• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Ole Hoffskov

5. December: Peter Degn blev beordret på kassen og reddede straffe

5. December: Peter Degn blev beordret på kassen og reddede straffe
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Tipsbladet.dk’s julekalender byder hver dag frem til jul på en ener eller et unikum. I dag med historien om, da kantspilleren Peter Degn endte som målmand for AGF og reddede et straffespark.

Af Ole Hoffskov

Siden Superligaen blev til i 1991, har over 2500 spillere fået spilletid i den bedste danske række, og hver sæson afvikles 250 kampe. Ingen kan huske alt sammen, så hvad er det, der gør, at nogle skiller sig ud i mængden af spillernavne og kampresultater?

Tipsbladet.dk sætter i årets julekalender fokus på enerne og unikummerne i dansk fodbold. Dem, der har slået rekorder – både gode og dårlige; dem, der har præsteret noget, som ingen andre har; de kampe, der aldrig bliver gentaget.

I dag, den 5 december, handler det om den elegante kantspiller Peter Degn, der pludselig kunne se sig selv vogte målet for AGF i en Superliga-kamp mod Vejle - og han reddede et straffespark i sin allerførste aktion.

Hvis man kan have en lækker fod, så havde Peter Degn det indiskutabelt, da han ernærede sig som professionel fodboldspiller fra midten af 90'erne frem til 2010. Den 178 centimeter høje kantspiller fra Ebeltoft havde et spark som få i dansk fodbold, og han huskes særligt for sine fantastiske indlæg og dødbolde. 

De evner fik han slet ikke brug for den dag i august 1998, da han og holdkammeraterne i AGF mødte Vejle Boldklub i Superligaen. Her fik Peter Degn pludselig brug for målmandshandsker, da han blev sendt på kassen efter 35 minutter.

AGF-keeper Lars Windfeld trak i nødbremsen, og i 1998 havde man blot tre udskiftere til rådighed i Superligaen, så reservemålmanden blev sparet væk. Derfor var der kun ét at gøre for cheftræner Peter Rudbæk - han måtte sende en markspiller på mål i den sidste time af kampen.

Valget faldt på Peter Degn.

- Jeg var nok den dårligste i marken, så mon ikke, at det var mig, der bedst kunne undværes, siger Peter Degn med et grin og tilføjer:

- Jeg spillede en position som wingback, og jeg tror, at træneren vurderede, at det var én, man godt kunne undvære, når man skulle til at spille med ti mand. Det vil nok være mit bedste bud.

Kantspilleren fastslår, at han ikke på forhånd havde meldt sig frivilligt til at vogte målet, skulle en nødsituation opstå.

- Mads Jørgensen lavede en for kort tilbagelægning til Lars Windfeld, som derfor måtte trække i nødbremsen. I og med vi ikke havde nogen målmand med på udskiftningsbænken, måtte jeg trække i handskerne, og det tænkte jeg ikke så meget over. Jeg var 19-20 år på det tidspunkt og gjorde egentlig bare, hvad jeg fik besked på, fortæller han.

Reddede straffespark med det samme
Hvis Peter Degn var nervøs, da han trak i målmandshandskerne og havde udsigt til en time som keeper i en Superliga-kamp, forstår man det godt, men AGF-spilleren kunne umuligt have drømt om en bedre start på karrieren som sidste skanse.

Lars Windfelds udvisning medførte et straffespark til Vejle, som Henrik Risom skulle eksekvere i direkte duel med Peter Degn. Og lille Degn blev den store i sin første aktion som målmand.

- Jeg blev stående i midten, og der valgte han at sparke hårdt, så det var en forholdsvis sikker redning. Jeg vil gerne understrege, at det var min klare hensigt at blive stående – det var ikke, fordi jeg ikke nåede at kaste mig til en af siderne. Jeg tror muligvis, jeg var blevet hvisket i øret, at Risom ofte sparkede midt i målet, husker Peter Degn.

Det gav kantspilleren blod på tanden, og stillingen ved pausen var 0-0, men efter ti minutter i anden halvleg bragte Jesper Søgaard Vejle foran, og senere lykkedes det også Alex Nørlund og Jesper Mikkelsen at passere AGF's målmandsvikar. 

- Jeg håbede, vi kunne få point, men Vejle var godt nok gode dengang. Nu tabte vi så 0-3, og det var ikke nogen stor sensation. For mit vedkommende skulle kampen bare overstås, og jeg husker det som, at jeg ikke lavede nogen store fejl.

- Det reddede straffespark fik mig da til at føle mig lidt mere tilpas, men alt i alt følte jeg mig utrolig bøvet inde i målet. Det var en mærkelig og forkert følelse. Jeg kan især huske, at langskud, som ramte jorden lige foran mig, var utrolig besværlige. Og så var der alt det med placeringen i målet. Hvis jeg har haft en god redning i kampen, har det helt sikkert været fordi, de har ramt mig. Jeg havde jo som sådan ingen anelse om, hvad jeg foretog mig, men jeg forsøgte at gøre mit bedste, lyder det fra Peter Degn.

Efter en times spil fik Peter Degn mulighed for at redde endnu et straffespark. Henrik Risom var kort forinden blev udskiftet for Vejle, så denne gang var det Alex Nørlund, der skulle eksekvere for hjemmeholdet i Nørreskoven.

- Jeg var også tæt på at nappe den. Som jeg husker det, vælger jeg at kaste mig til den rigtige side, men hans spark var så hårdt, at jeg ikke kunne nå helt ud til den. Jeg tror, jeg lige akkurat snittede den, lyder det frit fra hukommelsen 20 år senere fra Peter Degn.

Peter Degn nåede foruden AGF at tørne ud for Brøndby IF, Vejle og Silkeborg IF i Superligaen. Han kan desuden skrive et meget kort ophold i Premier League-klubben Everton på CV'et. Degn indstillede sin aktive karriere i 2010 efter 172 kampe i Danmarks bedste række.

41-årige Peter Degn arbejder i dag hos firmaet Intertec, der laver belysning til flyvepladser. Han har i mange år ejet bodegaen Toldboden i Ebeltoft, men det stoppede han med 1. januar i år. 

Dette er den femte låge i Tipsbladet.dk's julekalender i december. Læs med i morgen, hvor vi åbner låge nummer seks. Du kan klikke her og se alle de tidligere fortællinger fra årets julekalender.

Superliga

Mere Superliga

Fokus