• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Mikkel Fuhr Nielsen

Dansk succestræner håber på aftale

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Morten Karlsen er to gange blev kåret til månedens træner i USL, hvor han nyder stor succes som midlertidig cheftræner i Orange County SC. Kontrakten udløber om få måneder, men den tidligere midtbanekriger fortæller til Tipsbladet, at han forventer en snarlig afklaring på fremtiden.

Af Mikkel Fuhr Nielsen

Morten Karlsen har aldrig været bange for at kaste sig ud i nye eventyr. Som 22-årige forlod han Danmark til fordel for FZ Zwolle, og nu er det den samme stræben efter oplevelser, der har bragt ham til USA.

Morten Karlsen kastede sig ved årsskiftet ud i et vaskeægte eventyr i USA. Her takkede han ja til jobbet som assistenttræner i Orange County SC, der spiller i den næstbedste amerikanske liga, USL.

- Jeg har altid haft det der i mig med at afprøve nye ting og blive klogere på nye ting. Fodbold i USA er kraftigt på vej frem, og så er det en mulighed for at komme ind her og gøre en forskel og måske også en mulighed for at gøre mig selv interessant for andre, siger Morten Karlsen til Tipsbladet.

Siden 1. maj har Morten Karlsen haft mulighed for at gøre sig interessant for andre som cheftræner. Efter en katastrofal sæsonstart blev Richard Chaplow fyret, og så blev danskeren kørt i stilling.

- Jeg tror, at de så på min profil som mulig cheftræner, hvis ikke der skete markante ændringer på resultatsiden. Det skete efter en kamp mod New Mexico, hvor jeg fik et opkald fra klubpræsidenten om, at vi lige skulle tage en snak, når jeg kom hjem på hotellet. Så fik jeg besked om det og tog over, siger Morten Karlsen, der havde nogle klare prioriteter efter skiftet fra assistent til cheftræner:

- Det handlede om at få stabiliseret det hele efter skiftet. Der manglede noget selvtillid og en del struktur, og det synes jeg, at vi har fået. Vi ramte en rigtig god periode med en masse sejre, og nu har vi sat os selv i en position, hvor det ser godt ud. Var vi blevet spurgt den 1. maj, om vi ville være lykkelige for at være her, hvor vi er nu, så ville vi svare "ja."

Morten Karlsen tog over efter Richard Chaplow, der var en kæmpe succes i 2021, hvor man blev nummer to i sin konference og vandt pokalturneringen. Året efter faldt holdet fuldstændig fra hinanden, og derfor slap tålmodigheden hurtigt op i denne sæson.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Håber på ny aftale
Da Morten Karlsen skrev under på sin aftale med Orange County SC, var det for kalenderåret 2023. På den måde havde både han selv og klubben mulighed for at se hinanden an, inden man satte underskrift på et nyt stykke papir.

Den tid er nu ved at være kommet, da der blot resterer tre måneder af aftalen mellem parterne. Den tidligere midtbaneslider forventer derfor, at man snart sætter sig ned og når frem til en afklaring.

- Jeg er glad for at være her, og har haft et godt første år, hvor jeg har været med til at få vendt tingene i en positiv retning. Så min forventning og forhåbning er, at det sker inden længe.

Har I haft indledende snakke om det?

- Der har været lidt løse snakke om det. Der har ikke været noget konkret, men kan vi blive enige, så kunne det da godt ligne, at jeg blev her et år mere, siger Morten Karlsen til Tipsbladet.

Siden Morten Karlsen blev udnævnt som midlertidig cheftræner den 1. maj, har man samlet 41 point sammen og er nu placeret på femtepladsen i USL med fire spillerunder igen.

Derfor har man tæt på det ene ben i slutspillet, hvor otte hold fra den vestlige konference møder hinanden, og det samme gør otte hold fra den østlige konference. De to tilbageværende hold fra hver konference mødes så i en kamp om mesterskabet.

I USA er systemerne meget anderledes end det, vi kender i Danmark, og derfor spilles der kun om en pokal. Der er ingen oprykkere eller nedrykkere, og det har Morten Karlsen lige skullet vænne sig til.

- Hvis du spørger de amerikanske spillere, så er det jo deres virkelighed og har altid været det. Jeg selv og nogen af vores nordmænd har jo prøvet både op- og nedrykningskampe. Det skaber jo en større forventning om, at der skal nogle resultater på bordet, siger han og fortsætter:

- Det er stadig kompetitivt herovre, og alle spiller altid for at vinde. Jeg oplever ikke, at nogen kaster håndklædet i ringen. Alle spiller efter at vinde og tage mesterskabet. Det strider også imod det, sport handler om. Hvis man har udspillet sin rolle, så bør der også være et personligt drive i forhold til at vinde sine kampe.

Morten Karlsen har foruden jobbet i Orange County SC også været assistent i AGF, cheftræner i HB Køge og U19-træner i FC Nordsjælland. Han slår desuden fast, at han drømmer om at vende retur til Danmark som cheftræner på et tidspunkt.