• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Kenneth Jensen

EM-seedning: Derfor kan førstepladsen blive vigtig for Danmark

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Danmark kæmper lige nu for at komme med til EM, og det ser godt ud efter den danske sejr over Schweiz lørdag. Men danskerne skal ikke hvile på laurbærrene - en førsteplads i puljen kan vise sig at blive yderst vigtig.

Af Kenneth Jensen

Fodboldlandsholdet sled sig lørdag til en sejr på 1-0 over Schweiz, og der er ingen tvivl om, at den sejr er vanvittig vigtig i kampen om at komme med til EM, der blandt andet afholdes i Danmark i sommeren 2020.

For med sejren over Schweiz er det danske hold meget tæt på at tage en af de to billetter fra gruppespillet, der også tæller Irland. Og med en sejr over Gibraltar og point i Irland, er Danmark med sikkerhed en af de to nationer, der kommer med til EM fra gruppen.

Danmark kan dog også komme med til EM med en sejr over Gibraltar og et nederlag til Irland, hvis Schweiz ikke får seks point i landets sidste to kampe. Schweiz vandt tirsdag 2-0 over Irland og spillede sig dermed tilbage i en god position i forhold til at slutte som en af de to øverste. 

Første og største fokus for Danmark er naturligvis at få fat i EM-billetten, men kan man samtidig sikre sig førstepladsen i gruppen, er det med at gå efter den. Den vil nemlig sikre Danmark et bedre udgangspunkt i forhold til kvalifikationen.

Læs også:Schweiz' landstræner: Danmark vinder gruppen

Det handler nemlig om seedning, og gruppevinderne bliver seedet bedre end de hold, der ender som toere i deres grupper.

Forklaringen er besværlig:

- De 20 gruppevindere og toere - samt de fire hold, der kommer via Nations League - bliver placeret i fire seedningslag af seks hold i hver.

- Derfra skal man så fordele holdene. Danmark ved eksempelvis allerede, at man ender i Gruppe B, hvis man kommer med, og man ved også allerede, at Rusland er i samme gruppe, da russerne allerede har kvalificeret sig og ender i gruppen.

Læs også:Her er kravet: Sådan kommer Danmark til EM

- Dermed er der to pladser tilbage, forudsat at Danmark kvalificerer sig, og hvem de to hold skal være, afhænger af seedning og nærmere information fra UEFA om, hvordan man fordeler i de ledige grupper. Det er altså fortsat forbundet med lidt usikkerhed.

- Men man ved allerede nu, at Danmark ikke kommer til at møde følgende lande: Italien lander i Gruppe A, Holland og Rumænien i Gruppe C, hvis de kvalificerer sig, England i Gruppe D, Spanien i Gruppe E, hvor Irland også ender, hvis irerne kommer med til EM. I Gruppe F ender Tyskland og Ungarn, hvis de kommer med til EM.

- Seedning til EM foregår ud fra præstationerne i kvalifikationen. De seks bedste puljevindere fra EM-kvalifikationen ender i seedningslag 1. De fire dårligste puljevindere og de to bedste toere ender i seedningslag to. I seedningslag tre ender kvalifikationens tredje-, fjerde-, femte-, sjette-, syvende- og ottende-bedste toere. Og i sidste seedningslag ender de to dårligste toere og de fire Nations League-deltagere.

- Kan Danmark vinde gruppen foran Irland eller Schweiz, stiller man sig altså bedre, da man potentielt kan undgå et hold fra et af de øverste seedningslag. Som Belgien eller Frankrig. Ender man derimod som toer, som Rusland i øvrigt også gør det, er det meget muligt, at Danmark skal have et af kvalifikationens bedste hold med i sin gruppe.

Læs også:Højbjerg om behandling af Premier League-kolleger: Noget svineri

Læs også:Højdepunkter: Schweizisk sejr holder liv i spændingen i Danmarks gruppe

Læs også:Dansk tomålsskytte: Hareide bruger de spillere, der passer bedst til kampen

Læs også:Robert Skov om vennen Dolberg: Der ligger store følelser bag

Læs også:Preben Elkjær på belgisk hospital: Hasteindlagt og opereret

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020