Foto: Getty Images
Generelle

Har købt dansk traditionsklub: Vi vil tilbage i SL

Akademisk Boldklub er blevet opkøbt af en udenlandsk investor, og for traditionsklubbens nye hovedaktionær er målsætningen at gøre tingene helt modsat af, hvordan rigtig mange investorer i fodboldens verden har båret sig ad i de senere år.

En række danske klubber er blevet opkøbt af udenlandske investorer i de seneste år, og den næste i rækken er traditionsklubben Akademisk Boldklub, der aktuelt ligger nummer tre i 2. division. 

AB er blevet opkøbt af investorgruppen Five Castles Football Group LLC (FCFG), som er ledet af den tidligere Red Bull New York-direktør Erik Stover.

I et interview med Tipsbladet fortæller Erik Stover nu mere om sine ambitioner med AB, som den nye hovedaktionær drømmer om at føre tilbage til Superligaen. Ifølge Stover handlede det om at finde en klub med et solidt fundament, da FCGF gik på udkig efter en klub at investere i. 

- Alt det her startede med, at vores gruppe anerkendte de ændringer, der sker i fodboldverdenen, hvor vi gerne vil gøre lidt det modsatte af, hvordan mange investeringer har været. Vi er drevet af vores passion for fodbold og vores ønske om at give tilbage til veldrevne, lokalt forankrede klubber, siger Erik Stover. 

- Det fundament er det, vi alle elsker ved sporten. Det er blevet mere corporate, der er mere drevet af store pengesummer, hvad enten vi taler statsejede klubber eller oligarker. Så da vi begyndte med at lede, tænkte vi i, hvordan kan vi hjælpe med at bygge en klub, der er mere i stil med det, vi voksede op med.

Ifølge Erik Stover var det ret tidligt i processen, at FCFG begyndt at kigge i retning af Danmark. 

- Vi zoomede ret hurtigt ind på Danmark. Danmark har, som du ved, regler imod nogle af de ting, jeg lige nævnte. Fodbolden er prioriteten, og hvis vi kan bringe vores netværk og erfaring til en klub med stolte traditioner, så kan vi gøre en signifikant forskel med det samme. Og sikre, at klubben vokser i et længere perspektiv.

Drømmen er at vinde trofæer
Selvom målsætningen er vende til Superligaen, hvor AB senest optrådte i 2003/04-sæsonen, så understreger Erik Stover, at FCFG ikke har fastsat en deadline for, hvornår målsætningen skal være indfriet.

- Vi har ikke en tidsramme i forhold til det, men alle, der investerer i og arbejder med sport, spiller for at vinde kampe og trofæer. Vi håber på at gøre det samme her og sikre oprykning. Vi ville ikke være her, hvis vi var tilfredse med at være i 2. division eller NordicBet Ligaen. Vores målsætning er åbenlyst at komme i Superligaen, men vi har ikke en tidsramme for det.

Andre udenlandske investorer i danske klubber har satset på at hente udenlandske spillere, men sådan kommer FCFG overhovedet ikke til at gøre tingene i AB. 

- Vi vil altid have fokus på danske spillere først. En af de første ting, vi ønsker, er at arbejde med moderklubben og hjælpe med at bygge akademisystemet op, så det bliver et af de bedste i Danmark. Det er topprioriteten, siger Erik Stover. 

- Vi har lige nu et helt dansk hold, og vi kommer til at bringe spillere ind fra andre lande. Men det er ikke prioriteten. Vi kommer til at lave smarte investeringer i spillere, vi kan udvikle, men vi vil først og fremmest have fokus på danske spillere.

Ifølge Erik Stover vil FCFG med det samme komme til at lave en del ændringer i AB, både i forhold til det sportslige og det organisatoriske. 

- Vi kommer til at fokusere på at investere i menneskelige ressourcer, hvis man kan sige det sådan. Få nogle folk ind til at hjælpe med at professionalisere klubben. Så vi kommer til at lave et antal ansættelser med det samme. Vi kommer også til få flere hjælpende hænder ind til den fodboldmæssige del, siger Erik Stover. 

- Patrick Birch, cheftræneren, har leveret et fantastisk stykke arbejde. Men vi ønsker at give ham nogle flere ressourcer, så han kan fokusere mere på det fodboldmæssige. Så det er der, vi kommer til at have fokus med det samme.

- De næste skridt er at kigge på den professionelle organisation, fx hvordan kampdage ser ud. Merchandise, licenser, billetsalg. Alt det, der følger med en professionel klub. Det vil vi forbedre.

'Red Bull er meget anderledes'
Selvom Erik Stover har en fortid i Red Bull New York, så kommer den nye hovedaktionær ikke til at lade AB indgå i en struktur med søsterklubber i andre lande. 

- Red Bull er meget anderledes. De har haft masser af succes med deres multiklub-strategi. Det var en glimrende karrieremæssig erfaring, men det var en multiklub-struktur, og det er slet ikke det, vi er interesseret i her, siger Erik Stover. 

- Det handler virkelig om det ultra-lokale, om virkelig at fokusere på Gladsaxe-miljøet først, og København generelt. Og når vi har skabt succes med det, så har vi et fundament, vi kan bygge videre på. Så vi kan blive en mere succesfuld klub i Danmark, og forhåbentligt også i Europa.

Erik Stover understreger dog, at investorgruppens store erfaring fra fodboldverdenen kommer til at hjælpe AB meget fremadrettet. 

- En af de ting, der er speciel ved den her gruppe af investorer, er at mange af dem har arbejdet med fodbold i lang tid, i forskellige grene af fodbold. Så vi har et netværk af kontakter, der er præget af stor diversitet på tværs af planeten, siger Erik Stover. 

- Det vil hjælpe os i hvert eneste aspekt, om det så er i forhold til spillerne på banen, trænerne, sponsorforbindelser. Alle de ting vil hjælpe os på både den korte og den lange bane.

Erik Stover kommer selv til at flytte til Danmark, hvor den tidligere Red Bull New York-direktør har tænkt sig at tilbringe en stor del af sin tid. 

- Jeg har lige været været rundt og kigge på lejligheder. Jeg mener, at det er essentielt, når vi taler om lokalt forankrede klubber og om at få relationer til at vokse, at man befinder sig i lokalmiljøet, siger Erik Stover.

- Så jeg vil komme til at bo her i en markant del af året. Min familie er stadig i New York, og jeg vil tage tilbage jævnligt, men jeg kommer til at bruge meget tid her i København.

Akademisk Boldklub står i første omgang med en fornuftig chance for at sikre oprykning til NordicBet Ligaen, idet Gladsaxe-klubben i skrivende stund blot har ét point op til 2. divisions tophold, Aarhus Fremad. 

Akademisk Boldklubs storhedstid var i 1940'erne og 1950'erne, hvor man blev danske mestre hele fem gange. Det seneste mesterskab kom i 1967, mens man fik bronzemedaljer tilbage i år 2000.