Video : Tipsbladet
Landshold

Legende med kæmpe opsang til Simon Kjær

Simon Kjær, Pierre-Emile Højbjerg og Kasper Hjulmand bliver nødt til at udvise en anden attitude, hvis ikke befolkningen skal begynde at miste interessen for det danske landshold. Sådan lyder dommen fra Thomas Gravesen, der savner den stemning, der var omkring landsholdet under EM-slutrunden for to år siden.

Kasper Hjulmand, Simon Kjær og Pierre-Emile Højbjerg stillede onsdag op til et pressemøde på Hotel Marienlyst i Helsingør, og her tog stemningen hurtigt en dårlig drejning.

Her blev Simon Kjær nemlig sur på en journalist fra B.T., der stillede et opfølgende spørgsmål om det såkaldte vikarlandshold, efter at landsholdsanføreren i første omgang havde svaret, at han havde det fint med, at spillerne fra vikarlandsholdet er blandt de tidligere landsholdsspillere, som DBU har inviteret i Parken til en hyldest inden aftenens EM-kvalifikationskamp mod San Marino. 

Simon Kjær udtalte i 2018 til TV 2, at han ikke ønskede at takke vikarlandsholdet, og landsholdets anfører blev tydeligvis vred over det opfølgende spørgsmål på onsdagens pressemøde. 'Det er ikke okay', lød det fra Simon Kjær, inden landsholdets presseansvarlige måtte bryde ind. 

Ifølge den tidligere landsholdsstjerne Thomas Gravesen var onsdagens pressemøde dog et ærgerligt eksempel på, at stemningen omkring Danmarks landshold er gået fra at være euforisk under EM til nu at være mere anstrengt. 

- Jeg så pressemødet med Simon Kjær og Pierre-Emile Højbjerg, og jeg synes jo, at landsholdet lige så stille er ved at glide lidt væk fra det, som det var under EM i Danmark, siger Thomas Gravesen til Tipsbladet. 

- Jeg synes, at det gælder helt fra toppen af med Kasper Hjulmand især, at man skal stå ved det, man siger. Man bliver spurgt til ens holdning, når man spiller på landsholdet, og når man har en holdning og siger nogle ting, så sig de rigtige ting fra start af. Og stå ved de ting, du siger.

Ifølge den tidligere Real Madrid- og Everton-spiller er Simon Kjær nødt til at stå ved sin holdning om vikarlandsholdet, akkurat ligesom Kasper Hjulmand er nødt til at stå ved sin tidligere udtalelse om, at man skal spille regelmæssigt for sit klubhold, hvis man skal spille for Danmarks landshold. 

- Mange af de udtalelser, der kommer fra vores landshold bliver, lige så stille, mindre og mindre troværdige. Og lige så stille mister vi respekten for det. For Simon taler om respekt, men det gælder begge veje. Det har han fuldstændigt ret i, men han starter selv med at udtale sig ved at sige, at han ikke vil takke vikarlandsholdet, siger Thomas Gravesen. 

Den tidligere midtbanedirigent peger på, at Simon Kjær bliver nødt til at stille sig frem som anfører og stå på mål for sin egen holdning, også selvom den ikke nødvendigvis er populær. 

- Jeg synes, at Simon Kjær og landsholdet - og det gælder også Pierre-Emile Højbjerg - det er jer, der er stjernerne. Det er jer, der er superstjernerne. I spiller i AC Milan og i Tottenham. I bliver nødt til at dele ud af det, der er, når I er med landsholdet, siger Thomas Gravesen. 

- I behøver ikke at fortælle om privatlivet eller om, hvor meget I tjener, hvis det er det, der er problemet. Men I bliver nødt til at dele det, det er at være på landsholdet. Og det gælder helt fra toppen af. Kasper Hjulmand, du bliver nødt til at lukke befolkningen ind, når du er A-landstræner. Det er ikke et klubhold, du er træner for nu.

Overvældet af følelser
Ifølge Thomas Gravesen ser vi i øjeblikket, at forbindelsen mellem landsholdet og befolkningen er ved at forsvinde. 

- Når vi cyklede rundt inde i København under EM, så blev vi simpelthen overvældet af følelser. Rød-hvide farver hængende ud af alle vinduer og alle de her ting. Spillerne fortalte selv om deres bustur gennem København om aftenen, hvor ingen vidste, at de kørte derind, for at få den her følelse, siger Gravesen. 

