 scorede mål per kamp i EM-kvalifikationen.

Kroatien vil stå solidt og kompakt og bide fra sig på omstillinger, men det spanske hold med styrmand Rodri centralt lader sig næppe overrumple.

Det ligner en sikker spansk sejr. 2:0.

Spilforslag:
Spanien til odds 1,98 hos Nordicbet. Husk, at odds kan ændre sig løbende.