"Det er jo ikke fordi der så meget hokus pokus. Det handler om to væsentlige ting: Lys og luft."
Jens Petersen går forrest ned ad cement-trinene og op ad slisken til banen. I dag er stadion tomt. Det er en lille uge siden, Brøndby blev spillet ud af græstæppet og måtte rejse hjem med en lussing på 5-2. Alligevel ligger arealet som et tæt, grønt klæde.
Jens Petersen er direktør for Esbjerg Idrætspark. Det er hans bane, dette her.
TIPS-bladet er taget til Danmarks vestligste SAS Liga-by for at få afsløret en hemmelighed: Hvordan skaber man den perfekte fodboldbane på nordlige breddegrader, når der skal spilles fodbold inden græsset begynder at gro. I dette forår har spillerne i Danmarks fornemste fodboldrække kæmpet i knoldede roemarker og plørede mosehuller. Undtagen i Esbjerg. Vinteren igennem har det esbjergensiske græstæppe stået som skole-eksemplet.
Hvad er hemmeligheden. Hvilke kneb benytter de sig af i det vestjyske?
Tjah, ifølge Jens Petersen er der altså ikke tale om "hokus pokus."
Sol i december og januar
"Vores stadion er åben. Det betyder, at græsset får sol og luft, også i december og januar. Man kan jo se rundt omkring i Europa, at det er det, der er det store problem. Hvis græsset ikke får sol, vind, blæst og lys kan det ikke gro," uddyber han.
Men der er også en anden faktor, som stadion-direktøren ikke direkte nævner: Kærligheden. Til græsset og til fodbolden.
"Jeg har det jo lidt med den her bane, som med min græsplæne derhjemme. Jeg behandler den på samme måde. Når målmændene varmer op, slider det hårdt på græsset i det lille felt. Det er værre end to kampes slid. Vi kan skåne banen ved at lade spillerne varme op ovre på atletikstadion. Men i dag er opvarmningen jo en del af showet," siger han og har svært ved at skjule sin beklagelse.
"Hvis det regner et par dage før en hjemmekamp går jeg da og spekulerer på, om banen kan klare det. Sådan var det i hvert fald før i tiden," fortæller han.
Succes-historien om græsbanen i Esbjerg starter for knap to år siden. Indtil da havde banen især svært ved at klare for meget vand. Den blev blød og pløret. Men så installerede Esbjerg kommune varme.
Drænsand og muld
"Banen blev bygget op fra bunden. Ned i 70 centimeters dybde blev alt fjernet, og der blev lagt nye dræn og varmerør i den. Hullet blev fyldt op med drænsand og muld i det rigtige blandings-forhold, og til sidst blev der lagt rullegræs. Og det har endnu ikke været nødvendigt at skifte græstæppet," forklarer Jens Petersen.
Små hvide kugler, der smitter af på skoene, når man går hen over græsset, fortæller at der lige er blevet gødet. Om få uger vil det være nødvendigt at slå græsset tre-fire gange om ugen. Lige nu er det nok med én gang.
"Banen bliver gødet, priklet og vertikal-skåret. Men vi tromler den ikke. Det var problemet i Brøndby 2. påskedag. Spillerne vil gerne have en jævn bane og beder om at få den tromlet. Men jo mere man tromler, jo mere kompakt bliver jorden, og så kan vandet ikke trække væk og lægger sig i stedet ovenpå græsset," forklarer Jens Petersen.
Esbjerg er jo ikke det eneste sted, der er lagt ny bane med varme. Undrer det dig at det kniber at holde en god bane andre steder?
"Tjah, lidt kan det da godt undre. Banerne har jo ikke været specielt gode i hverken Odense eller Viborg. Specielt sydenden i Viborg er frygtelig, men det hænger jo sammen med, at solen ikke når ned på grund af tribune-taget. Aalborg Stadion så fin ud den den anden dag, lagde jeg mærke til. Vi kan ikke snyde naturen, så enkelt er det," siger Jens Petersen.
Royal League uden problemer
Både SAS Liga-holdet og Esbjergs andethold i 2. division spiller hjemmekampe på stadion. Og Jens Petersen mener ikke, at det ville være et problem at afvikle Royal League i februar.
"Vi gjorde det jo sidste vinter uden problemer. Her viste dræningsevnen sig at være virkelig god. Men selvfølgelig er banen mest sårbar i ydersæsonerne," siger han.
Med den ny-anlagte bane blev der også installeret varme. Men man skal være forsigtig med varmen, forklarer Jens Petersen.
"Man kan ikke bare sætte fuld drøn på. Det ødelægger græsset. Det kan heller ikke nytte noget at snyde naturen og varme jorden op, så græsset gror udenfor sæsonen. Varmeanlægget er kun godt til at holde banen frostfri, og det skal gøre omhyggeligt op til den første kamp efter vinteren. Vi kører aldrig med en temperatur over fire grader," siger han.
Viggo og mågerne
Ellers handler det om at tage hensyn. Udeholdene kan det være lidt svært med, men Esbjerg-spillerne og -trænerne har Jens Petersen altid haft et godt forhold til.
"De er jo også interesseret i at spille på så god en bane, som muligt. De trænere, vi har haft, Troels Bech, Ove Pedersen, Viggo Jensen, behandler banen som om, det var deres egen. Især Viggo. Hvis der gik nogle måger omkring herude skulle han nok sørge for, de kom væk," fortæller Jens Petersen.
Men hvad med kunstgræs. Det er meget nemmere at holde ved lige?
"Kunstgræs? Aldrig i livet. Så gider jeg ikke gå ud og se fodbold mere. Det bliver alt for forudsigeligt. Det er lidt som dengang vi spillede på tørrepladsen hjemme i gården i gamle dage. Dér smed vi os heller ikke i glidende tacklinger. Det vil man heller ikke gøre på kunstgræs. Man indretter sig efter forholdene. Kunstgræsset er godt som alternativ i vintertræningen. Men rigtig fodbold skal spilles på græs. Man må godt have mudder på tøjet, når man har spillet en fodboldkamp," slår Jens Petersen fast.
Og så længe underlaget er som på Esbjerg Stadion, er det heller ikke noget problem.

