Video : Tipsbladet
La Liga

Før El Clasico: Barca drømmer igen om storhed

Efter nogle svære år er Barcelona ved at genfinde sig selv. Xavi har igen fået catalanerne til at levere en form fodbold, der står mål med egen selvforståelse, og de unge talenter viser vejen efter nogle magre år. Men økonomisk kaos truer fortsat i horisonten.

I'm on the highway to hell.

Lyden af AC/DC runger ud over Camp Nou, da Barcelonas spillere løber på banen for at varme op til kampen i Europa League mod Galatasaray.

Det er den sang, samtlige af klubbens hold akkompagneres af, og tidligere var det oplagt at drage konklusionen, at Barcelona var på vej direkte mod helvede efter et par forfærdelige år med økonomisk kaos, skandaler og manglende sportslig succes.

Men lytter man godt efter, er det i stedet en anden strofe fra sangen, som Barcelonas fans nu kan finde mening i.

Hey mama - Look at me - I'm on the way to the promised land.

For Barcelona er på rette vej. Siden Xavi blev præsenteret som ny træner i Barcelona den 5. november sidste år, er håbet vendt tilbage.

Et håb om, at Barcelona igen nærmer sig det forjættede land. Denne aften står den dog på europæisk fodbold på næstøverste klasse, og det sker blot 24 timer efter, Real Madrid har leveret en af sine største præstationer og sendt PSG ud af Champions League med en samlet 3-1-sejr på en mindeværdig anden halvleg. Det er også det, der tales om uden for stadion blandt de fans, der er mødt op denne aften.

Así gana el Madrid, som en Barcelona-tilhænger fortæller i køen til indgangen til sin kammerat. Sådan vinder Real Madrid. Sagt med lidt foragt for, hvordan Real Madrid kunne rejse sig i løbet af en kamp, hvor de ikke syntes at være i nærheden af et brugbart resultat.

Men måske der også er lidt misundelse i stemmen, for de senere år har Barcelona stået i skyggen af Madrid, både Real og Atlético, som de har måtte se rende med mesterskabet de to seneste sæsoner.

Det plejede at være Barcelona, der sad på tronen i spansk fodbold med otte spanske mesterskaber fra 2009 og frem. Det plejede at være Barcelona, der leverede de storslåede comebacks.

Det er kun fem år siden, næsten på datoen, at Barcelona fuldførte Champions Leagues største comeback, da de vandt 6-1 mod selvsamme PSG i en utrolig slutfase med tre mål i de sidste syv minutter. Dengang brød pressepladserne ud i en uforglemmelig eufori, fans græd, spillere jublede, og Gerard Piqué bad byens hospitaler om at være klar om ni måneder, når en masse nye Barcelona-fans ville blive født.

Det var en festaften og et Camp Nou, som det aldrig er set før. Men det blev også en svanesang, hvor Neymars afsked senere på sommeren indledte et sportsligt fald, som toppede denne sommer med farvel til Lionel Messi.

Det har taget lang tid at komme sig over den afsked, og det er først her i 2022, at man igen begynder at tro på, at Barcelona kan dominere igen i både La Liga og Champions League.

La Masia viser vejen ud af mørket
Når Real Madrid og Barcelona mødes søndag, er det med Barcelona som underdog. Et nyt nederlag til rivalerne vil i givet fald være det femte i træk. En serie, der ikke er set værre siden begyndelsen af tredserne, hvor det var Alfredo di Stéfano, Ferenc Puskás og Paco Gento, der førte an i hovedstaden.

I ligaen er Barcelona aktuelt 12 point bag rivalerne fra Real Madrid, ligesom de er ude af både Champions League og Copa del Rey, så hvorfor fornemmer man et håb og en tro på en bedre fremtid?

En af forklaringerne er, at de mange skandaler, der har klæbet sig til klubben de senere år, virker til at være lagt i baggrunden.

Den upopulære Josep Bartomeu er fortid, og Joan Laporta har i sin anden præsidentperiode været med til at ændre fortællingen. Bartomeu var en lidt introvert, kejtet vil nogen hævde, frontfigur, mens Laporta har formået at sætte sig selv i scene ved enhver given lejlighed.

Som da han hængte et stort banner op i nærheden af Santiago Bernabéu i forbindelse med præsidentvalget, eller da han ved præsentationen af Xavi, trods en på det tidspunkt niendeplads i ligaen og et økonomisk morads, stod og sang klubsange sammen med de fremmødte fans, mens han fortalte om den gyldne fremtid, der var i vente.

Pressen elsker ham, og han elsker at optræde i pressen.

Men varm luft virker kun, hvis den veksles til medvind på banen, som det har været tilfældet de seneste måneder. I 15 La Liga kampe har Barcelona under Xavi hentet 2,27 point i snit, og de har spillet sig op i ligaen, hvor de nu indtager en tredjeplads.

I fire af de seneste seks kampe har de scoret fire mål, og hele 22 spillere er kommet på måltavlen i løbet af sæsonen. Rekord for et hold i La Liga i dette århundrede. De mange forskellige målscorere siger noget om den store udskiftning, der har været i truppen i løbet af sæsonen, men også noget om, hvor mange unge spillere, der har fået chancen.

Det berømte talentakademi, La Masia, var i mange år livsnerven for Barcelona, men det var som om, den gyldne kilde var ved at tørre ud. Ronald Koeman fik meget kritik for sin tilgang til spillet, men det var under hollænderen, at klubben igen begyndte at se nedad, når der skulle forstærkes.

