Video : Tipsbladet
La Liga

- FC Barcelona kigger på dansk stjerne

Mange pile peger mod et eventuelt sommerskifte til FC Barcelona for danske Morten Hjulmand.

Morten Hjulmands karriere har de seneste år kun gået én vej, og det er lodret op.

Selv om han blot er i gang med sin første sæson i Sporting CP, så har han stort set ikke skulle bruge nogen tid på at etablere sig på Ruben Amorims velsmurte mandskab. Hjulmand er nærmest fra dag ét gået ind på den centrale midtbane og gjort pladsen til sin egen. Han har utvivlsomt en nøglerolle på Sporting-holdet, der lige nu er det bedste bud på en portugisisk mester. 

Spørgsmålet er så, hvor længe Hjulmand overhovedet kommer til at være i Lissabon-klubben.

Amorim rygtes heftigt væk på grund af de gode resultater, og særligt FC Barcelona skulle være varme på ham. Klubben kigger ligeledes på Morten Hjulmand, så et dobbelt-skifte til den spanske storklub er bestemt ikke urealistisk.

Det fortæller den italienske transferekspert Gianluca Di Marzio til Tipsbladet. 

- Hjulmand kan følge Amorim, så vi må vente med at se, hvor Hjulmand tager hen. Amorim kan virkelig godt lide Hjulmand, så hvorend han nu skifter hen, der kan Hjulmand meget vel følge efter.

- Barcelona kigger på ham. Tottenham var tidligere sat i forbindelse med ham, men de er ikke interesseret i ham mere. Barcelona derimod kigger afgjort på ham, fortæller Di Marzio, inden han sætter punktum:

- Jeg tror, at han er klar til at tage næste skridt i sin karriere. Han spillede rigtig godt i Lecce, og nu gør han det også godt i Sporting. Han er virkelig en dygtig spiller.

Derfor er han så god
Dermed er det altså slet ikke utænkeligt, at Sporting kan risikere både at miste træner og profil til samme klub til sommer, men helt præcis hvor godt gør Morten Hjulmand det i Portugal? 

Tipsbladet er gået sammen med Opta for at finde ud, hvor vigtig Hjulmand netop er for Amorim og Sporting.

Her er konklusionen, at Hjulmand er en vanskelig spiller at blive klog på ud fra et statistisk perspektiv, fordi mange af hans kvaliteter er uden bold. Ikke desto mindre har Opta nogle interessante betragtninger, som siger en del. 

Morten Hjulmand spiller som en af Sportings to centrale midtbanespillere i Amorims 3-4-3-formation. Her har han masser af ansvar i opbygningsspillet, hvor det kun er de centrale forsvarsspillere, som i snit har flere afleveringer pr. kamp end danskerens 60.

Morten Hjulmand spillede blot 55 minutter i Sportings seneste ligakamp mod Farense i søndags, men nedenstående passmap viser tydeligt, at meget af spillet går igennem Hjulmand (nummer 42), som i stor grad holder spillet kørende.

Hjulmands touchmap for hele sæsonen i ligaregi viser også, at han primært gør sig omkring midterlinjen.

Han er altså en central del af Sportings spil med bolden, men som Opta konkluderer, er han ikke et kreativt geni, som skaber den ene chance efter den anden. Han tager heller ikke dødbolde, og han er ikke nogen imponerende dribler.

Til gengæld har kun to centrale midtbanespillere i ligaen været involveret i flere opbygningssituationer, som har resulteret i et skud end Morten Hjulmand, og blot en enkelt spiller har haft en fod med i opbygningsspillet, som er endt i et mål, end Morten Hjulmand. Dette hvis vi fjerner spillernes egne skud og chancer.

Som Opta nævner indledningsvist, så er det i spillet uden bold, at Morten Hjulmand særligt excellerer. Dette med hans overblik og evne til at læse spillet. Morten Hjulmand er den Sporting-spiller, som har vundet bolden flest gange på banens midte, og så er han ligeledes den spiller i truppen med flest vellykkede tacklinger. 

Der er altså ingen tvivl om, at skulle Sporting miste Ruben Amorim til FC Barcelona, og skulle han tage sin danske midtbanehjerne med sig, så vil Barcelona få sig en spiller, som vil få alle de overordnede dele til at fungere fra sin plads i hjertet af motoren. 

Hjulmand har lynhurtigt etableret sig som en profil i Amorims 3-4-3-system, og når man ligeledes ser på, at FC Barcelona af nød har brugt en central forsvarsspiller som Andreas Christensen som defensiv midtbanespiller på det seneste, så er det måske ikke utænkeligt, at det bliver en anden dansker, som i fremtiden ender i lige netop den rolle.