Video : Tipsbladet
Landshold

Kasper Hjulmand sender stor ros til danske klubber

Den danske talentudvikling står et stærkt sted, mener Kasper Hjulmand, der sender ros til de danske klubber.

GLOSTRUP (Tipsbladet): Det bugner med danske talenter i alverdens storklubber.

U21-landsholdet har spillere fra klubber som Villarreal og Udinese. U19-landsholdet har spillere fra blandt andre Wolfsburg og AC Milan. Og U17-landsholdet har spillere på adresser som Arsenal og Ajax. 

På A-landsholdet råder Kasper Hjulmand også over spillere fra alle de gode ligaer i Europa, og landstræneren er også ganske imponeret over dansk talentudvikling. 

- Jeg synes, vi har taget nogle rigtig gode skridt, siger han til Tipsbladet, da vi møder ham på Glostrup Park Hotel nogle uger før EM-trupudtagelsen, og tilføjer:

- Jeg startede med at være træner i ‘98, og der var nul fuldtidsansatte trænere i børne- og ungdomsfodbold. Så startede Flemming Serritslev et projekt, der hed ITU-træner (ITU står for Integreret TalentUdvikling, red.), hvor man ansatte 12 trænere rundt om i landet, og jeg var en af dem i Lyngby. Jeg var individuel træner for 18 til 21-årige, som stod der mellem ungdoms- og seniorfodbold.

- Nu er der jo langt bedre miljøer, langt bedre trænere, og det har skubbet sig rigtig meget i klubberne. Samarbejdet mellem klubberne og forbundet er bedre. Vi er ved at opnå en standard, som er rigtig god. I og med at transfersummerne på unge spillere er røget til himmels, er klubberne også blevet animeret til at synes, at det er en god idé at være gode til talentudvikling. Jeg synes, vi står stærkt.

Det medfører også gode resultater. Da Hjulmands tropper besejrede Færøerne den 26. marts, vandt det danske U21-hold også deres kamp, og det gjorde U20-, U19-, U18- og U17-landsholdet desuden også. 

- Det var en god tirsdag på kontoret, siger Hjulmand med et smil og tilføjer:

- Og stor ros til danske klubber for, at vi er kommet dertil, og det næste skridt er, at vi har endnu flere spillere, som ikke bare kommer til gode klubber i udlandet, men kommer til at spille Champions League og arbejder sig ind, så vi har flere som “AC” i Barcelona og så videre, som spiller på øverste niveau. Det er næste skridt, at vi får flere, der kommer helt derhen, men stor ros til de danske klubber. Samarbejdet mellem DBU og klubberne er rigtig godt, og det gode er, at vi kan gøre det bedre.

Her kan vi blive bedre
Men selvom den danske talentudvikling er kommet langt på 25 år, er der stadig plads til flere forbedringer, mener landstræneren. Og så har han også en opfordring til noget, der skal stoppes. .

- Jeg synes, at det er vigtigt, vi i forbundet gør, hvad vi kan for at skabe gode børnemiljøer. Vi skal se, om vi kan stoppe med at kalde børnemiljøer for enten elite-miljøer eller bredde-miljøer. Det er børnemiljøer, og børn vil gerne have det sjovt, blive dygtigere og være sammen med kammeraterne.

- Derfor jo bedre uddannelse vi kan lave af flere trænere, og jo flere gode miljøer vi kan lave i børne- og den yngste ungdomsfodbold, jo mere kan vi udvikle endnu flere spillere, siger han og tilføjer:

- Der er demografiske huller i landet. Vi ser også stadigvæk forkert. Til førsteholdene udtager vi det, vi tror er talent, men som er biologisk modenhed. Vi udtager stadigvæk dem, som er født i første og andet kvartal. Vi har vidst det i 20 år, men vi gør det stadigvæk. Der er kæmpestort potentiale i at få flere til at blive dygtige. DBU skal fokusere meget på uddannelse og hjælpe regionalt og lokalt med knowhow, så vi kan få flere gode miljøer, og det er vores gode opgave. 

Danmark spiller denne sommer EM i Tyskland, mens U17-landsholdet i disse dage er til U17-EM, hvor de har nået semifinalen, og U19-landsholdet skal til juli spille U19-EM.