Gavi, Nico González, Ez Abde, Álex Balde, Ferran Jutglà og Ilias Akhomach har alle fået deres debut i denne sæson efter at være kommet igennem enten ungdomsafdelingen eller B-holdet, og flere af dem er allerede blevet profiler under Xavi. Barcelonas Dream Team er nu blevet til Dream Teen, som klubben ynder at udtrykke det på de sociale medier, og når man samtidig råder over Ansu Fati samt Pedri, der vandt Golden Boy prisen i 2021, så er der grund til at tro på, at fremtiden bliver mere lys.

”Historien har vist os, at de største triumfer, vi har opnået, er sket, hvis minimum 50 procent af spillerne på førsteholdet har været fra La Masia,” som Albert Capellas, der i sommeren 2021 vendte tilbage til Barcelona og La Masia, har forklaret det. Det antal nærmer Barcelona sig langt om længe igen.

Også lidt af nød grundet nogle økonomiske udfordringer, men mere om det lidt senere.

Økonomiske udfordringer
Barcelona har op til kampen mod Galatasaray solgt flere billetter til stærkt reduceret pris. Klubben vil have flere fans på stadion, og selvom 61.740 tilskuere er langt fra udsolgt på et Camp Nou med plads til knap 100.000, så er det væsentligt bedre end tidligere på sæsonen, hvor lavpunktet var 31.378 mod Dynamo Kiev i en afgørende kamp i Champions League.

Barcelona skal gøre sig fortjent til Camp Nous kærlighed, og en af måderne er at levere mere helhjertede præstationer. Tidligere trissede spillerne først ud til opvarmningen tyve minutter før kampstart, og efter et par lange afleveringer frem og tilbage luntede de ned mod omklædningsrummet igen.

Med Xavi er historien en anden. 32 minutter før kampstart løber Barcelonas spillere ind på banen, og de klassiske lange afleveringer er blevet udskiftet med positionsspil og genpres, inden der spilles fem mod fem, hvor de offensive spillere skal forsøge at spille sig igennem forsvaret med Marc-André ter Stegen inde i målet.

Hele tiden med opildnende råb fra de assisterende trænere, der forlanger et par hurtige spurter, inden spillerne løber tilbage i omklædningsrummet.

”Rivalerne må ikke slå os på intensiteten. Det er værdier, som vi har arbejdet hårdt på, og som vi skal fastholde,” forklarer Xavi på pressemødet efter kampen.

Intensiteten fejler da heller ikke noget hos Barcelona denne aften, hvor der dog mangler kvalitet med bolden. Xavi reagerer i pausen og sender Sergio Busquets, Gerard Piqué og Ousmane Dembélé på banen, mens der i presserummet på Camp Nou tales om, hvad Barcelona skal gøre bedre i anden halvleg og frem mod den kommende sæson.

Der tales om de mange spillertilgange, som de spanske aviser flyder over med, og navne som Erling Haaland og danske Andreas Christensen er dem, der bliver hyppigst nævnt.

Nordmanden er den helt store drøm i Catalonien, da en potentiel tilgang kan blåstemple Barcelonas projekt og yderligere vise vejen tilbage mod toppen, men det er kompliceret. Ikke mindst da La Liga nogle dage efter kampen kan offentliggøre lønbudgetterne for samtlige hold i de to bedste rækker.

Her fremgår det, at Barcelona har en negativ saldo på 144 millioner euro. Det har ikke nogen konsekvenser for indeværende sæson, men hvis ikke de går i nul, så skaber det problemer i den kommende sæson, hvor de vil være underlagt af den regel, der betyder, at de kun kan bruge 25 procent af de penge de tjener på salg af spillere til at købe nye spillere.

Set i det lys er en gratis Andreas Christensen yderst interessant for catalanerne, mens drømmen om Erling Haaland nok mest af alt forbliver en drøm.

Måske hjælper de penge, FC Barcelona får for at sælge et kæmpesponsorat af klubben til Spotify, en handel der blev officiel tirsdag 15. marts, få dage før El Clásico. Kritikere lurer til gengæld på, hvor mange kommercielle rettigheder, man i sidste ende giver Spotify, og hvad aftalen, der meddeles at være et par milliarder kroner værd, i sidste ende spytter i Barcelonas kasse.

Et bump på vejen
De kunne ellers godt have brugt en målscorer mod Galatasaray, da de for første gang i 96 dage går fra banen uden at score. Intensiteten og spillet er bedre i anden halvleg, men de har svært ved at nedbryde et godt organiseret tyrkisk hold, der holder stand. Denne aften er det svært at få øje på en snarlig tilbagevenden storhed, men måske det er i de små nuancer, at det store billede skal ses.

For selvom 0-0 på hjemmebane mod et midterhold i Tyrkiet ikke udløser euforisk jubel, så efterfølges slutfløjtet heller ikke af rungende tavshed eller piften, som det oftest var tilfældet under Ronald Koeman.

Selv problembarnet Ousmane Dembélé, der for godt en måned siden blev piftet ud af selvsamme fans, modtager nu en hyldest, hver gang han er på bolden. Camp Nou er igen bag sit hold, og de anerkender indsatsen fra deres helte, inden de siver ud i den halvkølige aften.

Aftenens resultat er et lille bump på vejen, som Xavi nøgternt konstaterer det på pressemødet under Camp Nou efter kampen, men heller ikke mere end det. Og han har ret. Tre dage senere leverer de en overbevisende indsats, da de besejrer Osasuna med 4-0 med en af sæsonens bedste præstationer.

Barcelona er for alvor tilbage på rette spor. Der er håb om en bedre fremtid. Håb om, at de igen kan få overhånden i forhold til Real Madrid.