• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Anders Dehn

Ekspert om DBU: Det ser tosset og dumt ud

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

DBU har begået en brøler ved at true en dansk fan om bortvisning fra Parken på grund af et Qatar-kritisk banner, mener kommunikationsekspert.

Af Anders Dehn

- Man skal huske, at der skal være sammenhæng mellem det, man siger, og det, man gør.

Henrik Kjerrumgaard, kommunikationsekspert og stifter af bureauet White Cloud, mener, at DBU har begået en brøler. Det handler om, at en dansk landsholdsfan i går blev truet med bortvisning fra Parken, fordi han havde et banner med påskriften "Boycott Qatar 2022".

Centralt i DBU's tilgang til den skandaleombruste VM-slutrunde er, at forbundet fører en kritisk dialog med Qatar og FIFA, og at man lægger pres på for forandring. Men når forbundet samtidig ikke tillader, at en fan i Parken kan udøve kritik mod selvsamme slutrunde, svækker DBU's troværdighed, mener Kjerrumgaard.

- Det ser både tosset, dumt og uheldigt ud, at man fjerner en mand, der står på stadion med et banner, hvor der står "Boycott Qatar 2022". På sin vis er stadion ligesom Bilka, et privat område, hvor man må gerne sige: "Her må du ikke være nøgen, du må ikke have et Tibet-flag, du må ikke dit og dat." Men DBU har sagt, at de gerne vil have kritisk dialog og lægge pres, og nu hvor det bliver konkret, vælger DBU at sige, at de ikke vil have banneret, siger Henrik Kjerrumgaard.

- Parken er privat område, så nogle bestemmer, hvad man må og ikke må. Men mange vil tolke det, som at en mand vil sige noget, "og det gad I så ikke høre på". Derfor er det kommunikativt en fejl af DBU. Og kommunikativt kan det blive en alvorlig ridse, fordi de netop har forsøgt at sælge os historien om, at de har en kritisk dialog med Qatar og gerne vil flytte FIFA.

"Hvis FIFA siger bøh, så hopper vi"
Han mener, at DBU skal passe på, at forbundet ikke bliver opfattet som værende lige så moralsk anløbent som FIFA.

- Det viser, at DBU kommer til at stå et utrolig svært sted. Det er her, hvor DBU skal være i stand til at vise os andre, at der ligger handlinger bag. Ellers ender de præcis samme sted, som FIFA står: "Vi ved godt, at Qatar bryder menneskerettighederne, en masse mennesker måske er døde, men vi er ligeglade, fordi der er så mange penge i det her."

- DBU har prøvet at placere sig et sted, hvor de ikke var lige så gustne som FIFA. En hændelse som den i Parken gør, at så er de jo bare ligesom FIFA i folks øjne.

Derfor er der i Henrik Kjerrumgaards øjne kun én god løsning for DBU:

- Det begavede at gøre er at gå ud og sige: "Det var en fejl, og vi beklager over for manden."

DBU har dog via kommunikationschef Jakob Høyer forsvaret episoden med, at man bare fulgte UEFA's regler. Han har siden over for Ritzau rettet det til FIFA's regler. Den position er dog svær at komme godt ud af, mener Henrik Kjerrumgaard. Tekniske svar på det, som mange vil opfatte som et brud med egne principper, er sjældent effektive.

- Hvis de siger, at der er nogle FIFA-regler, så siger DBU også: "Hvis FIFA siger bøh, så hopper vi."

Henrik Kjerrumgaard forudser, at bannerepisoden kan ende med at ride DBU som en mare. For hvis andre fans bliver tilstrækkeligt provokeret af det budskab, som episoden sender, kan de måske finde på at udfordre DBU ved at tage endnu flere lignende bannere med i Parken fremover.

På den måde kan situationen minde om den, der har udspillet sig på Amager Fælled i København, hvor en gruppe engagerede aktivister har haft held med at stoppe kommunens planer om at omdanne natur til bebyggelse.

Kjerrumgaard fremhæver, at fodboldfan eksempelvis tidligere har starten en underskriftsindsamling mod VM i Qatar, og at samme aktivistiske linje kan gå igen.

- DBU skulle måske overveje at se på Amager Fælled-sagen. Der er nogle græsrodsorganisationer, der kan lave meget larm og gøre det længe. Man kan ikke sige, at majoriteten af befolkningen vil være ligeglad. Hvis man er oppe mod inkarnerede aktivister, kan det blive en sag for DBU, som Amager Fælled har været for Københavns Kommune, siger han.

Også den fan, der havde banneret med, undrer sig over, at han fik det fjernet. Læs interview med ham her.