Landshold Anders Dehn

Dansk EM-spillers opsang: Fuldstændig hjernedødt

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Selv om man ikke bliver regnet for det største talent som teenager, kan man sagtens nå langt alligevel. Det er Joakim Mæhle et levende bevis på.

Af Anders Dehn

Som ung kom Joakim Mæhle fra baghjul, men nu har han overhalet dem alle. Han står foran en EM-slutrunde på hjemmebane og ligner et af landstræner Kasper Hjulmands farligste kort, selv om han spiller i forsvaret. Den rejse kan andre lære noget af, siger Mæhle i et interview med Politiken.

Ifølge ham betyder det "ikke en skid", hvis man ikke bliver udtaget til de første ungdomslandshold, eller hvis der er andre spillere foran i køen til spilletid hjemme i klubben. Der kan alligevel nå at ske så meget fra teenageårene, til man bliver voksen.

Derfor ser landsholdsbacken også bekymrende tendenser i nutidens ungdomsfodbold.

- Fra flere steder har jeg hørt, at nogle af de unge spillere i Danmark får skrevet ind i deres ungdomskontrakter, at de skal starte inde på førsteholdet i deres aldersklasse. Det er fuldstændig grotesk, synes jeg. Konkurrencen skal da være åben, så de bedste spiller – ikke bare dem med den rigtige kontrakt, siger Mæhle til Politiken.

- Det er også svært at vurdere en 15-årig ordentligt, for man er slet ikke færdigudviklet. Man kan nå at udvikle sig teknisk, taktisk, mentalt og måske især fysisk. Der sker så meget i de år. Jeg synes, det er fuldstændig hjernedødt, hvis man laver sådan nogle aftaler med unge spillere. Der går så meget fremtidigt talent til spilde.

Det er bare 11 måneder, siden Joakim Mæhle debuterede på A-landsholdet, og U-landskampe spillede han "kun" otte af. Det var altså først i de tidlige seniorår, at han markerede sig som en af de bedste i landet på sin position.

Mæhle er desuden ikke den eneste landsholdsspiller, hvis vej til EM har været fyldt med omveje. Her gennemgår vi samtlige 26 spillere og deres største nedture eller personlige skuffelser i karrieren.