• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Europa League Ole Hoffskov

Optakt: FC København - Riga FC

Foto: Getty Images

Efter den ærgerlige exit fra Champions League handler det for FC København nu om at sikre sig billetten til gruppespillet i Europa League. Løverne er storfavoritter mod Riga FC.

Af Ole Hoffskov

Kampfakta:
Kampstart: Torsdag klokken 19.45
Spillested: Telia Parken, København
Dommer: Bas Nijhuis, Holland
På TV: 3+
Hashtag: #fckrig

Holdnyt:
FC København: 

Fodbold handler om marginaler, og de var ikke på FC Københavns side, da Røde Stjerne i sidste uge ekspederede de danske mestre ud af Champions League efter straffesparkskonkurrence. 

Det var dog ikke kun marginalerne, der var imod FCK. Løverne havde to gange chancen for at vinde i straffesparkskonkurrencen og spillede desuden knap en time i overtal, så dygtigheden svigtede også Ståle Solbakkens mandskab.

Derfor står den nu på Europa League-playoff mod Riga FC, og her er FCK store favoritter til at nappe det 13. gruppespil på 14 år. Løverne varmede op til kampen med en 1-0-sejr ude over Randers FC.

FC København har fortsat Stephan Andersen, Nicolai Boilesen, Robert Mudrazija og Andreas Bjelland på skadeslisten, og så er Dame N'Doye og Jonas Wind også føjet til den liste i løbet af ugen. Begge spillere ventes ude resten af efteråret, og det er naturligvis en kæmpe bét for de danske mestre. 

Den spanske kantspiller Pep Biel blev udvist mod Røde Stjerne, og han har derfor karantæne.

Riga FC:
Mestrene fra Letland har på vejen mod playoff ekspederet Piast Gliwice og HJK Helsinki ud, men det er værd at bemærke, at holdet blot har vundet én kamp ud af de fire. HJK Helsinki blev ekspederet ud på reglen om udebanemål, og det samme gjorde Piast Gliwice, som Riga tabte 2-3 til i Polen. 

Riga FC er en ung klub, som først blev stiftet i 2014, men hovedstadsklubben har hurtigt formået at blive en magtfaktor i lettisk fodbold. Klubben har vundet mesterskabet de seneste to sæsoner, og efter 22 kampe i indeværende sæson er holdet også solidt placeret på førstepladsen.

Riga FC's seneste ligakamp var mod nummer to i ligaen, RFS, og her blev det til en 2-1-sejr på udebane. Alt peger i retning mod endnu et mesterskab.

Mod FC København må Riga FC undvære forsvarsspilleren Giorgos Valerianos og angriberen Roman Debelko, der begge afsoner karantæne. Sidstnævnte er med tre scoringer Riga FC's topscorer i Europa League-kvalifiaktionen.

I Champions League-kvalifikationen røg Riga FC ud i første runde efter samlet nederlag til Dundalk FC fra Irland.

Karantæner:
FC København: Biel
Riga FC: Valerianos og Debelko

Bud på startopstillinger:
FC København (4-4-2): Grytebust - Varela, Papagiannopoulos, Nelsson, Oviedo - Holse, Zeca, Stage, Falk - Sotriou, Fischer

Riga FC (4-3-3): Ozols - Petersons, Prenga, Cernomordjis, Stuglis - Panic, Saric, Fjodorovs - Roger, Bilinski, Brisola

Profilen:
Dame N'Doye og Jonas Wind er ude de kommende måneder, og det er man selvfølgelig knuste over i den københavnske lejr. Mindst ked af det er formentlig Pieros Sotiriou. Fraværet af konkurrenterne er Sotirious helt store chance for at kæmpe sig tilbage i varmen, efter han længe har været det klare tredjevalg. Mod Riga FC skal han bevise, at han kan levere varen.

Vidste du, at..
Senest et dansk hold mødte et lettisk i Europa var i 2004. Dengang tørnede Brøndby IF og FK Ventspils sammen, og her endte det med lettisk avancement efter 0-0 i Letland og 1-1 i Brøndby.

Dom:
FCK'erne vil naturligvis prædike op til kampen, at Riga er en fin modstander, som man skal have respekt for. Man får dem næppe til at indrømme, at der er tale om en decideret drømmelodtrækning. Men det er et faktum.

FC København er store favoritter mod mestrene fra Letland, som tilmed er svækkede af fraværet af topscorer Roman Debelko. Riga FC var naturligvis ikke nået til playoff, hvis de intet kunne, men på dette stadie af kvalifikationen kunne FCK ikke have drømt om en bedre modstander. Vi taler om et hold, der i seks europæiske kampe mod Dundalk, Piast Gliwice og HJK Helsinki blot har formået at vinde én kamp. 

Det skal blive en sikker FCK-sejr, selv om Dame N'Doye og Jonas Wind er fraværende, og det er også buddet herfra. FC København vinder 3-0 torsdag aften.

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: Esbjerg fB - AaB

Det kan meget vel komme til at handle om nerver, tålmodighed og endnu flere nerver, når Esbjerg fB hjemme møder AaB. Hvem vinder?

Optakt: AGF - Randers FC

Superligaen er endelig på programmet igen, og ingen kampe har vi ventet længere på end denne. Den bliver afgørende for top 6.