Det er ganske enkelt en fiasko, Jacob Neestup

Roser Jon Dahl Tomasson efter bizart forløb

Advarer Danmark mod megatalent: Utroligt!

I svime over dansker: Herregud, altså!

Grund til bekymkring?

Anton Gaaei i skurkerolle: Shit!

FC Barcelona er rasende

Brian Riemer: ‘Han var ikke aktuel for Danmark’

Eriksen skal til Superligaen til sommer

Revser FCK-boss: Useriøst!

Riemer lettet over Højlund: ‘Gjorde mig så glad’

Danmarks nye bomber: ‘Derfor var beslutningen nem’

Scorer kvart milliard: ‘Fedt med den kontrakt’

Hård kritik af David Nielsen: ‘En svinestreg’

Stjerne afslører: ‘Var tæt på at dø’

Italiensk legende amok i tv-studie

Rundens Hold i Superligaen – 22. runde

Nyt Kvistgaarden-afbud

Hylder holdkammerat: ‘Han er vanvittig’

‘Priske ødelagde det hele’

‘Nu skal vi fandme have en jacuzzi!’

Karlsen jubler: Det er det, han bliver betalt for!

Ruben Amorim: En skam for Højlund

Bekymret Sune Smith: Vi er pissehårde ved hinanden

Dybt frustreret Gammelby: Hellere på røv og albuer

Flyvende fødselar: En af de bedste dage i mit liv

Grinede ad FCK-fans: ‘Jeg vil bare sige tak’

Hemmelighedsfuld Wass: Stod bare “Jeg elsker dig”

Ærlig Achouri: ‘Jeg giver ingen ting til holdet’

Deportivo dominerer mandagskamp i Segunda

Sune Smith: Onugkha ville være stærk at have

FCN snydt af VAR? “Ligner noget børnene har lavet”

Intern uro i Real Madrids omklædningsrum

Tidligere AGF-træner stikker til Brøndby: Pinligt!

Brøndby IF: Vi anmelder det til politiet

Kent Nielsen i opråb: Lad nu være!

Jacob Neestrup: ‘Jeg er ked af det’

Brøndby-spillere mødt af pibekoncert

Endelig! Rasmus Højlund scorer – se målet her

Delaney sætter foden ned: Det er sidste gang!

Frederik Birk: Nu starter Mission 2.0

Glad Pentz: Vi skal bygge videre

Sæt kryds: Her lander Superliga-kampprogrammet

Silkeborg-fans angrebet med kanonslag

Så har vi balladen igen: Nedsmeltning hos FCK!

Han satte ild til Lyngby Stadion!

Katastrofe afværget: Nu står Brøndby ved skillevej

Ryster I i bukserne, FCK? 20 minutters FCM-vanvid

Aldrig sket før i Superligaen

Wow! Gammelby med drømmekasse mod BIF

Vallys sender Brøndby tilbage i top seks

Brøndby i knæ: Adamsen hamrer SIF i front

‘I har SÅ mange penge – så køb dog ind!’

– Den mest definerende spiller for et hold

‘Mange af os jyder synes, det klinger hult, Birk’