Video : Tipsbladet
Landshold

Thomas Gravesen bekymret: Det ser ikke godt ud!

Thomas Gravesen peger på én ting, der bekymrer ham, og tre nøgler til en succesfuld dansk EM-sommer.

Kasper Hjulmand kunne knap nok have bedt om en bedre resultatmæssig optakt til EM. To testkampe, to sejre, fem mål og fornemme takter fra en masse spillere.

Og optimismen forud for slutrunden bobler også så småt hos Tipsbladets EM-ekspert Thomas Gravesen.

- En ny sejr og igen en flot præstation i momenter. Det, jeg vil tage med fra de to kampe, er, at det danske landshold har scoret fem mål. Det tager jeg med og er positiv og optimistisk forud for EM, fordi vi ser et landshold, der kan i momenter lave fem mål.

- Vi har midtbanespillere, der klokker ind med et mål, og et mål fra Yussuf som joker… Vi ser et landshold, der lige så stille er ved at finde tilbage til det, der gjorde dem rigtig stærke, lyder det fra “Graver” søndag morgen.

Den store bekymring
Det hele er imidlertid ikke til at juble over.

Særligt det danske landsholds forsvarssituation har været meget omtalt, i og med at der har været lidt tvivl om Simon Kjær og Andreas Christensens status forud for EM.

Det er nemmere at følge en anfører, der kan spille, frem for en, der kan snakke, for det er trænerens job at snakke

Og det bekymrer også Gravesen.

- Der er mange bekymringer om forsvarssituationen, men jeg synes, at vi så en fremragende præstation fra Andreas Christensen. Lige så snart han blev taget ud, var der nogle dønninger i det danske spil.

- Simon Kjærs situation har jo været vidt og bredt beskrevet i AC Milan. Han spiller ikke, har været skadet og er ikke i den form, han skal være i. De 30 minutter i går viste tydeligt, at det kræver noget mere træning og kamp, før Kjær er på det niveau, vi kender ham fra. Spørgsmålet er, om han nogensinde kommer derop igen?

- Det kan vi jo kun gætte om, men jeg synes, at det, vi har set fra de andre, giver et tydeligt signal om, hvad Simon Kjærs rolle bliver, når vi kommer til Tyskland, siger Gravesen med henvisning til, at AC Milan-danskeren nok ikke bliver starter. 

Der er blevet talt meget om, hvad han ellers kan bidrage med. Kan hans evner som kaptajn og leder berettige en plads, selvom han måske ikke skal spille så meget?

- Nej, jeg synes jo, at man skal have spillere med, som man kan skifte ind. Vi ved ikke, hvor slemt det står til med Kjær, men på de billeder, vi fik i går fra Brøndby Stadion, ser det ikke godt ud med ham. Tror man på, at man kan få ham i en bedre forfatning, så han kan få 20 minutter mod Harry Kane, Phil Foden og så videre? Vil man sidde med en mavefornemmelse om, at det kan man sagtens?

- Det synes jeg jo ikke, at man kan. Der er ikke nogen, der er berettiget for et eller andet. Man udtages som spiller og for de ting, man kan lave på banen. Det er min holdning. Det er nemmere at følge en anfører, der kan spille, frem for en, der kan snakke, for det er trænerens job at snakke.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Simon Kjær over for Erling Haaland. Foto: Alamy

- Rasmus må ikke miste det fandenivoldske!
Til gengæld er Tipsbladets EM-ekspert slet ikke bekymret for Rasmus Højlund, der ikke har scoret et landsholdsmål i år.

- Jeg er bestemt ikke bekymret! Han skal være meget fokuseret på at have den ild i øjnene, som vi så, lige da han kom ind på landsholdsscenen, og han skal være utrolig opmærksom på den energi og power, han har, og den skal han levere til landsholdet. Gør han det, kommer målene af sig selv. Han må ikke miste det fandenivoldske.

- Modstanderne skal kunne mærke ham, for det skaber en hulens masse plads til midtbanen. Og når det gør det, kan vi score fem mål. Hvis han ikke er der, tror jeg ikke på det, for vi har ikke andre angribere i hans kaliber. Yussuf Poulsen er bedst som indskifter, og Kasper Dolberg er en skygge af sig selv. Topangriberen er Rasmus Højlund, siger Thomas Gravesen.

3 nøgler til dansk succes
Med testkampene overstået er det også tid til at kigge fremad mod EM-slutrunden, hvor Danmark som bekendt indleder mod Slovenien om præcis en uge, nemlig den 16. juni.

Og her har Thomas Gravesen gjort sig nogle tanker om, hvordan Kasper Hjulmand og co. kan få succes. Ja, nærmere bestemt er der tre nøgler til en dansk successommer.

- Nummer et for Danmark er, at de kan mærke og se fansene, fordi når Danmark spiller foran et fuldt Parken eller Brøndby Stadion, er der et eller andet i dem, der gør, at de forstår vigtigheden. Det får en ekstra effekt. Der kommer minimum 50.000 danskere dernede. Minimum! Jeg ved, at mange af mine venner og mine fætre og så videre rejser derned uden at have billetter, men så landsholdet kan se de rød-hvide før kampen og mærke opbakningen, lyder det fra Gravesen, som tilføjer:

- Nummer to er, at det er ultimativt vigtigt, at Danmark kommer foran i deres kampe. De skal score først. Man skal gøre rigtig meget for at få det første mål, men selvfølgelig må man ikke blive for sårbare nede bagi. Men vi kan tydeligt se, at når det danske landshold scorer først, er det en anden udgave, end når de skal jagte og indhente.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Alexander Bah skal starte til EM, mener Gravesen. Foto: Alamy

- Nummer tre er, at man tør bruge de spillere, der lige nu har momentum. Jeg tænker på Alexander Bah, Morten Hjulmand og Joachim Andersen. De skal spille! Og Pierre-Emile skal spille. Nogle spillere har i de to kampe her sat et så stort aftryk på landsholdet, at man bliver nødt til at bygge det op om dem. Det smitter af.

- Det smitter af, at Alexander Bah løber igennem alle derude på højresiden. Andre kan mærke det og bliver revet med af det. Joachim Andersen skal være klar over, at jo vildere han er, jo mere rives de andre med. Han er bare stærkere end de andre og kan smide rundt med dem. Han skal ikke være bange for nogen. Han må gerne jokke modstanderne over tæerne, hvis det er nødvendigt! Og Pierre-Emile skal beskytte ham. Det kan godt koste et gult kort, men du bliver nødt til at have det fællesskab, hvor de viser, at de går til grænsen - og nogle gange over. Der har vi nogle talismaner, som bliver nødt til at trække den hårde trøje på, fastslår “Graver”, der som bekendt aldrig selv var bange for at gå til grænsen.

Hvis det så flasker sig, hvor langt tror du så, at Danmark kan komme?

- Det er jo meget abstrakt, fordi vi har fået to gode kampe, og bliver man så revet med af euforien? Jeg synes, at det her hold har kvaliteten til i hvert fald at komme til knockoutrunderne. Jeg synes, at hvis Danmark kommer til en knockoutkamp, er de en kæmpe mundfuld. De er så svære at spille imod.

- Jeg vil godt gå ud og sige, at jeg tror, at vi går videre fra puljen og vinder den første knockoutkamp. Vi kommer til en kvartfinale, slutter en optimistisk Thomas Gravesen, før han også fastslår, at han jo ønsker landsholdet det allerbedste.

Danmark er i gruppe med England, Serbien og Slovenien.