Video : Tipsbladet
Generelle

Ny klubejer: Det er vanvid at tale om Superligaen

Dansk fodbolds seneste udenlandske ejere har brændt nallerne på korrupte spillere i Grækenland, været med til at udvikle Bundesliga-spillere og holder af den danske levevis.

Interviewet er egentlig ved at slutte, da Klaus Müller bryder ind. Han har lige en sidste pointe, han gerne vil levere, inden han lægger på.

Tyskeren, der er den seneste udenlandske ejer af en dansk klub, fremhæver SC Freiburg fra sit hjemland som et mønstereksempel. Til vinter er det ti år, siden klubben forfremmede Christian Streich til cheftræner, og selv om holdet har været nede at vende i 2. Bundesliga, har ledelsen holdt fast i ham.

- De stoler på træneren. Det er vigtigt i professionel fodbold, siger Müller.

- Vigtigere, end folk aner.

Måske kan Klaus Müller godt selv se, at det udefra ser løjerligt ud, at en tysker, der driver to akademier i Mali og Nigeria, investerer i den lille 2. divisionsklub Jammerbugt FC. Og måske er det derfor, han er omhyggelig med at understrege, at han ikke kommer til Nordjylland for at vende op og ned på truppen og trænerstaben.

Tværtimod tiltrak det ham faktisk, at han kunne vælge en klub, hvor der er ro til at udvikle tingene i et adstadigt tempo.

- Det er en region, hvor jeg tror, det er muligt at arbejde uden stress og problemer, som man har i en større by. I en by som for eksempel København er spillere ikke altid så fokuserede. Jeg arbejder med afrikanske akademier, og det her er en måde at bringe talentfulde spillere ind på et hold, der fungerer godt, siger Klaus Müller.

Hvordan endte du med at investere i lige netop Jammerbugt FC?

- Jeg har kigget i forskellige lande for at se, hvor der var muligheder. Jeg har scoutet mange ligaer, for eksempel den østrigske, den schweiziske og den belgiske. Et hold i den tredjebedste række er den bedste til at udvikle.

Hvorfor?

- Fordi man kan påvirke holdet, bringe danske talenter ind. Træneren er vigtig, og han vil bringe danske spillere ind fra andre hold, som ikke spiller så meget. Nøglen er at lade folk gøre deres arbejde, fordi de gør det godt. Så har har nogle internationale forbindelser og kan finde interessante angribere, som gør holdet stærkere.

Ikke som Næstved
Klaus Müller er ikke formelt ejer af Jammerbugt FC endnu; det skal først godkendes på generalforsamlingen den 27. april. Går det igennem, bliver Müller den tiende danske fodboldklub på udenlandske hænder. 

Hvad er det, der gør dansk fodbold så attraktiv at investere i? Ifølge Klaus Müller er niveauet højt i forhold til landets størrelse, og talentudviklingen fungerer godt. Og helt personligt holder han af Danmark og danskerne.

- Jeg kan godt lide jeres levevis. Jeg har nogle danske, svenske og norske venner. Det er lidt mere... menneskeligt. Jeg arbejder over alt i verden, men mentaliteten på for eksempel en restaurant eller et hotel er lidt mere venlig end i andre lande. Det er interessant at se. Nogle tyskere er meget "arbejd hårdt, disciplin". Her er det lidt mere afslappet, siger han.

Flinke mennesker og en tilbagelænet livsstil gør dog ikke i sig selv Klaus Müllers investering i Jammerbugt til en succes. Ikke at han har travlt med netop det. Han insisterer på, at investeringen er langsigtet. Ingen kan ændre noget på to-tre år, som han siger.

Det danske skræmmeeksempel er Næstved BK, hvor udenlandske ejere lavede en masse om, fejlede og forsvandt. Det eksempel er Müller bekendt med, for han kender den tidligere ejer og bestyrelsesformand Fabian Ernst.

Ernst spillede i Hannover 96, da Müller i midten af 90'erne var klubpræsident, og ifølge sidstnævnte forsøgte han er rådgive sin tidligere spiller.

- Jeg sammenligner ikke mig selv med andre, men jeg ved, hvad Fabian Ernst gjorde forkert, og jeg ville gerne hjælpe. Han sagde: "Jeg var professionel, intenational spiller. Jeg ved, hvad jeg laver." 

- Man er nødt til at acceptere de lokale regler og folk i området. Ellers taber man. Det er altid det samme. I Midtjylland har de arbejdet godt sammen med en engelsk investor. Red Bull arbejder godt med østrigerne. Hvis man ikke samarbejder med de lokale, har man ingen chance for at træffe de rette beslutninger.

Kaos i Grækenland
Rent faktisk har Klaus Müller tidligere ejet en fodboldklub i bare to år. Det var græske Anagennisi Karditsa, men selv om det sluttede tidligt, skal man næppe forvente en gentagelse i Jammerbugt. Vilkårene bliver – forhåbentlig – nogle helt andre.

- Jeg gjorde det med hjælp fra en god ven, men så døde han efter få måneder. Min bedste samarbejdspartner og ven var der lige pludselig ikke, så jeg prøvede at få andre ind, men der var problemer med stor korruption i Grækenland. Folk købte dommere og betalte spillere fra vores hold til at lave selvmål. Så er det umuligt at udvikle noget, siger Müller.

Mere stabilitet er der over hans to akademier i Nigeria og Mali. De hedder henholdsvis Capital City FC og AS Performance, og det er meningen, at de skal levere spillere til Jammerbugt FC i et vist omfang.

Klaus Müller kan endnu ikke sige hvor mange, men han mener bestemt, at niveauet er højt nok. Akademiet i Mali har ifølge Müller tidligere huset Amadou Haidara og Diadié Samassékou. De gik via et andet akademi til RB Salzburg, og nu spiller de i henholdsvis RB Leipzig og Hoffenhem.

Vil hente U-landsholdsspillere
Derudover har Müller ifølge eget udsagn gode forbindelse til de nationale forbund i de enkelte lande, så han håber at kunne tiltrække ungdomslandsspillere til Jammerbugt.

- Hvis man ser U20-VM, er det altid Frankrig, Spanien, England og Brasilien og altid Mali, Senegal og Nigeria i toppen. Det betyder, at de store afrikanske lande har talentfulde spillere. Hvis vi bringer en U20-landsholdsspiller fra Nigeria ind, og vi giver han god træning og mulighed for at lære, vil han udvikle sig meget hurtigt, siger Müller.

Er det muligt at tiltrække U20-landsholdsspillere fra Nigeria til Jammerbugt?

- Ja. Men det skal være U20, for U17 er for unge, og for at forstærke holdet skal man vælge nogle af de bedste U20-spillere fra Senegal, Mali, Nigeria. Mine partnere holder altid udkig efter de bedste spillere.

Klaus Müller bor selv i Tyskland, men besøger de afrikanske akademier fire gange om året. Han er overbevist om, at talenterne kan være med til at forbedre holdet, der i øjeblikket topper 2. division gruppe 1.

Spørgsmålet er så, hvor det skal ende. Mange divisionshold har ambitioner om at nå Superligaen; har Jammerbugts nye ejer også det?

- At sige vi skal i Superligaen er vanvid. Vi skal op i 1. division, og hvis vi kan blive der i to-tre år, kan vi se på at blive et af de bedste i rækken. Ingen kan garantere at rykke op to gange. Det er ikke seriøst at sige det.

Læs mere om planerne i Jammerbugt FC her.