- Den kommer ikke gratis. Den kommer ikke af sig selv. Den kommer på grund af, at man tør at give noget af sig selv, og være sårbar i situationer og stå ved det, man siger. Der kommer den fællesfølelse fra, der kommer det her fællesskab fra, hvor der står 40.000 i Parken, hvor der intet er, som de ikke vil gøre for det danske A-landshold, på det givne tidspunkt under EM.

- De ville gå gennem ild og vand for det her landshold, der havde lagt sig ned foran os og havde bedt om vores støtte og hjælp. De viste nogle sider af sig selv, og de sider må ikke forsvinde.

Hvad siger det om Simon Kjær, at han bliver sur på journalisten på det her pressemøde?

- Det siger om Simon Kjær, at han lige i øjeblikket er i en situation i sin karriere, hvor han skal gøre op med sig selv, hvad det er, han vil med det her. En A-landsholdsanfører har så mange forpligtelser, så der skal Simon Kjær helt være klar over, hvad det betyder at være A-landsholdsanfører, siger Thomas Gravesen. 

- Han kan ikke have en udstråling, hvor det kommer op på den måde her. Jeg ved om Simon Kjær, at han er meget bevidst om den måde, han agerer i pressen, og så må han være forberedt til at gå ind til de her ting.

Kan man vende den om, og forsvare Simon Kjær for, at han bare gerne vil holde fokus på kampen i aften?

- Nej. Nej. Simon Kjær lever i et professionelt miljø. Og Simon Kjær ved, at der hver eneste dag og hvert eneste minut er fokus på det, han laver. Simon Kjær har et drømmejob, som han selv har kæmpet sig til, siger Thomas Gravesen. 


Simon Kjær og Pierre-Emile Højbjerg er nødt til at være åbne, mener Thomas Gravesen (Foto: Lars Rønbøg/Getty Images).

Interessen forsvinder lidt efter lidt
Gravesen, der i dag arbejder som ekspert på Discovery, understreger, at Simon Kjær er 'en superstjerne', der i sin rolle som landsholdsanfører må forstå, at han skal være til rådighed uafbrudt, når han er af sted med landsholdet. 

- Det er så få gange, at vi får lov til at røre ved vores superstjerner. Superstjernerne fra Danmark, lige så snart de har lidt hår på brystet, så rejser de til udlandet. Vi når ikke at mærke dem. Så når vi skal mærke vores superstjerner, så er det, når de er med landsholdet.

- Og hvis vi får en situation som den her, som Simon Kjær har været en del af i går, så mister vi lidt interessen. Vi mister lige så stille interessen, og til sidst bliver de ligegyldige. Der er ikke noget, der er så slemt, som at være ligegyldig, når man spiller på det danske A-landshold. Vi må ikke blive distancerede fra A-landsholdet.

Thomas Gravesen erindrer tydeligt, at han i sin egen spillerkarriere kunne mærke, at han havde meget mere overskud til at tale med medierne, når han havde succes og 'var flyvende på banen'. 

- Hvis vi vender det om og kigger på det landshold, vi ser nu. De er inde i en grim periode. De er inde i en svær periode. De har haft nogle frygtelige resultater i Qatar, og nogle endnu ringere resultater her i EM-kvalifikationen. Så det er klart, at spillerne godt kan mærke det der pres. Det ved jeg fra mig selv, siger Gravesen, der heller ikke var begejstret for Pierre-Emile Højbjergs ageren på onsdagens pressemøde. 

- Han vil ikke nævne noget som helst om noget som helst. Altså, vi er jo ikke interesserede i at skabe noget dårligt for dig. 

- Vi kunne jo godt tænke os at vide: ‘Jamen, Pierre-Emile Højbjerg, det ville da være super fedt for dig at komme til Atlético Madrid og slutte din karriere i Spanien, når der er bud efter dig?’

- For fanden, det behøver jo ikke at være et robotsvar, hvor han siger: ‘Jeg har en træner. Han vælger det der. Jeg bakker op’. Altså, du er 28 år… du må have en holdning. Det er ikke sikkert, du vil dele den med os, men du behøver ikke være sådan totalt afvisende.

Thomas Gravesen, der selv nåede at optræde 66 gange for Danmark, peger afslutningsvist på, at han mod San Marino forventer at se et landshold med 'positivitet' og 'kæmpe overskud', når Kasper Hjulmands tropper tager imod det, som landsholdslegenden beskriver som 'verdens ringeste hold'.