Video : Tipsbladet
Generelle

Nye agent-regler: Det skal de leve op til nu

DBU har nu fået implementeret de rammer, som FIFA besluttede i december.

Reglerne for danske agenter er blevet lavet om. Det står klart efter, at DBU's bestyrelses har valgt at implementere det agent-cirkulære, som FIFA tilbage i december lavede rammerne for.

Det oplyser DBU på fodboldforbundets hjemmeside.

Alle nationale forbund har haft indtil 30. september i år til at implementere reglerne for at være fodboldagent, og en af de nye regler handler om, at man ikke længere kan være det uden en licens fra FIFA.

For at opfylde de nye krav skal fodboldagenter gennemføre og bestå en eksamen i forbindelse med, at de kan opnå en FIFA-licens. Der er endvidere lavet begrænsninger for størrelsen på agenthonorarer. Eksempelvis må man højest modtage 10 procent af prisen på en handel. 

Derudover vil de være begrænset adgang til dobbeltrepræsentation, som en agent både repræsenterer en klub og en spiller samtidig.

De nye regler har dog ikke været uden modstand, og i øjeblikket er det ved at blive undersøgt af sportens voldgiftsret CAS og EU-domstolen, om de nye regler strider imod EU-konkurrenceretlige regler.

Her oplyser DBU, at det nationale regelsæt vil blive revideret, hvis den europæiske domstol kommer frem til, at der er problemer.

DBU-formand Jesper Møller udtaler følgende i forbindelse med de nye regler.

- Jeg vil gerne takke alle parter, som har bidraget til implementeringen af reglerne. Vi har respekt for, at de nye regler kan give udfordringer, lige som vi er opmærksomme på retssager hos andre fodboldforbund, siger han og fortsætter:

- Vi er forpligtet til at implementere regler nu, og vi glæder os over, at FIFA intensiverer fokus på international gennemsigtighed på området, lyder det fra Jesper Møller.

De nye regler træder i kraft 1. oktober 2023.