Generelle

En hård hund ser rødt

Med seks røde kort i sin karriere har den tidligere OB'er og Viborg-spiller Carsten Dethlefsen sammen med Thomas Rytter, Brøndby, rekorden i Superliga-historien. En hård hund med en utæmmelig vindervilje, lyder omgivelsernes beskrivelse

En hård hund. Det er den mest neutralt dækkende beskrivelse, når det handler om den tidligere OB'er og Viborg-spiller Carsten Dethlefsen. Fra 1992, da han skiftede fra barndomsklubben Haderslev KFUM til OB, og til karrieren sluttede som 31-årig i Viborg på grund af slidgigt, løb han ind i seks røde kort.

Dermed er han sammen med den nuværende Brøndby-spiller Thomas Rytter, den spiller i ligaens godt 15-årige historie, der er blevet ramt af rødt flest gange.

I Carsten Dethlefsens tilfælde er det ikke tilfældigt. Han var kompromisløs i sit spil, ja, til tider hensynsløs. Han satsede alt i tacklingerne, og når han kom for sent, gjorde det ondt.

"Du vil smage blod"

Spørger man hos spillere, der har stået overfor ham som aktive, er ord som "decideret ond" nogle af dem, der dukker op. Han var typen, der betragtede en fodboldkamp som krig. "Du kommer til at smage blod," eller "jeg brækker dit ben" kunne han indlede en kamp med at bekendtgøre overfor sin direkte modspiller.

Brian Steen Nielsen – det skal understreges, at han ikke er manden bag ovenstående oplysninger og citater – spillede sammen med ham i OB, blandt andet på det hold, der vandt pokalfinalen i 1993 med 2-0 over AaB. Den nuværende sportschef i AGF tøver ikke med at kalde sin tidligere holdkammerat kompromisløs.

"Ja, han var kompromisløs. Han havde en superfin vinderattitude både til kamp og til træning. Af og til gik han også over stregen. Han var typen, der godt kunne se sig gal på en modspiller, og nogen gange var hans udvisninger åbenlyst hovedløse, fordi han svækkede sit holds muligheder for at vinde ved at blive sendt ud," siger Brian Steen Nielsen.

"Hans kvalitet var hans enorme fysiske styrke, og så var han også helt okay med bolden," siger Brian Steen Nielsen videre.

Carsten Dethlefsen blev født i Tyskland, men flyttede med sin familie til Sønderjylland som et-årig. I ungdomsårene var han et lysende talent i det sønderjyske lokalområde. Det førte ham til OB, hvor han som venstre back eller venstre midtbane viste en enorm gennembrudsstyrke på kanten. Med sin fysiske styrke var han ofte i stand til at trampe bolden igennem på fløjen og skabe farlige situationer med sine indlæg.

Landskamp på Wembley

Richard Møller Nielsen udtog ham en enkelt gang til det danske landshold. Det var til en venskabskamp mod England, hvor Dethlefsen spillede hele kampen som venstre back.

Landstræneren vakte opsigt med én af sine klassiske bemærkninger, da han præsenterede den farvede Dethlefsen inden kampen:

"Selv om han er mørk, ser hans fodboldfremtid lys ud!"

"Han var ekstremt hurtig, og han var en spiller, der var i stand til at lave et enormt tryk på modstanderen. Når han modtog bolden ude i siden, var der pres på modstanderen. Dertil var han uimponeret, en god spiller, der var kontant i sit spil og brugte sin store krop til at sætte sig igennem," siger Richard Møller Nielsen i dag.

"Han var en spiller, man slog sig på, men jeg betragter ham ikke som brutal. Han var en dygtig spiller," siger den tidligere landstræner videre.

Det blev kun til den ene landskamp – for øjnene af 71.970 på det gamle Wembley – for han blev kort tid efter ramt af ankelskader, der forhindrede hans deltagelse på landsholdet, og da han var klar igen, havde andre overhalet ham.

Carsten Dethlefsen har i dag trukket sig ud af fodboldbranchen og det rampelys, der følger med. Han er blevet tilbudt et interview i forbindelse med denne omtale, men har takket nej.