Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Generelle

Dansk fanforslag vækker opsigt i udlandet

Adskillige tusinder har skrevet under på et borgerforslag om at få debatteret Qatars VM-slutrunde i Folketinget, og historien breder sig nu også til udlandet.

- On a appris: Danemark, un boycott de la Coupe du monde 2022?

[Danmark: På vej mod en boykot af Qatars VM?]

Denne overskrift kunne man læse i magasinet France Football i den forgangne uge med henvisning til det danske fanforslag om at få en boykot af VM 2022 i Qatar taget op i Folketinget.

Og det ikke kun det franske magasin, der også står for uddelingen af Ballon d'Or, der har bemærket den danske bevægelse mod VM-slutrunden i Qatar.

Også i Skotland, England, Holland, Skandinavien og andre dele af Europa har man bidt mærke i forslaget.

Fredag kunne tipsbladet.dk fortælle, at Qatar er på dagsordenen i et samråd med kulturminister Joy Mogensen 12. januar, hvor SF vil gå til ministeren og kræve en stærkere dansk kurs overfor VM-værterne og FIFA, herunder med krav om, at DBU og regeringen forsøger at finde samarbejdspartnere i udlandet for at presse Qatar.

Læs mere om det kommende samråd med kulturministeren her

Vigtigt med internationalt pres
Fansene bag borgerforslaget kan notere over 4.000 underskrifter på forslaget i den første uge, og interessen og opbakningen glæder personerne bag forslaget.

- Vi havde en formodning om, at vi kunne finde en del opbakning på Twitter, hvor vi alle færdes en del. Debatten, om hvad fodbold skal og ikke skal gøre i forhold til at tage til Dubai eller Qatar, har været oppe mange gange, men det har været ret overvældende at opleve omfanget af den støtte, mange har mødt forslaget med, siger Casper Fischer Raavig.

-Vi ved, at der er langt op til 50.000 underskrivere, men at vi allerede har ramt de første 4000, er mere, end vi havde turdet håbe på, siger Casper Fischer Raavig.

Casper Fischer Raavig bider også mærke i, at der er interesse fra udlandet for protesten, selvom den er formuleret på dansk og i sagens natur målrettet et dansk publikum.

- Da vi udarbejdede forslaget, havde vi en snak om, hvordan vi kunne give det et internationalt snit, og hvordan vi kunne få spredt det til andre lande. Men at det nærmest er kommet helt af sig selv, og med en enorm fart, har været en glædelig overraskelse for os, siger Casper Fischer Raavig.

- For der er ingen tvivl om, at Danmark næppe kan få rykket så meget alene. Vi skal have andre lande, forbund og ikke mindst fans med. Det er vigtigt, for sportswashing forsvinder ikke, blot fordi Danmark bliver hjemme. Derfor er det vigtigt, at vi får åbnet op for den her snak om boykot så hurtigt som muligt, så andre lande kan se, at det er muligt at tage kritisk stilling til slutrunden, i form af andet end dialog, siger Casper Fischer Raavig.

VM i Qatar begynder 21. november 2022, og der blev for nylig trukket lod til kvalifikationen i Europa, hvor Danmark fik 10 VM-kvalkampe i 2021 i en pulje med Østrig, Skotland, Israel, Færøerne og Moldova.

Man kan læse mere om de danske fans' forslag i denne nyhedsartikel på Tipsbladet.dk.

Læs også Tipsbladets serie i fire kapitler om VM-slutrunden i Qatar ved at klikke her.