• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Martin Davidsen

Mød Maltas dansker: Silkeborg, Everton og Paola

Mød Maltas dansker: Silkeborg, Everton og Paola
Foto: Privatfoto

Det store maltesiske talent Bjørn Kristensen har rødder i Danmark - og muligvis en fremtid i europæisk fodbold. Tipsbladet.dk har talt med en usædvanlig fodboldskæbne.

Af Martin Davidsen

Bjørn Kristensen. 

Navnet klinger pæredansk, men manden bag det har sin daglige gang i et ørige i Middelhavet, hvor regnvejr er lige så sjældent som leverpostej, og hvor fodboldlandsholdet taber oftere end det vinder. Bjørn Kristensen er fra Malta, og selvom han ikke er med i truppen mod Danmark tirsdag, er han tæt på. For historien om ham er hverken et sagn fra det kolde nord eller en sang fra de varme lande.

20-årige Bjørn Kristensen er således et af Maltas store fodboldtalenter, og han er derfor med på Maltas U/21-landshold, der tirsdag møder Grækenland. Men som navnet afslører har han dybe rødder i Danmark. Bjørn Kristensens far er dansk, men moderen mødte han på Malta, og her er familien altså blevet boende lige siden. 

Derfor er Bjørn Kristensen malteser af hjerte, men han har danske forbindelser og bruger glædeligt lidt af sin tid i telefonen, da tipsbladet.dk kontakter ham midt under forberedelserne til Maltas U/21-landskamp forud for A-landsholdets kamp mod faderens hjemland. 

- Mine bedsteforældre bor stadig i Danmark, hvor min far stammer fra, og jeg har også spillet fodbold i Danmark, så jeg har stadig kontakter i landet, fortæller Bjørn Kristensen til tipsbladet.dk. 

Fra Hessel Gods til David Moyes
Som teenager tog Bjørn Kristensen til Danmark på egen hånd og blev tilknyttet på Hessel Gods Fodboldskole. Siden blev han tilknyttet Silkeborg Football College og nåede at spille for Silkeborg IF i U/17 Ligaen. Alligevel endte han med at vende hjem til Malta. 

- Jeg ville gerne have en oplevelse, og derfor tog jeg til Danmark for at spille fodbold. Det var en god tid for mig, og det var en god oplevelse. Vejret var godt nok ikke så godt i Danmark, men resten var okay. Der blev spillet god fodbold, men hvis jeg skal være ærlig, var jeg nok for ung til at tage af sted. Derfor tog jeg hjem til Malta efter nogle år, fortæller Bjørn Kristensen, hvis søster Helene også bærer et dansk navn.

- Men der er ikke nogen på Malta, der kan finde ud af at udtale mit navn, griner han i telefonen fra den maltesiske U/21-landsholdslejr.  

I dag har han på kontrakt hos Hibernians FC i byen Paola, der blev nummer to i den bedste maltesiske liga i sidste sæson. Bjørn Kristensen har markeret sig positivt i de senere år, for i 2012 fik han sin A-landsholdsdebut for Malta i en kamp mod Liechtenstein. Kristensen har ligeledes været til prøvetræning i både Everton og Werder Bremen i løbet af det seneste år. For nylig har han skrevet en fem-årig kontrakt med Hibernians, men han har store ambitioner for fremtiden. 

- Det var en stor oplevelse. Everton var godt, men Werder Bremen var endnu bedre. Træneren sagde, at jeg gjorde det godt. Jeg var lige så god som de lokale spillere, men en udenlandsk spiller skal være bedre end de lokale. Jeg håber bare, at jeg får chancen i en udenlandsk klub snart. Min ambition er at komme til en af de lidt større ligaer i Europa, og når jeg næste år er færdig som U/21-landsholdsspiller, håber jeg at komme på Maltas A-landshold, siger Bjørn Kristensen, der ikke afviser en fremtid i Danmark.

- Det ville være rigtig godt. Hvis muligheden byder sig – hvorfor ikke? 

Selvom han kun er 20 år, har Bjørn Kristensen altså allerede prøvet lidt af hvert. I Danmark har han spillet elite-ungdomsfodbold, i England er han blevet beset af den nuværende Manchester United-boss David Moyes og på Middelhavsøen i hjemlandet har han fået landsholdsdebut. Alligevel er der måske ikke meget schwung over at spille i en liga og på et landshold, der mest af alt er kendt for at tabe sine kampe og lige nu ligger nummer 142 på FIFA's verdensrangliste. Bjørn Kristensen er dog fortrøstningsfuld så længe han udvikler sig. 

- I sidste ende handler det om at blive bedre og udvikle sig. Det er et godt resultat i sig selv. Og hvis vi bliver ved med at arbejde hårdt, kan vi også få en sejr eller en uafgjort engang imellem, lyder det fra malteseren med de danske rødder, der selv skal i kamp for U/21-landsholdet mod Grækenland tirsdag. 

Malta er toptændt mod Danmark
Han har dog et øje på A-landsholdets kamp mod sin families hjemland. 

- Jeg holder selvfølgelig med Malta, for jeg har selv spillet på holdet, og det er her, jeg bor. Men ellers holder jeg med Danmark, når landet er med til EM og VM. Jeg tror, det bliver en god kamp for Malta, der skal rejse sig efter en dårlig kamp mod Tjekkiet i fredags. Jeg har talt med nogle af spillerne, og de er klar til at give sig fuldt ud tirsdag, siger Bjørn Kristensen, som selvom bestrider de fleste midtbanepladser, men som også kan varetage opgaver i forsvaret. 

Tirsdag forventer han naturligvis en dansk sejr, men håber på en maltesisk overraskelse. 

- Danmark er selvfølgelig stor favorit, men Malta går efter at få et resultat. Men det bliver ikke nemt, for Danmark vil nok gerne vinde stort. Det bliver spændende, fastslår Bjørn Kristensen – den danske malteser. 

-----
Se alt det bedste fodbold fra de største ligaer med YouTV - gratis prøvemåned

Superliga

Mere Superliga

Fokus